Architektura: 8 moderních vinařství

Architektura 8 moderních vinařství

Když se mluví o portugalském vinařství, většina lidí si vybaví město Porto a v něm sklepy s portskými víny. Není to ale zdaleka jen Porto. Po celém Portugalsku jsou vysázeny vinice. Vinařství tady zažívá období velkých modernizací. Nové budovy na zpracování hroznů dnes obdivuje celý svět. Pojďme se společně podívat, která vinařství si rozhodně zaslouží světový obdiv. 

Regiony, ze kterých nejvíc sálá historie portugalského vinařství, jsou bezesporu Douro, Dao a Alentejo. I v těchto regionech se mnoho vinařů rozhodlo pro modernizaci. Nové budovy jsou často architektonickými skvosty, které jezdí do Portugalska obdivovat stále více turistů. I na ně jsou dnes vinaři připraveni. Nabízí jim široké spektrum služeb a zážitků. Má to velký přínos i pro samotné regiony. Vinaři díky turismu zaměstnávají víc lidí. 

Většina dnes obdivovaných moderních budov se postavila v posledním desetiletí. Za projekty stojí nejvýznamnější architekti současnosti. Velký důraz se při stavbě klade na udržitelnost a soběstačnost nových budov a na co nejlepší uspořádání procesů pro výrobu vín. 

Mezi významné architekty současnosti patří například Siza Vieira, Carlos Vitorino a Nuno Pinto Cardoso. Tito tři architekti se podíleli na stavbě několika vinařských budov v Portugalsku. Pokud se rozhodnete některá vinařství navštívit, zaměřte se hlavně na linie budov, na to jak budovy zapadají do rázu krajiny. Zajímavé je i využití lokálních materiálů jako je například korek nebo břidlice, použité v závislosti na charakteru regionu, ve kterém se vinařství nachází. Ve většině budov také naleznete obchod s vínem, ubytování nebo třeba výstavu místního umělce. Můžete tak objevovat novou dimenzi výroby vína v Portugalsku. 

1. HERDADE DO FREIXO, ALENTEJO

Po vstupu do vinařství můžete hned začít obdivovat nadlidský úkol, kterého se zhostil architekt Frederico Valssassina. Jeho cílem bylo ukrýt na naprosté planině Alenteja vinařství o rozloze tisíc metrů čtverečných. Vinařství je ukryto až 40m pod zemí. Je celé zakopané pod vinicemi, kde absolutně neruší zdejší krajinu. Je to opravdu velmi odvážný design založený na čistých a surových liniích s prvky rustikálních materiálů, dubového dřeva a břidlice. 
Uvnitř budovy vás překvapí obrovská spirála, díky které se dostanete do samého centra vinařství. Kdo zná, nebo navštívil Muzeum Guggenheim v New Yourku, tak mu ho tato budova můžete připomínat.  

Díky umístění pod zemí je víno skladováno v perfektních podmínkách. Tam, kde se skladuje hotové víno, je tma a stabilní teplota. Budova má také velmi dobře řešené světelné průduchy, takže tam,kde je potřeba, je přirozeného světla dostatek, a tam, kde se víno skladuje, je tma. Vyřešení stabilní teploty v Aleteju je velmi složitý úkol, kterého se architekt zhostil skvěle. Přes Alentejo proudí často velmi horké teplotní vlny. Díky nim tu bývá v letních měsících přes 40°C. 
Sklep navštíví návštěvníci v samém závěru prohlídky vinařství. V něm je umístěno 89 nových dubových sudů. Samozřejmostí je i obchod a degustační místnost. 

vinarstvi Herdade do Freixo

2. CAMINHOS CRUZADOS, NELAS, DÃO

Toto vinařství se nachází v obci Nelas, kousek od města Viseu a přírodního parku Serra da Estrela. Oblast se nazývá Dao. Vinařství ohraničují pohoří Caramulo, Montemuro, Buçaco a Estrela. Okolní pohoří vytváří skvělé mikroklima pro pěstování vinné révy. Ta je vysázená v nadmořské výšce od 400m.n.m. do 70m.n.m.. Nová budova vinařství velmi dobře zapadá do zdejší krajiny. Výsledkem investice dvou milionů eur je téměř 200 m2 čistého betonu

