Vlaková trať Linha do Douro

Vlaková trať Linha do Douro

Z našeho blogu už každý jistě ví, kde se nachází údolí řeky Douro a co tuto oblast proslavilo. Ano, je to především region portského vína. Ale věděli jste také, že údolím vede úžasná železniční trať? O ní právě bude náš další článek.

Vlaková linka (Linha do Douro) vede přímo z centra Porta až do městečka Pocinho. Vlak projíždí kouzelnou krajinou terasovitých vinic. Tato železnice je právem považována za jednu z nejhezčích vlakových tratí v Evropě. Oproti výletu lodí má vlak jednu výhodu. Všude se dostanete rychleji. Z Porta trvá výlet lodí celý den jen do městečka Pinhao. Právě mezi městem Pinhao a vesničkou Pocinho se nachází nejkrásnější část údolí Doura. Tato část je dostupná autem, lodí a nebo právě vlakem. Další výhodou vlakového spoje je časová flexibilita. Můžete vystoupit a prohlédnout malebná městečka v údolí.

Informace k vlakovému spojení

V Portu nasednete na vlak na nádraží Sao Bento. Jednosměrná jízdenka do Pocinho stojí 13,50 euro (vlak InterRegional). Samotná cesta trvá přibližně 3,5 hodiny. Ale pozor, na trase jezdí několik různých vlaků. Podrobný časový plán najdete přímo na stránkách dopravce CP (Comboios de Portugal).

portugalsko douro

První hodina cesty není moc záživná. Teprve od města Peso da Régua začne železnice víceméně lemovat řeku Douro. V tu chvíli čeká cestující nejkrásnější část výletu. Od řeky až do nadmořské výšky okolo 600 m.n.m. jsou na zdejších kopcích vysázené vinice. Na velmi strmých kopcích převažují terasovité vinice. Tam, kde je terén mírnější, byly vysázeny vinice směřující kolmo dolů k řece. Díky zdejšímu terénu se naprostá většina vinic musí sklízet ručně. Kromě krásných výhledů na vinohrady se skýtá cestou několik zajímavých zastávek. Pojďme se společně podívat, kde se vyplatí z vlaku vystoupit. Cestovní časy si vždy ověřte na výše zmíněných stránkách přepravce. Tyto jsou z ledna 2018.

Přímá cesta do vesničky Pocinhu

Pokud ctíte pravidlo, že z vlaku se nevystupuje, dokud nedojede na konečnou, tak právě pro vás je přímý spoj z nádraží Sao Bento až do vesničky Pocinho. Ideální je vyrazit spojem ráno v 9:10. Cesta vám zabere 3 h 26 min. Do cíle dorazíte tím pádem ve 12:36. Pocinho je malá vesnička. Na její prohlídku vám postačí plus mínus hodinka času. Zajímavostí je zdejší přehrada. Pokud byste se v oblasti plánovali zdržet déle, pak doporučuji zajet na večeři do nedaleké restaurace, která je součástí Muzea Foz Coa. Moderní budova s restaurací v přízemí nabízí úžasný výhled na řeku Douro a na její přítok řeku Coa. 

muzeum Vila nova de Foz coa

Vlakem do Pinhao a lodí do Tua

Tato varianta kombinuje vlakovou dopravu s tou lodní. Ideálně vyrazte brzo ráno. Zároveň doporučuji zarezervovat si dopředu místo na lodi. Počítejte s tím, že z nádraží musíte ještě kousek pěšky k řece. V odpoledních hodinách se městečko plní autobusy s turisty, kteří mají objednané plavby lodí. Rezervovat svá místa můžete na stránkách společnosti Magnífico Douro. Ideální je hodinová projížďka. Naskytnou se vám krásné výhledy na okolní vinice a na samotné městečko Pinhao. Břeh řeky lemují pomerančovníky. Krásná je i budova společnosti Royal Oporto.

portugalsko douro (3)

V samotném městečku Pinhao každého zaujme hned po příjezdu zdejší nádraží. To je totiž zdobené typickými portugalskými kachličkami zvanými Azulejos. Z těchto kachliček jsou na budově nádraží vytvořeny obrazy. Nejčastějším motivem není nic jiného než víno. 

nádrazi Pinhao

Vlakem do Pinhao a do Peso da Régua

Když se rozhodnete podniknout tento výlet, pak je nejlepší chytit vlak v 9:10 z Porta. Ve městečku Pinhao budete v 11:36. Můžete podniknout už zmíněnou plavbu lodí a poté opět naskočit na vlak.Cestou zpět se pak můžete zastavit ve městě Peso da Régua. Cesta trvá necelou půlhodinku. Ve městě Peso da Regua můžete navštívit muzeum Doura. Dozvíte se v něm spoustu zajímavostí o regionu a o tradicích v Douru. Hned na nádraží natrefíte na velmi pěknou restauraci s velkým výběrem zdejších vín. Restaurace se jmenuje SUS Douro. Rezervaci stolu můžete provést přes stránku tripadvisoru

Další možností, jak se zabavit ve městě, je vyrazit na vyhlídku Miradouro de Sao Leonardo em Galafura. Tato vyhlídka nabízí velmi pěkný výhled na řeku Douro. Z Peso da Régua trvá cesta na vyhlídku autem přibližně 30 minut. Pokud byste chtěli trasu zdolat pěšky, pak vystupte na zastávce Covelinhas. Odtud je to na vyhlídku 9,2 km. Cesta tam trvá plus mínus dvě a půl hodiny. 

udoli doura vyhlidka Galafura