Recept na portugalský Bolo Rei

Recept na portugalsky Bolo Rei

Bolo Rei v překladu znamená královský koláč. Peče v Portugalsku vždy na Vánoce. Podle tradice se do koláče ukryje fazole Fava a ten kdo jí najde musí obstarat Bolo Rei na další Vánoce. V tomto článku se společně mrkneme na to, jak takový Bolo Rei doma připravit. 

Ingredience:

  • 750 g hladké mouky
  • 30 g droždí
  • 150 g másla
  • 150 g cukru
  • 150 g kandovaného ovoce
  • 150 g sušeného ovoce
  • 4 vejce
  • nastrouhaná kůra z 1 citronu
  • nastrouhaná kůra z 1 pomeranče
  • 100 ml portského vína Pocas Ruby
  • 1 lžíčka soli

Pokud chcete můžete do koláče ukrýt dárek, kdo dárek najde bude mít štěstí. Naopak lze do koláče přidat výše zmiňovanou fazoli fava, a kdo jí najde má tak trochu smůlu, protože musí upéct nebo koupit Bolo Rei na příští rok.

Jak na to?

Nejprve si trochu pokrájíme kandované ovoce a můžeme i sušené ovoce. Nakrájené ovoce namočíme do 1dl portského vína a necháme ho tak ideálně přes noc. Dále si připravíme kvásek. Do nádoby dáme 1 dl vlažné vody. Přidáme hrneček mouky a droždí. Necháme cca 15 minut, aby nám vzešel kvásek. 

Než nám vzejde kvásek, tak si zatím v jiné míse smícháme máslo, cukr, pomerančovou a citronovou kůru. Poté přidáme vejce. Hezky po jednom. A vždy nejprve dobře rozmícháme než přidáme další vejce. Nakonec přidáme vzešlý kvásek. Dobře promícháme a přidáme zbytek mouky a namočené ovoce. Těsto musí být dobře prohnětené a tím pádem vláčné. Zakryjeme utěrkou a necháme kynout. Těsto bude při pokojové teplotě kynout přibližně 5 hodin. Mělo by zvětšit svůj objem o dvojnásobek. 

Vykynuté těsto dáme na vál a vytvoříme kouli. Uprostřed uděláme díru a vytvoříme věnec. A ten necháme zakrytý na válu ještě hodinu kynout. Než dáme koláč do trouby, tak povrch potřeme žloutkem a ozdobíme kandovaným ovocem, oříšky a hrudkami cukru. Každý si může ozdobit koláč dle svého gusta.

Pečeme v předehřáté troubě. Po vyndání z trouby povrch koláče potřeme trochou ovocného želé, které naředíme teplou vodou. Pokud nechceme, aby se nám při pečení zmenšila díra uprostřed, dáme doprostřed třeba malou zapékací misku na sufflé. A máme hotovo. Kdyby vás zajímali další portugalské tradice, tak mrkněte na náš předchozí článek o Vánočních tradicích v Portugalsku