Architektem nové budovy je Nuno Pinto Cardoso. Návrh vinařství vznikl v roce 2014. Samotné vinařství funguje od roku 2012. Celý projekt je postavený na principech udržitelnosti, jak energetické, tak ekologické. Nové vinařství se zrodilo uprostřed čerstvě vysázených vinic. Přední část budovy vytváří opticky logo vinařství. Uvnitř budovy jsou použity lokální materiály jako je například zdejší kámen, břidlice nebo žula. V březnu roku 2017 se otevřely brány vinařství pro první návštěvníky. Vinařství je připraveno i na turismus. Nabízí prohlídku vinařství, ochutnávku vína ale i prostory pro pořádání workshopů a dalších aktivit.

vinarstvi Caminhos cruzados

3. ADEGA DA QUINTA DA GAIVOSA, SANTA MARTA DE PENAGUIÃO, DOURO

Quinta da Gaivosa letos oslaví již 25 narozeniny. Rodina Alves de Sousa má historii ještě delší. Již pátá generace se stará o zdejší vinice. Vinařství, takové jako ho známe dnes, přebudoval v roce 1992 Domingos Alves de Sousa. Začal produkovat vlastní značky vín. Dříve totiž dodávali hrozny velkým společnostem, které z nich vyráběly portská vína. Dnes je vinařství Alves de Sousa považováno za naprostou špičku mezi výrobci červených vín z Douro. Svědčí o tom i získaný titul “Portugalský vinař roku”. Tento titul dostali už dvakrát. Poprvé v roce 1999 a podruhé v roce 2006.

A teď už zpět k archtektuře. Architektem nové budovy je António Belém Lima. Celý projekt pak ještě korigoval známý architekt Mies van der Rohe. Fasádu tvoří černé kachle a budova tak trochu připomíná pevnost. Černé kachle symbolizují nektar z červených hroznů. Samotná budova má spoustu pozoruhodných detailů. Například celý venkovní plášť je zdvojený a ventilovaný. Díky tomu je teplota v jádru budovy, kde odpočívají už hotová vína, stabilní. Nehledě na to, jestli je zrovna horké léto nebo chladná zima. 

Dalším zajímavým rysem budovy jsou obrovská okna do okolní přírody. Z nich můžete pozorovat okolní vinohrady. Jak říká vinař Tiago Sousa: “My v Douru nepotřebujeme na stěnách obrazy. Nám stačí se podívat z okna”. Překvapení na vás čeká i uvnitř budovy. Ta je totiž uvnitř neuvěřitelně světlá. Na své si tu přijdou i turisté. Po otevření nové budovy se vinařství orientuje i na turismus. Můžete si prohlédnout budovu a ochutnat skvělá vína z jejich produkce. Nestavují se tu ale jen milovníci vína ale například i studenti architektury. 

vinarstvi Alves de Sousa

4. HERDADE DO ROCIM, CUBA, ALENTEJO

A teď zpět do Alenteja. Budova vinařství Herdade do Rocim se nachází mezi městy Cuba a Vidigueira. Architektem této úžasné budovy je Carlos Vitorino. Hlavními prvky jsou kameny a beton. Budova je situována do středu vinohradů. Obklopuje jí 70 ha vinic.

V rámci prohlídky vinařství má návštěvník možnost prohlédnout si nejen okolní vinohrady ale i výrobní část vinařství. V závěru prohlídky je degustace vín Rocim. Kdo má zájem o zdejší kuchyni, ten si může přiobjednat k degustaci také tradiční večeři nebo oběd. Menu je sestaveno z lokálních surovin. A já mohu jen doporučit. Všechny pokrmy byly skvělé. Degustace i občerstvení probíhají v tzv. vinném baru. Je umístěný přímo proti hlavnímu vchodu do vinařství. A je otevřený od pondělí do soboty. Od vchodu napravo je obchod, kde si můžete koupit vína Rocim. A nejen to, můžete si zakoupit i olivový olej nebo drobné suvenýry. 

