Festivaly a akce na Madeiře od ledna do června

Festivaly a akce na Madeire od ledna do cervna

Souostroví Madeira je známé především pro svoje přírodní krásy. Kromě toho se tu však během roku koná velké množství kulturních akcí, které byste při návštěvě Madeiry neměli vynechat. Kalendář událostí na Madeiře je velmi pestrý a nabytý po celý rok. Díky tomu lehce poznáte místní tradice a zvyky. Na své si tu přijdou milovníci kultury, sportu, gastronomie i přírody.

Vrcholem celého roku jsou na Madeiře akce nazvané “Arraiais” - tradiční Madeirské lidové festivaly, při kterých se kombinují křesťanské s pohanskými zvyky. Slaví se ve všech farnostech na ostrově. Ty jsou ozdobené barevnými ornamenty, hraje živá hudba a konzumuje se široké spektrum pokrmů. Na ulicích jsou k vidění folklórní tance, hraje se na “brinquinho” - tradiční madeirský hudební nástroj, nosí se tradiční náhrdelníky ze sladkostí a popíjí se typický nápoj zvaný Poncho. Díky spoustě festivalů poznáte zdejší kulturu a odvezete si nemálo pěkných zážitků. A teď se pojďme společně podívat na akce v roce 2018!

Leden 

Cantar dos Reis - 5.ledna

Kde se akce koná: Ribeira Brava, Ponta da Sol, Porto Santo, Machico a Porto Moniz

Kouzlo Vánoc pomalu odeznívá a nastává čas oslavit příchod Tří králů. Portugalsky se jim říká “as Janeiras”. Na Madeiře chodí rodiny s přáteli dům od domu, zpívají tradiční písně a takzvaně sdílí své domácí likéry a vánoční sladkosti. Netřeba zmiňovat, že nejtypičtější sladkost je Bolo Rei. 

Santo Amaro

Kde se akce koná: Santa Cruz a Porto Santo

Podle místních je to první svátek v roce. Pokud budete v tomto čase na Madeiře, tak si nenechte ujít etnografickou show, která ukazuje nejstarší madeirské tradice. Najdete tu spoustu hudby, zábavy a typického jídla.

Výstava medu a likéru Poncha 

Kde se akce koná: Serra da Água (Ribeira Brava)

Výstava se koná ve vesničce Serra da Água. Originální recept na “Poncho” se skládá z medu, rumu a citronu. Doporučujeme ochutnat i netradiční Poncho třeba s příchutí mandarinky, tropického ovoce a dalšího ovoce. Nenechte se zmást vůní, je to ve většině případů dost silný likér.

Poncho z Madeiry

Santo Antao

Kde se akce koná: Seixal, Porto Moniz

Tento festival se tradičně koná dva dny po festivalu Santo Amaro. Je každoročně prvním z festivalů “Arraial” (místní madeirské festivaly). Narazíte tu na místní hudbu, pokrmy, květinovou výzdobu, a tradiční maso na špízu zvané “espetada”.

Funchal Marathon 

Kde se akce koná: Funchal

Maraton ve Funchal je největší atletickou událostí roku. Každoročně přiláká tisíce sportovců. Dělí se na tři druhy: klasický maraton, půlmaraton a mini maraton. 

Panelo 

Kde se akce koná: Chao de Ribeira, Porto Moniz

“Panelo” je jedna ze starověkých tradic Seixalu. Koná se v okouzlující vesničce Chao da Ribeira (v samém srdci lesa Laurissilva). Hlavní událostí festivalu je vaření pokrmu zvaného “Panelo”. jehož součástí je čerstvá zelenina, šunka a plněné maso. Typicky se přinese tento pokrm domácí a všichni sedí u jednoho velkého stolu a hodují. Je jedno jestli jste místní nebo cizinec. Všichni jsou vítáni. 

Únor 

Ultra Trail Porto Moniz

Kde se akce koná: Porto Moniz

Milujete běhání? Pak určitě nesmíte propásnout tuto akci na začátku února. Akce se koná na severní straně ostrova. Ta nabízí ty nejkrásnější scenérie na Maideře. Běží se lesem Laurissilva přes “Fanal” (tak se na Madeiře říká začarované zahradě) s oceánem za zády. Díky tomuto běhu poznáte další krásy Madeiry.

