Miniprůvodce městskou hromadnou dopravou v Lisabonu

Minipruvodce mestskou hromadnou dopravou v Lisabonu

Přestože je historické centrum Lisabonu možné projít pohodlně pěšky, někdy se dopravní prostředek přeci jen hodí. Obzvlášť když vás po celém dni šíleně bolí otlačené nohy.

Kromě pomoci od bolesti nohou se vám bude hodit městská hromadná doprava při přepravě na hlavní památky na Belému a nebo do parku Nacoes, kde se konala výstava Expo a je tu krásný výhled na most Vasco de Gama. Mimo praktické hledisko je Lisabonská hromadná doprava také jednou z největších turistických atrakcí. Většinou žádný turista neodjede z Lisabonu bez toho, aby zažil jízdu tramvají nebo zdejší lanovkou.

Pokud se rozhodnete pro celodenní výlet na Sintru, Cascais nebo Estoril, pak pro vás bude ideální příměstský vlak. Naskýtá se tu také možnost pěkného pohledu na město přímo z řeky Tejo. A to tehdy, pokud jako hromadnou dopravu využijete trajekt z přístavu Cais do Sodre do Cacilhas. Odtud si můžete udělat procházku na sochu Ježíše. Od ní je nejhezčí výhled na červený most 25. dubna. 

Většina dopravních prostředků jezdí od šesté hodiny ranní a končí  o půlnoci. Výjimkou je metro, které končí hodinu po půlnoci. V období, kdy nic nejezdí, je nesnadnější použít taxi. V Lisabonu nejsou taxíky drahou alternativou.

Lisabon most 25. dubna

Jízdenky na tramvaje a autobusy si můžete koupit přímo u řidiče. Výjimkou je tramvaj číslo 15 (vede na Belém), kde jsou uvnitř tramvaje umístěné automaty. Pozor, je potřeba mít sebou připravené drobné. Existuje také tak zvaná karta Navegante, kterou budete potřebovat na nahrávání jednotlivých jízd. Karta stojí 0,50 euro a seženete jí v automatech nebo na přepážkách. Na kartu si pak už jen dobíjíte jednotlivé jízdy nebo třeba i celodenní jízdenky. Cena jedné jízdy metrem nebo autobusem je 1,65 euro. Jednodenní jízdenka vás vyjde na 6,60 euro. Pokud se rozhodnete využít i místní lanovky, tak se určitě celodenní jízdenka vyplatí. Jelikož jedna jízda lanovkou stojí 3,8 euro. Pokud byste měli v plánu zajet vlakem do Sintry nebo na Cascais, tak vás celodenní jízdenka, kterou použijete i ve vlaku vyjde na 10,1 euro. (ceny 2023). 

Většina zastávek je opatřena ukazatelem, za jak dlouho tramvaj nebo autobus dorazí. Nebývají ale nikdy moc přesné. Často totiž tramvaj zpozdí auto zaparkované na tramvajových kolejích. Naposledy se nám stalo, že na ukazateli bylo 20 min do příjezdu tramvaje číslo 15 a 5 minut nějaký autobus. Nakonec překvapivě tramvaj 15 přijela první už po 5 minutách.

Lisabon autobusova doprava (2)

Zastávku tramvaje kromě kolejí identifikuje písmeno “E” za číslem. Například tramvaj číslo 28 je na zastávkách označená jako 28E. Jedna jízdenka vás opravňuje k jízdě pouze jednou tramvají. Jednotlivé jízdy nejsou přestupní. Jízdenku si nechte vždy u sebe, i když platíte u řidiče, kvůli kontrole revizorů. Důležité je také dodržovat pořadí ve frontě. Portugalci nejsou zvyklí natlačit se všichni najednou do tramvaje nebo autobusu. Nastupují v pořadí v jaké přišli do fronty.

Lisabon tramvaj cislo 28

Metro 

V Lisabonu fungují 4 linky metra. Díky nim se pohodlně dostanete do centra města i z okrajových částí. Metro jede i do příměstských částí Lisabonu do čtvrtí Odivelas a Amadora.