Rocim má ještě jednu velkou zajímavost. A tou je výroba vín v tradičních hliněných amforách. I vína z Amfor je možné v baru ochutnat. Pokud vás to zaujalo, můžete mrknout, jak taková výroba vína probíhá. Víc se dozvíte v našem článku: 2000 let starý způsob výroby vín v amforách.

vinarstvi Herdade do Rocim

5. QUINTA DO ENCONTRO,  BAIRRADA

Nejen Alentejo a Douro mají své moderní budovy. Trend výstavby moderních vinařství dorazil i do regionu Bairrada v centrální části Portugalska. Tento region se nachází poblíž města Coimbra. Architektem této zajímavé budovy je Pedro Mateus. Konstrukce vinařství připomíná velký vinný sud. Návštěvníci si uvnitř budovy mají připadat tak, jakoby putovali obří vývrtkou. Celý interiér je jakousi spirálou. Ve čtyřech patrech návštěvníka provedou celým procesem výroby vína, vinným sklepem, obchodem a restaurací. 

vinarstvi Quinta do Encontro

6. ADEGA MAE, LISABON

I vinařství Adega Mae si najalo věhlasného architekta. Opět jím není nikdo jiný než Pedro Mateus. U této budovy se inspiroval hlavně okolní přírodou. Budovu dal do kontrastu se zdejšími zvlněnými kopci. Vytvořil obdélníkový hranol zasazený do kopce. Cílem architekta bylo nabídnout návštěvníkům fantastický výhled do okolní krajiny. A to se mu skvěle povedlo.

Hned po příjezdu se vám z horní terasy naskytne krásný pohled na vinice Adega Mae. Součástí vinařství je i obchod a školící místnost. Pořádají se tu totiž různé vinařské kurzy. Nesmí chybět ani degustační místnost. Z té si můžete prohlédnout celou výrobní část vinařství. Pro návštěvníky je vinařství otevřené od pondělí do soboty od 9:30 do 18:30. Výjimkou je neděle, kdy je otevřeno od 11 do 18. Doporučujeme objednat se předem. 

vnarstvi Adega Mae

7. ADEGA MAYOR, EM CAMPO MAIOR, ALENTEJO

Architektem této budovy je Álvaro Siza Vieira. Původní návrhy pochází z roku 2005. V těch byla budova o něco vyšší. Budova je ve své konečné podobě téměř celá bílá. Bílá barva se nanášela vodorovně. Stejná technika je typická pro typické domy v Alenteju. V některých místech sahají zdi do výšky devíti metrů. Celá budova je dlouhá 120m. Architekt si při konstruování velmi dobře pohrál se světlem a stínem. Slavnostně byla budova otevřena v roce 2007. Návštěvníci si mohou dát sklenku vína ve velmi prostorné vinárně. Celé vinařství se hodně orientuje na zážitkové programy. Můžete tak strávit ve vinařství Adega Mayor celý den ale i celý víkend. V nabídce mají různé typy ochutnávek a připraví vám i piknik přímo na vinici.

vinarstvi Adega Mayor

8. RIBAFREIXO, ALENTEJO

Projekt vinařství Ribafreixo začal v roce 2007. Dva majitelé koupili vinici Moinho do Branco hned vedle městečka Vidigueira. Najali si vinaře Paula Laureana, u kterého zpracovávali sklizené hrozny. Mezitím ale vznikal projekt úplně nového vinařství. V roce 2012 se poprvé sklizeň zpracovávala v nových prostorách. Budova využívá přirozené osvětlení a při některých procesech využívá gravitaci. Architektura a konstrukce vinařství  byla zvolena s ohledem na co největší energetickou soběstačnost. Součástí budovy je i restaurace, která je otevřena od úterý do neděle. Své speciality v ní připravuje vyhlášená šéfkuchařka Catarina Parreira. Vinařství bylo zvoleno nejlepším turistickým cílem Alenteja a získalo titul “ Best Wine Tourism of the Alentejo 2015”. 

vinarstvi Ribafreixo