Quinta do Crasto aneb cesta ze stínu velkých firem na výsluní

Quinta do Crasto aneb cesta ze stinu velkych firem na vysluni

V tomto článku se zaměříme na nováčka v naší nabídce - vinařství Quinta do Crasto. Ve skutečnosti se ale o žádného nováčka nejedná. Vinařství totiž vzniklo už v roce 1615! Má obrovskou tradici a produkuje skvělá celosvětově uznávaná vína. Tak si pojďme vinařství trochu víc představit. 

Jak už jsme napsali v úvodu, historie vinařství sahá do roku 1615. O něco později získaly vinice Crasto status Feitoria, v té době status nejlepších vinic v Douru. V roce 1758 nechal Marques de Pombal vymezit region Douro 335 žulovými kameny. Vznikl tak první vyznačený vinařský region na světě. Ještě dnes je tento žulový kámen k vidění vedle staré vinařské budovy. V roce 1910 koupil celé vinařství Constantino de Almeida (majitel Constantino wine house). V roce 1923 ale zemřel a vinařství převzal jeho syn Fernando Moreira d’Almeida. Ten zahájil ve vinařství produkci vysoce kvalitních portských vín. Nyní je majitelkou vinařství Fernandova dcera Leonor a její manžel Jorge Roquette. V roce 1967 se jim narodil jejich první syn Miguel. O něco později pak dcera Rita a nejmladší Tomás. Všichni tři společně pracují v rodinném vinařství. 

Quinta do Crasto feitoria

Prvorozený Miguel strávil po narození 8 let v Portugalsku. V roce 1975 narušila Karafiátová revoluce fungování vinařství. Rodina se na 6 let přesunula do bezpečnější Brazílie. Do Portugalska se vrátili v roce 1981. Miguel mohl díky tomu dokončit v roce 1987 svá studia v Portugalsku. Po studiích nejprve pracoval pro velkou vinařskou firmu Sogrape v oblasti marketingu. Poté se věnoval designu etiket v regionu Vinho Verde. Dnes je Miguel součástí rodinného týmu ve vinařství Crasto.

majitele quinta do crasto

Mladší syn Tomás má na starosti produkci portských vín. Oproti Miguelovi tráví mnohem víc času přímo na vinicích. Portská vína pod svojí značkou může vinařství produkovat teprve od roku 1986, kdy se v Portugalsku změnil zákon. Díky němu se mohla začít prodávat portská vína i z jednotlivých vinařství v Douru a prodej nemusel probíhat přes velké exportní společnosti. Zároveň byla zrušena povinnost zrání portských ve městě Porto (ve čtvrti Vila Nova de Gaia). Do té doby prodávali svá portská vína pod značkou velké firmy Ferreira. V roce 1994 Crasto zahájilo prodej prvního portského vína typu Vintage. První prodávaný ročník byl 1978. První Crasto LBV bylo ročník 1988. 

quinta do crasto portfolio vin

Sklep v Crastu ale ukrývá portská vína už z roku 1927. Dřív mohlo vinařství produkovat portská vína pouze pro vlastní spotřebu nebo pod značkou velké firmy. Po zrušení zákona v roce 1986 prodali část zásob. Díky tomu mohli relativně rychle zahájit rozvoj vinařství. 

Začátek rozvoje vinařství

Na počátku 19. století začal Jorge Roquette výrazně investovat do vinohradů v Crastu. Z 25 hektarů se vinice rozrostly na současných 70 hektarů. Velká část vinic se nachází v okolí hlavní budovy vinařství v Gouvinhas (město Sabrosa). Vesnička Gouvinhas se nachází v oblasti středního Douro neboli Cima Corgo. Na kopci mezi městy Pinhao a Peso da Régua se majestátně tyčí budova Crasta. Pod ní jsou vysázené nádherné zvlněné vinice.

Quinta do Crasto vinice maria teresa

Vinice Maria Teresa

Dostala název podle první vnučky Miguelova pra pra dědy. Vysázená byla v roce 1912. Obraz této vinice je na známé nádražní budově ve městečku Pinhao. Je tvořen typickými portugalskými Azulejos (modro-bílé kachlíky). Vinice je orientovaná východně. Ráno a během celého dopoledne na ní dopadají sluneční paprsky. Odpoledne je vinice ve stínu, a tak tu výrazně klesne teplota. V současnosti na vinici najdete 32-35 různých odrůd. Oproti tomu na vinici Vinha da Ponte "jen" 22 odrůd. Střídání teplot během dne vytváří skvělé podmínky. Díky tomu Crasto produkuje na těchto dvou vinicích vysoce ceněná červená vína. Běžná vinice v produktivním stáří dává 2 kg hroznů z 6-7 ramen vinné révy. Keře na vinici Maria Teresa dávají z 6-7 ramen jen 150g hroznů. Tedy jen 10% toho, co se sklízí z běžné vinice. V čem je ale rozdíl? V koncentraci hroznů. Tak je u takto malého množství sklizených hroznů naprosto fantastická. 

vinarstvi Quinta do Crasto

Ideální odrůda pro údolí Doura

Rodina Roquette vyhodnotila jako nejlepší odrůdu Tourigu Nacional. Ta se totiž dokáže skvěle přizpůsobit jak hodně suchým podmínkám tak ivýraznější vlhkosti. Proto na nové 140 hektarové vinici Quinta da Cabreira vysázeli už 40 hektarů této úžasné portugalské odrůdy. Je prý ideální pro místní podmínky a břidlicové podloží jí velmi svědčí. 