Lisabon mapa metra

Na vstupu do metra jsou turnikety, kde přiložíte jízdenku. Na jednotlivé jízdy můžete libovolně přestupovat, ale nesmíte nikdy vyjít ven přes turnikety, pokud chcete jen přestoupit na jinou linku metra. Jedna jízda vychází na 1,65 euro a celodenní pak na 6,60 euro. Na to, abyste mohli cestovat metrem, si musíte koupit již zmíněnou kartu navegante za 0,50 euro. Tuto kartu si pak můžete libovolně dobíjet. Platí jeden rok od zakoupení. Dobíjet si můžete ve všech automatech v metru. Kde se dá platit i kartou. Případně se dá dobít i v budce u obsluhy. Ty bývají před turnikety v metru. 

Lisabon turnikety v metru

Letištní linky

Z letiště se nejpohodlněji dostanete taxíkem. Je to ideální pokud máte velké kufry. V případě, že vám nevadí cestovat do centra hromadnou dopravou, pak využijte červenou linku metra (linha Vermelha). Do centra budete potřebovat přestoupit ve stanici Alameda na zelenou linku (Linha Verde). Po zelené se dostanete na zastávky Rossio nebo Baixa Chiado, které jsou v samém centru Lisabonu. Využít lze i autobusovou dopravu. Přímo před letištěm nasednete na letištní bus (aerobus 91), který vás doveze do centra. Pozor obyčejné městské autobusy nechtějí brát cestující s velkými kufry. Řidič je odkáže právě na letištní bus. Jedna jízda vás vyjde na 4 euro, děti od 4 let platí 2 eura.

Lisabon autobusova doprava (3)

Autobusy 

Místní autobusová společnost se jmenuje Carris. Žluté autobusy začínají jezdit od 6:30 a fungují do půlnoci. V ceně Lisboa Card je i doprava všemi autobusy zdarma. Výjimka je jen letištní bus. 

Autobus 758 

Jede několikrát za hodinu a vyráží ze zastávky Cais do Sodre. Jede přes Principe Real ke stadionu Benfica. U stadionu je i jeden z největších obchodních domů v Lisabonu (na Benficu se můžete dostat i metrem - zastávka Colégio Militar/Luz). 

Autobus 794

Touto linkou se dostanete z Terreiro do Paço (lodní terminál) pohodlně až k muzeu Azulejos (portugalské kachlíky). Minete vlakový terminál Santa Apolónia a vystoupíte na zastávce Igreja Madre Deus (Museu Azulejo).

Autobus 714

Začíná přímo v centru na náměstí Praça da Figueira a dostanete se s ním až k Jeronýmskému klášteru na Belému. Vystoupit můžete i přímo před vchodem do Muzea starověkého umění (Museu Nacional Arte Antiga) na zastávce R. Janelas Verdes. 

Autobus 727

727 jede přes moderní čtvrti Lisabonu a přes náměstí Marques de Pombal až na Belém. 

Autobus 760

Je to ideální spoj pro návštěvu paláce Ajuda. Zastavuje na obou hlavních Lisabonských náměstích (Praca da Figueira a Praca do Comercio). Dál pokračuje přes Cais do Sodre a Santos. 

Autobus 770 

Nejezdí v neděli a o státních svátcích. Vyjíždí ze stanice Sete Rios a je to jediná možnost kromě taxíku jak se dostat k pěknému paláci Fronteira.

Autobus 711

Tento autobus je pro ty, kteří chtějí navštívit lesní park Monsanto nad Lisabonem. Je to velký park, někdy bych to nazvala spíš lesem, kam chodí lidé z Lisabonu na piknik o víkendech. Je to největší park v Lisabonu. Představuje takový únik z města do přírody. Je ideální na relax. Pokud v Lisabonu trávíte delší čas, určitě doporučuji navštívit. Pokud jste tam jen na víkend, pak bych to vynechala. Z parku je pěkný výhled na červený most, ale jinak v něm tolik zajímavého není.

Autobus 732

Začíná na náměstí Marques de Pombal a sjíždí do spodní části Lisabonu. Zastavuje také na Cais do Sodre. 

