Rocim Touriga Nacional 2022 suché červené
Detailní popis produktu
Charakteristika vína
Vinice s odrůdou Touriga Nacional jsou orientovány východně. Nachází se v blízkosti vinařství, tedy v prosluněném regionu Alentejo. Zdejší podloží je převážně žulové. Vinařství Rocim má velmi propracovaný systém zavlažování vinic. V průběhu roku zachycuje systém vodu a díky tomu je vinařství, co se týká vody soběstačné. Hrozny se sbírají ručně a do vinařství se převážejí po 12 kg přepravkách. Po příjezdu do vinařství se hrozny ještě jednou třídí na vibračních stolech a poté jemně podrtí. Následuje 48-hodinová macerace. Ta probíhá při nízké teplotě, aby se do vína dostaly pozvolna látky ze slupek hroznů. Poté přijde na řadu fermentace neboli kvašení. To probíhá ve francouzských dubových sudech. Výsledné víno zraje ve francouzských dubových sudech 11 měsíců a poté ještě 3 měsíce v lahvi než se dostane na pulty vinoték.
Víno má sytě fialovou barvu. Ve vůni najdete tóny vyzrálého ovoce. Pro odrůdu Touriga Nacional je typické aroma fialek. Patrné jsou i tóny koření, které víno získalo zráním v dubových sudech. Má velmi dobrou strukturu a výraznější tříslovinu. Díky tomu má víno velmi dobrý potenciál pro další zrání v lahvi při dobrém uskladnění.
Servírování a skladování
Skladujte v ležaté poloze a v chladu. Víno servírujte při teplotě 16-18°C. Doporučujeme otevřít minimálně 30 minut před podáváním.
Doporučujeme podávat k tučnějším pokrmům. Dbejte na to, aby pokrm nebyl příliš přesolený. Příliš soli zkazí květinové aroma, které je tolik typické právě pro Tourigu. Příjemná je kombinace s masovými koláči nebo s hovězím Stroganoff. Kombinovat můžete i s různými farmářskými sýry nebo s Brie.
Touriga Nacional
Touriga Nacional je čistě portugalská odrůda. Nejvíce se pěstuje v údolí Doura, kde je používána jako jedna z hlavních odrůd pro výrobu portských vín. V současnosti však příjemně překvapuje velkou část vinných kritiků v podobě odrůdového suchého vína. Touriga Nacional je velmi podobná odrůdě Cabernet Sauvignon. Častěji je však používána do cuvée. Nejčastěji se kombinuje s odrůdami Touriga Franca, Tinta Roriz a Castelao. Tyto odrůdy dávají výslednému vínu kyselinky a ovocnější chuť. To napomáhá vyváženosti výsledného vína s tělnatou Tourigou.
Ocenění
- 90 bodů (90/100) časopis Wine Ethusiast
- titul "Best Buy"
Doplňkové parametry
Kategorie: | Červená vína |
---|---|
Zbytkový cukr: | Suché |
Typ vína: | Červené víno |
Region: | Alentejo |
Odrůdy: | 100% Touriga Nacional |
Aroma: | květinové, lesní ovoce, koření |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat hodnocení. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Herdade do Rocim je moderní vinařství z oblasti Alentejo. Nachází se mezi městečky Cuba a Vidigueira. Celý projekt vinařství byl odstartovaný v roce 2000. Byla postavena nová moderní budova a osázeno 20 hektarů okolní půdy. V současnosti se o vinařství stará mladá vinařka Catarina Viera a její manžel Pedro Ribeiro. Společně produkují suchá vína nejvyšší kvality. K výrobě vín využívají i jiné odrůdy, než byly v minulosti typické pro Alentejo. To je důvod, proč je většina jejich vín lahvována jako regionální víno. Výjimku tvoří pouze víno Amfora. Vinařství Rocim totiž obnovilo tradici výroby vína v hliněných amforách (v Alenteju nazývaných Talhas). Tato vína splňují kritérium tradičních odrůd a proto jsou lahvována s klasifikací DOC. Hlavní produktovou řadou vinařství jsou vína značky Rocim. Pod tímto názvem produkují, jak cuvée tak jednoodrůdová vína. Vinařství Rocim nabízí i základní vína lahvovaná pod názvem Mariana. Tato vína jsou od počátku nejprodávanějšími víny v našem sortimentu, díky skvělému poměru cena versus kvalita. V sortimentu naleznete i víno z odloučené vinice poblíž Lisabonu. To nese název Vale da Mata. Vyrábí se na vinici poblíž Lisabonu, kterou vinařka zdědila po svém dědečkovi. Ten vždycky tvrdil, že zdejší klima předurčuje tuto vinici k výrobě exkluzivních vín.