První úspěchy na světovém trhu

První úspěch přišel po účasti na International Wine Challenge ve Velké Británie. Protože jak se říká, pokud uspějete v Británii, tak uspějete kdekoliv. Podle Miguela je Britský trh nejtvrdší na světě. Červené víno Crasto ročník 1995 jim vyhrálo titul “Nejlepší červené víno roku”. Byl to překvapivý úspěch. Jednalo se teprve o druhý ročník vyrobený v novodobé historii vinařství. Po tomto úspěchu v Anglii se Crasto vyhouplo mezi světovou špičku. Následovaly úspěchy vín v prestižním časopise Decanter. 

Proč je podle Miguela Douro tak unikátní?

"Výroba vína tu má obrovskou tradici. Téměř všichni, co u nás pracují, se tu narodili. Máme zaměstnance, kteří pro Crasto pracují 40 ale i 50 let. Znají tak naše vinohrady jako své boty. Další raritou jsou zdejší odrůdy. Cabernety z Bordeaux, Pinoty z Burgundska to všechno jsou excelentní odborníky uznávaná vína, ale tady je to jiné. Tady záleží na tom, zda vás zdejší vína okouzlí. Zdejší terén je tak členitý, že téměř na každé vinici máte jiné mikroklima. Na našich vinicích máme vysázeny převážně zdejší domorodé odrůdy jako jsou Touriga Nacional, Tinta Barroca, Tinto Cao, T. Roriz a T. Franca. V nižších polohách máme osázeny dvě pro Crasto velmi významné vinice Maria Teresa a Vinha da Ponte. Na těchto starých vinicích je vysázeno 30 různých odrůd. A to už je podle mě pořádný ovocný salát! Stáří většiny keřů je kolem 100 let."

 "30 odrůd na vinici, to už je podle mě pořádný ovocný salát!" Miguel Roquette

Vinaři v Crastu

V polovině 19.st. si Crasto vypůjčilo od svého strýce v Alenteju vyhlášeného australského vinaře Davida Baverstocka. Ten se mimo jiné podílel na restrukturalizaci vinařství Herdade do Esporao. V roce 1995 do vinařství přišel jeho krajan Dominik Morris. Nedlouho poté se musel David vrátit ke své práci v Alenteju. Crasto následně přijalo vinařku ze Španělska Susan Esteban. Společně s Dominikem stojí za produkcí velmi úspěšných ročníků. Susan se ale pustila do nových projektů a ve vinařství Crasto jí nahradil portugalský vinař Manuel Lobo. Ten mimo jiné pracoval ve vinařství na výrobě vína Xisto, což je francouzsko-portugalský projekt. Při výrobě vína se spojilo rodinné vinařství Cazes v Bordeaux právě s vinařství Crasto. A vznikl tento unikátní projekt vína bez hranic. 
Dominik preferuje vína elegantní a to jde ruku v ruce s idejí majitele. Jorge si myslí, že obsah alkoholu u vín by se ideálně měl pohybovat od 13% do 13,5%. V tomto rozmezí jsou podle něho vína velmi vyvážená a harmonická. Dnes je prý ale velmi těžké kontrolovat obsah alkoholu. Každý nový ročník přinese nové zkušenosti, které mohou překvapit i zkušeného vinaře. Podle Jorge se je při výrobě vína pořád čemu učit a pořád vás něco překvapuje. A to je podle něho na víně to úžasné. Každý rok jsou podmínky jiné. 

Quinta do Crasto Manuel Lobo

Projekt Douro Boys

Miguel na závěr zmínil projekt Douro Boys. “Tento projekt vlastně začal jako sranda. Vito z Vale Meao je nejlepší kamarádem mého otce. Cristiano van Zeller je s naším vinařství historicky spjatý a Dirk Niepoort byl vždy dobrý spolupracovník a byla s ním zábava. Joao z vinařství Vallado je můj švagr. Tyto vztahy mají za následek to, že nám to dohromady tak skvěle funguje. Tajemství našeho úspěchu je v tom, že jsme všichni přátelé. Scházíme se nejen obchodně ale i občas u společné večeře. Společný marketing pomáhá všem zúčastněným. Společně přispíváme k věhlasu portugalského vinařství ve světě. Strávíme celkem 5 měsíců v roce cestováním a propagací projektu Douro Boys. Není to jen o propagaci projektu ale i o propagaci Portugalska jako takového.” 

Quinta do Crasto