Pocas bílé portské

295 Kč
Skladem (>6 ks)
  • Typ: bílé portské víno
  • Region: Douro
  • Obsah alkoholu: 19,5 %

 

  • Odrůdy: Malvasia Fina, Rabigato, Viosinho, Códega
  • Aroma: citrusy, tropické ovoce

 

  • Zbytkový cukr: 100 g/l
  • Obsah kyselin: 3,09 g/l
  • Objem lahve: 750 ml

Detailní informace

Detailní popis produktu

Charakteristika vína

Hrozny pro toto víno se sklízí z vinic, které jsou staré 10-20 let. Pro výrobu vína byly použity tradiční bílé odrůdy pěstované pouze v Portugalsku. Jsou to odrůdy Malvasia Fina, Viosinho, RabigatoCódega. Při výrobě se v určitý moment do kvasícího moštu přidá brandy (77% vinný destilát). Tím se zastaví proces kvašení. Dosáhne se vyššího obsahu alkoholu a vyššího zbytkového cukru. Víno zraje po dobu tří let v dubových sudech, poté se kupáží smísí několik bílých portských vín odlišných ročníků, následuje proces stabilizace a filtrace vína.

Ve vůni je velmi svěží s nádechem citrusů a tropického ovoce. Má patrné aroma ananasu a banánů. Chuť vína je velmi harmonická. Víno má příjemný dlouhý závěr.

Servírování a skladování

Skladujte v ležaté poloze a v chladu. Víno podávejte vychlazené na 10°C. Toto víno se v lahvi již výrazně nezlepší.

Doporučujeme podávat vychlazené jako aperitiv. Hodí se i k měkkým sýrům, sušenému ovoci, mandlím a olivám.

Příběh vína a vinařství

Vinařství založil Manoel D. Poças Junior v roce 1918. V čele vinařství je od roku 1975 již třetí generace rodiny Pocas. Unikátní terroir jejich vinic umožňuje produkci hroznů s vysokou koncentrací cukru a tříslovin, což je typické jak pro vína klasická tak pro portská vína z Doura. My jsme se rozhodli představit vám zatím pouze portská vína z tohoto vinařství. Tím, že má firma dlouholeté zkušenosti s výrobou portských vín se můžeme spolehnout na jejich velmi dobrou kvalitu. Na objednání jsme schopni přivézt i prémiová portská vína určitého ročníku právě z vinařství Pocas.

Tip na servírování - koktejl PORTONIC

  • 1dl bílého portského vína
  • 1 dl tonicu
  • 1/2 citronu
  • ledová tříšť

Dva plátky citronu nakrájíme na čtvrtiny a lehce vymačkáme do sklenice. Přidáme ledovou tříšť a zalijeme 1 dl portského vína. Lehce promícháme a dolijeme tonicem. Ozdobíme plátkem citronu.

Doplňkové parametry

Kategorie: Portská vína
Zbytkový cukr: Dezertní
Typ vína: Portské víno
Typ portského: Bílé
Region: Douro
Odrůdy: Malvasia Fina, Rabigato, Viosinho, Códega
Aroma: citrusy, tropické ovoce

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Rodinné vinařství Pocas bylo založeno v roce 1918. Původně vyráběli vinnou pálenku pro velké firmy produkující portská vína. V průběhu let se ale rozhodli vyrábět svoje vlastní portská vína. Od roku 1975 stojí v čele firmy již třetí rodinná generace. V tuto chvíli vlastní firma Pocas 100 hektarů vinic v certifikované oblasti Douro. Vyrábí nejen portská vína ale i kvalitní klasická červená a bílá vína. Své sklepy mají stále umístěné i v Portu. Z tohoto města se dřívě muselo do světa expotovat veškeré portské víno. Bylo to dané zákonem. Dnes již tento zákon neplatí, ale firma Pocas stále umísťuje část sudů s portskými víny do svých sklepů v Portu. Velkou část vín skladují i ve svých prostorách přímo v údolí Doura. V roce 1999 získala firma významné ocenění od časopisu Revista do Vinhos - "Producent roku v kategorii portských vín". Velké úspěchy sbírají hlavně portská vína. Doteď získali za svá portská vína 30 zlatých, 67 stříbrných a 31 bronzových medailí. Firma disponuje i zásobami velmi starých portských včetně ročníkových vín. Na objednávku jsme tak schopni sehnat i určitý ročník portského vína. Pokud se v daném roce takové portské ve firmě Pocas vyrobilo. 

pocas-1