10 nejhezčích kiosků v Lisabonu

10 nejhezcich kiosku v Lisabonu

V tomto článku se společně mrkneme na Lisabonskou specialitu. A tím není nic jiného než místní kiosky s občerstvením. Portugalsky se jim říká “quiosque”. Vybrala jsem pro vás takzvaně TOP 10. Tak se na ně pojďme společně podívat. 

První Lisabonský kiosek byl otevřený v roce 1869 na náměstí Rossio. Zanedlouho přibyly kiosky na bulváru Avenida da Liberdade a na břehu řeky Tejo. Nejčastěji kiosky nabízí sklenku portugalského vína, pivo (Sagres nebo Bock) a další osvěžující nápoje. Některé dnes nabídnou i menší občerstvení v podobě smažené tresky, sendvičů a zákusků (například Pasteis de Nata). V minulosti se v kioscích zastavovali hlavně Portugalci, kteří pracovali v docích u řeky. Kiosky je vybízely k rychlému občerstvení. Později začaly kiosky oslovovat i střední vrstvy a nakonec se z nich stala vyloženě modní záležitost

Hodně kiosků bylo až donedávna opuštěných a zavřených. Dnes zažívají takovou malou renesanci. Starší kiosky se dočkaly renovace. A postavila se i spousta nových. Kiosky se staly trendy místem, kde se scházejí místní i turisté na šálek kávy nebo na skleničku vychlazeného Vinho Verde (tzv. zelené víno). 

1. kiosek Ribeira das Naus

Je to jeden z největších kiosků a zároveň má k dispozici jednu z největších teras. Má skvělé místo. Nachází se přímo na břehu řeky Tejo. K posezení vybízí lehátka s nádherným výhledem na červený most 25. Dubna. Určitě vyzkoušejte místní portonic (koktejl z portského vína a toniku). 

n1

2. kiosek Adamastor

V odpoledních hodinách není v tomto kiosku vůbec snadné najít volné místečko k sezení. Je totiž umístěn na terase Santa Catarina, odkud je úžasný výhled na červený most a na sochu Ježíše na protějším břehu řeky Tejo. Nádherný je tu hlavně západ slunce. Ten většina místních pozoruje s lahví piva nebo se skleničkou sangrie. Pokud preferujete klidnější dobu, pak doporučuji návštěvu v dopoledních hodinách. Společnost vám tu bude dělat jen pár lidí a socha mýtického Adamastora vytesaného v kameni, která je součástí vyhlídky. 

n2

3. kiosek Miradouro de São Pedro de Alcântara

Tato nádherná vyhlídka má kiosky dokonce dva. V tom vrchním se během dne můžete občerstvit kávou, vínem, pivem nebo nějakým tím koktejlem. Nabízí i občerstvení ve formě salátů, polévek nebo sendvičů. Na spodní terase je trochu schovaný ještě jeden kiosek. Ten se otevírá většinou jen večer o víkendech. Specializuje se na koktejly, a často tu hraje taky nějaký ten DJ.

n3

4. kiosek Praça Luís de Camões

Původně se tento kiosek jmenoval “Quiosque de Refresco” tzv. osvěžovací kiosek. Nachází se na náměstí Luís de Camões (jeden z nejznámějších portugalských básníků). Je prvním starým kioskem, který byl renovován. Nově otevřený byl teprve v roce 2009. Nabízí klasické lisabonské drinky jako je “capilé” (sirup s kapradiny a pomerančového květu smíchaný s vodou) nebo “orchata” (nealko nápoj z mandlí, cukru a vody). Kvůli umístění mezi čtvrtí Chiado a Bairro Alto je velmi těžké najít u tohoto kiosku místo k sezení.

n4

5. kiosky na Príncipe Real

Na malém náměstíčku Príncipe Real nedaleko vyhlídky São Pedro de Alcântara stojí hned dva kiosky. Jsou umístěny v rozích parku. Jeden se jmenuje Quiosque Príncipe Real a druhý, který se původně jmenoval jak jinak než Quiosque de Refresco, se dnes jmenuje Quiosque Lisboa. První zmíněný je hodně oblíbený během pozdního odpoledne. Je to strategické místo, kde se dá občerstvit před večeří, když se chystáte povečeřet ve čtvrti Bairro Alto. Nebo se tu místní stavují jen tak na pivko po práci. Druhý kiosek nabízí také osvěžení v pohodě pivka nebo sklenky vína. Naproti němu se můžete zastavit v pěkném obchůdku se suvenýry. Mimochodem já si tam na festivaly koupila super zástěru se sardinkama :-).

n5

6. kiosek Cais

Tenhle kiosek je fajn pro rodiny s dětmi. Nachází se na náměstíčku Praça D. Luís hned vedle nově opravené tržnice Time Out (Ribeira Market), kousek od přístavu Cais do Sodre. Blízko kiosku je pro děti menší hřiště. V nabídce najdete saláty, vafle nebo obří sendviče. Doporučuji spojit návštěvu kiosku s návštěvou nově opravené tržnice. Najdete tam věhlasné lisabonské restaurace a také obchod se suvenýry, sardinkami nebo skvělými portugalskými pastéis de nata. 

n6

7. kiosek Esplanada da Graça

Kiosek příjemně stíní jehličnaté stromy, což se celkem hodí v horkých letních dnech. Krom toho je tu také jeden z nejhezčích výhledů na město a na hrad Sao Jorge. Kiosek otevírá v odpoledních hodinách a má rozmanitou nabídku osvěžujících nápojů. 

n7

8. kiosek Portas do Sol

Nachází se nedaleko od kiosku da Graça. Musíte se vrátit zpět směrem k hradu. Na kiosek narazíte i pokud se vydáte na hrad legendární tramvají číslo 28. Není se proto čemu divit, že osazenstvo kiosku tvoří převážně turisté, kteří se tu kochají výhledem na nejstarší lisabonskou čtvrť Alfama. Nejčastěji se tu lidé občerstvují kávou nebo vychlazeným pivem. Zvolený nápoj často vypovídá o tom, jak se kdo k hradu vydrápal. Zda pěšky nebo tramvají :-).  

n8

9. kiosek  Popular

Je to jeden z těch novějších kiosků. Narazili jsme na něj náhodou cestou z hradu. Je umístěný v zahradách pod hradem (Jardim da Cerca da Graça). Nabízí tak velmi pěkný pohled na hrad Sao Jorge. Byl otevřený teprve v roce 2015. Zdejší nabídku tvoří studené polévky, sendviče a domácí dezerty. 

n9

10. kiosek Lisboa - Sé

Tento kiosek je přímo před katedrálou Sé. Byl otevřený v roce 2015. Většina turistů se dorazí buď tramvají 28 nebo tuk tukem. Mimochodem je to kousek i pěšky z centra města. Netřeba využívat přecpanou tramvaj. Kromě už zmiňovaného “capilé” a limonád nabízí kiosek také portské víno, tradiční třešňový likér Ginjinha a sýrové koláčky ze Sintry.

n-10

A na závěr snad jen...

Nespleťte si občerstvovací stánek s tím, který prodává loterii a tabák :-).

n11

Všechny kiosky si můžete prohlédnou na mapě