Ultra trail na Madeiře

Orientační běh 

Kde se akce koná: celý ostrov 

Akce je pro všechny milovníky orientačního běhu. Během 4 dnů plní sportovci různé výzvy buď individuálně nebo ve skupinkách. Přesouvají se pouze chůzí nebo během. Objevují překrásné ulice, lesy a další krásy Madeiry. 

Festa dos Compadres

Kde se akce koná: Santana

Tento tradiční starověký festival otevírá vždy karnevalovou sezónu - největší atrakci na Madeiře. Tradice se datuje od roku 1920, kdy bylo běžné soupeření mezi místními rodinami. Akce se koná ve městečku Santana týden před oficiálním festivalem. Compadres (portugalské slovo označující kmotry jednoho dítěte) se společně humorně vyjadřují k sociálním a politickým záležitostem. Vrcholem této události je etnografická přehlídka plná humoru, sarkasmu a komedie. Představí se obří sochy a typické kostýmy pro venkovskou část Madeiry. 

Festa Dos Compadres Madeira

Karneval

Kde se akce koná: celý ostrov

Karneval je první velkou akcí v kalendáři Madeiry. Ve všech částech souostroví se konají místní přehlídky a tématické párty. Kde každý je převlečený do kostýmu. Událost začíná v pátek před tzv. “Entrudo” (to znamená tlusté nebo tučné úterý). A zábava pokračuje až do tzv. “Enterro do Osso” (to je v sobotu po karnevalovém dni). Největší událostí karnevalové sezóny je v sobotu na večer přehlídka kostýmů v hlavním městě Funchalu. Velké množství skupin předvádí svoji Sambu v pestrobarevných kostýmech. Je to opravdu velkolepá show plná barev, světel, hudby a spousty přihlížejících. V úterý odpoledne se můžete mrknout na další přehlídku zvanou “Cortejo Trapalhao”. Tady ale hlavní roli kraje satira a komedie. Každý se může přijít podívat zdarma. 

karneval na Madeiře

Březen

Planetový večerní běh 

Kde se akce koná: různé části ostrova

Není důležité, jak dlouho a kolik jste schopní uběhnout. To není směrodatné pro tuto událost. Běh má své kořeny v Austrálii, kde se poprvé běžel v roce 2007. Dnes se běhá po celém světě. Na Madeiře většina měst zhasne veřejné osvětlení na jednu hodinu. Jako vyjádření respektu planetě, na které žijeme. 

Ultra Trail Porto Santa

Kde se akce koná: Porto Santo

Pokud budete v tu dobu na Porto Santa a bude uvažovat o tom, že se zúčastníte, pak neváhejte. Každý rok se totiž zvyšuje podíl těch, kteří tento typ pohybu dělají hlavně pro zábavu. Trať na “Golden Island” , jak se Portu Santu přezdívá, je velmi pestrá. Je to mix různých scenérií. 

Festival třešní a sladkostí (Mostra da Ginja e docaria)

Kde se akce koná: Curral das Freiras, Camara de Lobos

Máte rádi sladkosti? Pak určitě nemůžete vynechat tuto slavnost ve Curral das Freiras (v překladu údolí ořechů). Tato osada se nachází na dně velmi hlubokého údolí, a láká tisíce turistů díky své zajímavé poloze. Na festivalu ochutnáte sladkosti různých tvarů a chutí, u kterých jsou základní ingrediencí vždy třešně. Folklór, hudba a tanec jsou součástí této akce. 

Triatlon Machico ocean lava

Kde se akce koná: Canical, Machico

S každým rokem stoupá počet účastníků triatlonu. Díky tomu se stal součástí kolotoče mezinárodních závodů v triatlonu. Jedná se o velmi náročný závod, při kterém účastníci uplavou, uběhnout a ujedou na kole přes 100 km. Vše se odehrává v krásné zátoce Machico.

západ slunce na Madeiře

Divadelní festival AMO

Kde se akce koná: Camacha, Santa Cruz

Pokud máte rádi divadla, pak vás tato událost, která se na ostrově koná od roku 2010, určitě zaujme. Kromě experimentální divadelní skupiny Camacha jsou na festival zvány divadelní skupiny z různých zemí. Tato události je součástí Madeirské divadelní show a je skvělou volbou pro milovníky divadla. 

