Jaké je to portské víno?

portská

Portské víno je sladké, červené, růžové nebo bílé, dolihované a je z Portugalska. Podává se nejčastěji jako dezertní víno, protože je mohutné a obsahuje vyšší množství zbytkového cukru. My se společně podíváme do historie portských vín, na jejich výrobu a jejich typickou chuť. 

Dnes portské víno neznamená pouze červené. Vyrábějí se i portská vína bílá nebo růžová. Mezi jednotlivými typy červeného portského vína jsou velké rozdíly. Pojďme se tedy společně podívat do historie na výrobu a na charakteristiku portských vín.

První věc, kterou by si měl každý z článku zapamatovat je to, že portské víno musí vždy pocházet z Portugalska z údolí řeky Douro. Je to ohraničená oblast na výrobu portských a nikde jinde na světě se toto výjimečné víno nesmí vyrábět.

Nejprve trocha věhlasné historie

V údolí Doura se vinná réva pěstuje po dlouhá staletí. Region byl oficiálně vymezen v roce 1756. Jednoduše to znamená, že původ portských vín je striktně vymezen. Víno vzniklo na základě obchodu Angličanů s Portugalci. Víno se totiž při převozu z Portugalska do Anglie často zkazilo. Proto se do vína začala přidávat brandy. Víno bylo díky tomu stabilizováno a nekazilo se. Do roku 1986 se musela všechna portská vína exportovat do světa přes přístavní město Porto. Obchod s portským byl striktně kontrolován, povětšinou anglickými obchodníky. V roce 1986 byl tento zákon zrušen, což zpřístupnilo vývoz za hranice Portugalska i menším často rodinným firmám.

CE2Z2611_small

Výroba portských vín

Klasická metoda zahrnuje použití otevřených nádrží tzv. lagares, ve kterých mošt kvasí společně se slupkami s větším přístupem kyslíku. Ze slupek získá mošt velmi intenzivní tmavou barvu.

Zajímavostí je, že díky velmi strmému terénu na vinicích se musí hrozny sbírat výhradně ručně. Velmi staré strmé vinice v údolí Doura jsou navíc pod ochranou UNESCA.

V některých vinařstvích také stále zachovávají tradici šlapání hroznů v kamenných nádržích lagares. Často je ale tento postup nahrazen mechanizací, která hrozny drtí a promíchává. I tento způsob je považovaný za velmi štrný, jelikož technologie byly navrženy tak, aby co nejlépe nahradili jemné šlapání chodidly. Mošt v lagares kvasí přibližně tři dny. Poté je přemístěn do kvasících nadrží a čeká se až dosáhne cukr optimální hladiny. Jakmile se docílí požadované hladiny, vinař zastaví fermentaci přidáním brandy. Tato vínovice vytvoří prostředí, ve kterém kvasinky již dále nemohou fungovat. Brandy je 77% vinný destilát, díky němuž se dosáhne vyšší hladiny alkoholu.

Věděli jste, že převážná většina brandy pro portská vína se dováží z Jižní Afriky?

Po přidání destilátu je víno stabilní, ale stále ještě potřebuje čas pro svůj rozvoj. Před uvedením na trh musí portská vína zrát minimálně dva roky. Ani poté nesmí producenti portských vín prodat více než 30% jejich roční výroby. To znamená, že za pomoci legislativy jsou výrobci portských nuceni nechávat svá vína zrát delší dobu.

A jak portské voní a chutná?

Mezi nejtypičtější vůně patří maliny, ostružiny, karamel, skořice a čokoláda. Rozlišují se dva základní druhy červených portských vín – RubyTawny. U portského typu Ruby najdeme výrazné ovocné tóny malin, ostružin, lesního ovoce a čokolády. Naopak u Tawny se projevuje spíš sušené ovoce, karamel a skořice. Červené portské se nejčastěji servíruje pod pokojovou teplotou kolem 16°C. U velmi vyzrálých portských vín (vintage, 30-ti a více letá portská) se projevují tóny zeleného pepře, lískových oříšků, mandlí, karamelu a mléčných bonbónů.

PORTSKÉ-vůně

K jakým pokrmům portské víno podávat?

Portské je úžasně plné a bohaté víno. Proto se skvěle hodí k výrazným sýrům například s modrou plísní. Dále se perfektně snoubí s čokoládovými a karamelovými dezerty nebo s praženými slanými oříšky. Příjemná je i kombinace s vyuzeným masem. V létě se dá použít do osvěžujících koktejlů.

Náš tip: Koktejl z portského vína s pomerančem

Připravte si dva plátky pomeranče, pomerančovou minerálku, portské Tawny, led a celou skořici. Do větší sklenice vložte plátek pomeranče a druhý si připravte na ozdobení koktejlu. Pomeranč lehce podrťte, aby pustil šťávu. Přidejte led a zalijte 1 dl portského vína Tawny. Sklenici nakonec dolijte pomerančovou minerálkou a přidejte skořici. Ozdobte plátkem pomeranče a podávejte.

Příště se podíváme podrobněji na jednotlivé typy portských vín a na to, proč je tolik unikátní.

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.