Lisabon autobusova doprava

Tramvaje 

Jízda tramvají je okouzlující nebo také pěkně stresující zážitek. To závisí hlavně na tom, jestli najdete místo k sezení nebo ke stání. Pokud jen ke stání, tak to nic není nic moc. Tramvaj je často narvaná k prasknutí a vy si připadáte jako sardinky v konzervě. Není to také vhodný dopravní prostředek, pokud někam spěcháte. Dvě zaparkovaná auta vedle sebe často nedovolí tramvaji projet, a ta nabírá šílené zpoždění. Přesto by návštěva Lisabonu nebyla kompletní bez jízdy tramvají. Speciálně bez tramvaje číslo 28. Ta dnes bývá kvůli své popularitě narvaná turisty k prasknutí. Projíždí totiž téměř celou historickou částí Lisabonu a vozí turisty hlavně do blízkosti hradu Sao Jorge a na přilehlé vyhlídky. Tramvaje jsou turistickým lákadlem i díky tomu, že jsou původní z roku 1901. Jedinou výjimkou je tramvaj č. 15. Zbytek tvoří klasické staré tramvaje. Uvnitř narazíte na krásné dřevěné obložení. 

Pro mě byl jednoznačně nejlepší zážitek při jízdě tramvají, když černoch nenápadně naskočil na tramvaj z venku a vezl se s námi. Těsně před zastávkou seskočil a prošel kolem tramvaje jakoby nic a hned, co se rozjela opět naskočil. Je to jejich běžná praxe. 

Lisabon tramvaj cislo 25

Tramvaj 12

Začíná na náměstí Praca da Figueira a jede dál přes Martim Moniz, vyhlídku Portas do Sol a kolem katedrály Sé se vrací zpět na náměstí Praca da Figueira. 

Tramvaj 15

I tahle tramvaj začíná na náměstí Praca da Figueira. Odkud jede na hlavní náměstí u řeky, tedy na Praca da Comercio. Dále pokračuje podél řeky na Cais do Sodre a dále na Belém. Je to nejlepší možné spojení na Belém. 

Tramvaj 18

Začíná na Cais do Sodre a pokračuje také podél řeky. Od té ale později odbočí směrem k paláci Ajuda. 

Tramvaj 25

Tato tramvaj jede z náměstí Praca da Figuera přes náměstí Comércio a Santos k bazilice Estrela. U ní je pěkný klidný park s kioskem vybízejícím k občerstvení. 

Tramvaj 28

Neoficiálně je to nejběžnější turistická linka. Projíždí kolem hlavních Lisabonských památek. Je tu i zkrácená linka, která pendluje mezi bazilikou Estrela a zastávkou Graca (zastávka u hradu Sao Jorge). 

Lanovky (portugalsky Elevador) 

Lisabon je postavený na sedmi kopcích. Není proto divu, že tu narazíte i na několik lanovek. V minulosti fungovaly tyto lanovky na vodu. Dnes jsou klasicky na elektřinu, ale i přesto zůstávají ekologicky nejšetrnější dopravou do zdejších strmých kopců. V minulosti měly lanovky hnědou barvu, ale od roku 1930 jsou žluté. Často nezůstávají žluté moc dlouho, protože se na nich rádi vyřádí autoři grafitů. Všechny 4 lanovky dohromady ročně přepraví 3,5 milionu lidí. S Lisboa card jsou lanovky zdarma. 

Elevador do Lavra 

RUA DAS PORTAS DE SANTO ANTÃO › JARDIM-MIRADOURO DO TOREL
19.dubna 1884 byla tato lanovka uvedena do provozu. Jednalo se vůbec o první lanovku v Lisabonu. Dnes je ale nejméně populární. Dá se říct, že málo který turista na ní vůbec natrefí. V minulosti ke stoupání vzhůru využívala vodní protizávaží. Později byla předělaná na páru a od roku 1915 funguje na elektřinu. Vede na vyhlídku Torel. K lanovce se dostanete z Avenidy da Liberdade. Lanovka má kapacitu 42 osob. 