Literární festival 

Kde se akce koná: Funchal 

Tento literární festival si nepochybně zaslouží své místo v kulturním kalendáři ostrova Madeira. Každoročně se na něj sjíždí zajímavé osobnosti literárního světa včetně nositelů Nobelovy ceny za literaturu. Je i součástí mezinárodního literárního kalendáře. Účastníci několik dní debatují o zajímavých tématech a námětech. Součástí jsou také koncerty v městském divadle “Baltazar Dias”.

Duben

Sao Vincente cup

Kde se akce koná: Sao Vincente

Sao Vincente cup je fotbalový turnaj, na který se sjíždí z celého Portugalska a i ze zahraničí. Několik dní soupeří jednotlivé týmy a rodiny je přijíždí podporovat. 

Rota do Acucar (cukrová stezka)

Kde se akce koná: Calheta

Po dobu 5 dnů je vesnička Calheta sladší než obvykle. Slaví se tu cukrová stezka. Součástí jsou divadelní představení, tradiční hudba a produkty z cukrové třtiny. V této lokalitě můžete najít funkční stroje na zpracování cukrové třtiny. Uchovávají se tu z jako dědictví po odvětví zvaném “průmysl bílého zlata”. 

Miut Madeira ultra Trail 

Kde se akce koná: z Porto Moniz do Machico

Je to hlavní trailový závod, který se koná na Madeiře. Rok co rok se závodů účastní elitní běžci, ale i další nadšenci. Každoročně se účastní okolo 2000 běžců. Závodníci zdolají 115 km a přemístí se z jedné strany ostrova na druhou stranu. Rozmanitá krajina, velké stoupání a klesání dělají ze závodu mimořádnou podívanou.  

trailový závod na Madeiře

Festival vína, výšivek a rukodělných výrobků

Kde se akce koná: Funchal

Na festivalu ochutnáte typická madeirská vína a poznáte lokální ručně dělané výrobky. Návštěvníci se také mohou seznámit s rozmanitostí místních zvyklostí. 

Květinový festival (Festa da Flor)

Kde se akce koná: Funhcal, Camara de Lobos, Ponta do Sol, Calheta, Sao Vincente

Jedná se o jednoznačně nejbarevnější festival, který se koná na Madeiře. Na několik týdnů se Funchal promění v jednu velkou voňavou zahradu, která láká každoročně tisíce turistů. Během festivalu se konstruuje stěna naděje, na kterou hlavně děti umísťují květiny a ve městě se tvoří květinové koberce. Vrcholem festivalu je přehlídka alegorických květinových vozů ve Funchalu. Součástí jsou lidí rozmanitého věku v květinových kostýmech. 

Květinový festival Festa da Flor

Květen

Regionální setkání milovníků chůze

Kde se akce koná: Sao Vincente

Každoročně se shromáždí okolo 700 lidí různého věku. Tyto lidé se rozdělí do skupin a podnikají tůry podél slavných kanálů nazývaných “levadas”.

Festas de Sao Tiago Menor

Kde se akce koná: Funchal

Sao Tiago Menor je patron města Funchal. Každoročně si to místní připomínají ve staré části města (Zona Velha). Ulice Santa Maria a její okolí je kvůli události celá proměněná a získá speciální šarm. Festival se koná od 16.století, kdy do města přišel mor. Místní si tak volili patrona města, a tím se stal Sao Tiago Menor. 

Filmový festival

Kde se akce koná: Funchal

Tématem letošního filmového festivalu bude životní prostředí. Zaměřen bude na les Laurissilva, který součástí přírodního bohatství UNESCO. Festival není jen o filmech a dokumentech součástí je i módní přehlídka, workshopy a gastronomické akce. Celá akce se koná v divadle Baltazar Dias. 

