FRESH FESTIVAL BRNO – co nás zaujalo

fresh-Brno

V tomto článku vám přinášíme krátkou reportáž z Fresh festivalu v Brně. Pár věcí nás v okolních stáncích zaujalo, a proto jsme vám tyto tipy sepsali. Tak se pojďme společně podívat, jak probíhal první ročník tohoto festivalu. 

Už v pátek jsme vyrazili směr Brno. Z rádia se v půlce cesty ozvala notoricky známá písnička od Chinasek Víno.

Zase je pátek a mám toho dost
tak beru kramle, za zády Černý Most.
A pokud mi to D1 dovolí,
než minu Jihlavu, hodím Prahu za hlavu…

Tak to nás trochu pobavilo na cestě na Moravu :-)

V sobotu v 10 hodin se otevřely brány festivalu. Již před desátou se tvořila fronta nedočkavců před branami areálu. Celý den panovalo krásné počasí. Hlavním tahákem sobotního dne byl samozřejmě Zdeněk Pohlreich. Zajímavý byl i program na menších podiích. Spoustu informací o kávě jste se mohli dozvědět na Coffee stage, příjemně umístěné mezi zajímavými kavárnami. Na Bosh cooking stage nás zaujal workshop s Petrou Tomanovou z restaurace Kodó na téma příprava sushi. Mimochodem kuřecí burger s panko strouhankou z restaurace Kodó jsme letos vyhodnotili jako nejlepší. Byl tak dobrý, že jsme dali košem i různým druhům tataráků, které připravovalo Makro.

 olivy

V odpoledních hodinách nastala trochu nepříznivá situace pro náš stánek. Náš stánek byl orientovaný špatným směrem, a tak se do našeho stánku opíralo sluníčko. Chtěli bychom se tímto omluvit našim zákazníkům, že naše oleje určené na ochutnávku byly tím teplem málo výrazné. Ve večerních hodinách se situace zase zlepšila a zákazníci si mohli porovnat rozdíly mezi jednotlivými oleji.

Potěšil nás i zájem zákazníků o naše nové olivy. Nejvíc se prodalo oliv s mandlí a ančovičkou. Pozadu nezůstaly ani černé vypeckované olivy a odrůda Galega.

fresh-stánek

V neděli byl hlavním tahákem festivalu sympatický Petr Koukolíček a jeho molekulární kuchyně a extrémní catering. My jsme měli možnost ochutnat jeho cappuccino, a přestože nás upozornil, že musíme rychle kousat a nezastavovat, protože je to extrémně studené, jazyky jsme si stejně popálili. Ten chlad vás prostě zaskočí :-) Druhým velkým důvodem, proč na festival přijít v neděli, byl Petr Ocknecht. Ten představil populární „hmyzí kuchyň“.

A co nás kromě burgeru zaujalo u ostatních stánků?

Dva stánky nabízely úžasné makronky. Nevíme jak vám, ale nám se tento produkt hrozně líbí a dost nám chutná. Zajímavé byly i dva stánky s chilli, i když o něco víc se nám líbil Chilližrout. Na stánku měl i čerstvé chilli papričky, kromě pěkně balených dipů a chilli omáček. Na jejich stránkách si můžete koupit i semena chilli papriček včetně substrátů. Můžete tak založit vlastní pěstitelskou stanici třeba u vás na balkóně :-) Vedlejší stánek nabízel pod značkou Vanda výborné přírodní sirupy a marmelády.

chilli

V kávovém stánku Laura jsme neodolali a zakoupili si pěkně balenou zrnkovou kávu. Tu jsme zatím ještě nevyzkoušeli, ale dnes se na to chystáme. Sídlí v Ostravě, ale jejich kávu můžete najít i v dalších městech jako jsou Brno, Nový Jičín a Praha.

Stánek Coco King byl naším sousedem. O mladé kokosy byl neskutečný zájem během celého festivalového víkendu. Součástí stánku bylo i další exotické ovoce. Sekat sekáčkem takové množství kokosů za den je podle nás opravdu náročné.

exotic-fruit

Pokud budete chtít pro někoho marmeládu jako dárek, určitě vybírejte na stánku Marmeládová zahrada. Mají je krásně balené a navíc chutnají skvěle. Za zkoušku stojí i slaný karamel, nebo marmelády s portským vínem.

marmelády

Bezkonkurenčně nejstylovější stánek měl podle nás Captain Morgan. Kapitánovu loď jsme navštívili na jedno Cuba Libre.

captain-morgen

V samém závěru festivalového víkendu se vyhlašovala soutěž Jihomoravská restaurace roku. Tento titul získala restaurace La Maison du Marché. Zvítězila s tímto menu:

  • fish cake, yuzu majonéza, kari prach a pak-choi
  • kuře ze Štěpánova, okurek chutney, podmáslí a pufovaná pohankou
  • čokoláda, maliny, estragon

My už se těšíme na další pokračování Bosch Fresh festivalu. Další naší zastávkou budou Pardubice 17.-18. června