Lisabon elevador do Lavra

Elevador da Glória

PRAÇA DOS RESTAURADORES › MIRADOURO DE SÃO PEDRO DE ALCÂNTARA
Lanovka funguje od 24. října 1885. Spojuje Restauradores s čtvrtí Bairro Alto (vyhlídka Sao Pedro del Alcantara). Stoupá ulicí Calçada da Glória a cestou si můžete prohlížet většinou velmi povedené grafiti na okolních zdech. V minulosti také fungovala na principu vodního protizávaží. Na elektrický pohon přešla v roce 1915. Překonává vzdálenost pouhých 275 m. Je to ale pekelně strmých 275 metrů. Je hodně oblíbená jak mezi místními tak mezi turisty. Od roku 1920 je obarvená na žluto, ale většinou jí spíš najdete pomalovanou grafiti. 

Lisabon elevador da Glória

Elevador da Bica

CAIS DO SODRÉ › BAIRRO ALTO
Slavnostně zprovozněna byla 12. června 1892. Nejčastěji se objevuje na fotografiích díky tomu, že projíždí velmi malebnou uličkou Rua da Bica de Duarte Belo. Spojuje přístav Cais do Sodre s čtvrtí Bairro Alto. Je celkem skrytá. Narazíte na ní po levé straně, pokud půjdete po tramvajových kolejích z náměstí Praca da Camoes směrem pryč od čtvrti Chiado (pravý horní roh náměstí). Má kapacitu 23 osob. 

Lisabon elevador da Bica

Elevador de Santa Justa

BAIXA › CARMO
Tato lanovka stojí přímo v centru města. Je navržená žákem Gustava Eiffela. Autorem je Raoul Mesnier de Ponsard. Byla poprvé uvedena do provozu 10. července 1902. Měří 45 metrů a spojuje dolní město (Baixa) s čtvrtí Chiado (klášter Carmo). Je to železná neogotická věž, která nabízí skvělý 360-ti stupňový výhled na Lisabon. Často se dole tvoří fronty. Na vršek se jde dostat ale i jinak. Projdete po schodech vedle lanovky. Dáte se doleva nahoru. Minete obchodní dům Chiado (Armazéns do Chiado). Budete pokračovat dál vzhůru směrem k náměstí Praca de Camoes. Obchodní dům necháte za zády a dáte se první odbočkou doprava. Nahoře narazíte na malé náměstíčko s kioskem a vedle kláštera Carmo se dostanete na věž Santa Justa.

Lisabon vytah Santa justa

Vlaky (comboios) 

Jsou tu 4 vlaková nádraží. Nádraží Santa Apolónia, z kterého vyráží vlaky na delší trasy v rámci Portugalska a zároveň odsud odjíždí i mezinárodní spoje. Dalším nádražím je Cais do Sodre, odkud se dostanete do přímořského městečka Cascais nebo do Estorilu. Další je Rossio, odkud odjíždí spoje do palácového města Sintra. A posledním nádražím je Oriente. Odsud odjíždí většina spojů na sever a západ Portugalska včetně mezinárodních linek. 

Vlaky na Cascais a do dalších městeček na pobřeží jezdí každých 20 minut. Do cíle dorazí za přibližně 30 minut. Některá linka má víc zastávek na trase, a proto jízda trvá déle. Některé linky zase staví minimálně, a tak jste za 30 minut na místě. Z Rossia na Sintru se dostanete za necelých 40 minut. Vlaky jezdí také každých 20 minut. Na obě linky platí Lisboa Card, tudíž s nimi můžete cestovat zdarma. 
Portugalský vnitrostátní dopravce CP (Comboios de Portugal) spojuje Lisabon s většinou portugalských měst. Existují tu i noční vlaky spojujích Lisabon s Madridem. Před vstupem do vlaku si nezapomeňte validovat jízdenku. 

Lisabon stanice Oriente

Taxíky

Ceny za taxíky jsou v Lisabonu celkem příznivé. Při rozpočítání na 4 osoby často vychází lépe než autobus nebo tramvaj. V centru města vychází přeprava na 5 - 10 euro. Taxíky jsou o něco dražší po 10 hodině večerní, o víkendech nebo státních svátcích. Všechny auta mají taxametry. Ujistěte se, že je po nástupu zapnutý. Taxikáři většinou nečekají žádné spropitné. V centru města není nijak složité si zastavit taxík. Stojí téměř všude. Pokud si ho potřebujete přeci jen domluvit dopředu, tak zkuste tato čísla: Rádio Taxis (+351 218 119 000) a Autocoope (+351 217 932 756).

Lisabon taxiky na namesti Rossio