Madeira Classic car revival

Kde se akce koná: Funchal

Tento festival přiláká do Funchalu tisíce lidí každého věku. Hlavním cílem akce je předvést a ocenit klasické automobily a ocenit práce na jednotlivých veteránech a v závěru vybrat model roku. Přehlídka začíná u parku Santa Catarina a přes celé město přejíždí vozy do historické části města.

festival klasických aut na ostrově Madeira

Filharmonický regionální meeting

Kde se akce koná: Ribeira Brava

Tradiční událost, která se koná každé jaro ve vesničce Ribeira Brava. Na akci se každoročně sjede okolo 600 muzikantů patřících do více než tuctu filharmonických skupin. Je to největší akce tohoto typu na ostrově. 

Festival Aqui Acolá

Kde se akce koná: Ponta do Sol 

Tento festival vznikl relativně nedávno. Koná se ve vesničce Ponta do Sol. Událost je jakousi oslavou kultury, fotografií, kinematografie, divadla, digitálního umění, etnografie a různých dalších oborů. Výstava je v ulicích, v showroomech a  také v místní kapli. 

Knižní festival 

Kde se akce koná: Funchal 

Festival trvá 10 dní. Podél ulice Avenida Arriaga jsou rozestavené stánky s knihami. Tento festival má dlouholetou tradici a tak do města každoročně přiláká spoustu zajímavých autorů. Je to každoročně také místo setkání editorů a prodejců knih. 

Červen

Evropský pohár v triatlonu

Kde se akce koná: Funchal 

Madeira hostí jednu z největších triatlonových událostí roku. Domácí i zahraniční profíci se každoročně zúčastní spolu s se stovkami amatérských závodníků. Trasa vyžaduje velmi dobrou fyzickou přípravu. Pokud se na to cítíte, můžete to být pro vás skvělá příležitost, jak poznat lépe a jinak souostroví Madeira. 

Festival Raízes do Atlantico

Kde se akce koná: Funchal 

Je to jeden z nejočekávanějších festivalů na souostroví a také se řadí mezi nejstarší portugalské hudební festivaly. Je to autentický festival se spoustou různých žánrů. Například Bossanova, tradiční portugalská a africká hudba, jazz a nebo soul. Na festivalu vystoupili hvězdy jako například Elza Soares, Tito Paris, Dave Sharp, Júlio Pereira, Paulo Angeli, Vitorino, Rayo Kyao a spousta dalších. 

Festival Fica na cidade 

Kde se akce koná: Funchal 

Po městě je rozmístěno hodně pódií, kde odehrávají koncerty. Narazit tu můžete na hudbu rockovou, pop nebo tradiční portugalskou. Koncerty začínají odpoledne a trvají až do večerních hodin. Bary lákají na spoustu drinků a tapas.

Madeira Classic car tour 

Kde se akce koná: celý ostrov

Je to jedna z nejhezčích událostí organizovaná zdejším moto klubem. Akce není jen pro účastníky a řidiče klasických vozů. Zúčastnit se mohou všichni, kteří se chtějí kochat krásami klikatých silniček na ostrově. 

výlet autem po Madeiře

Ultra Sky maraton 

Kde se akce koná: Santana

Jedná se o velmi náročný závod v horách. Náročný je hlavně po technické stránce. Závodníci běží ve velmi těžkém terénu a v některých částech trati musí zdolávat lezení útesy. Vesnice Santana je na severní části ostrova, kde jsou ideální podmínky pro tento velmi náročný závod. 

Ultra Sky maraton Madeira

Trh v 16.století

Kde se akce koná: Machico

Machico hostí tento středověký trh každoročně. Je to místo, kde poprvé portugalští mořeplavci vstoupili na ostrov. Místní se sem sjíždí načerpat atmosféru, typickou pro věk zámořských objevů. Tato doba je pro Portugalce jedna z nejvýznamnější v jejich dějinách. Na tomto festivalu účastníci i diváci přenesou tak nějak zpátky v čase. Ochutnat tu můžete středověké pokrmy, kochat se tancem a hudbou. 

Festival Atlantiku

Kde se akce koná: přístav ve Funchalu

Už 20 let je toto oficiální akce, která otevírá letní sezónu na Madeiře. Každou sobotu v červnu se ve Funchalu koná nějaká mezinárodní soutěž, kde si jednotlivý účastníci z různých zemí zvolí téma. A ukazují novinky, vymoženosti a jejich talent při ohňostrojové show. 

festivaly na Madeiře