Portugalské vánoční tradice

Portugalske vánocni tradice

Portugalské vánoční tradice jsou velmi podobné jako ve zbytku Evropy. I přesto ale mají své místní zvyky a speciální pokrmy. My se na ně teď společně podíváme.

V Portugalsku Vánoce oficiálně začínají 24. prosince. Ve větších městech (hlavně v Lisabonu a v Portu) se začínají ulice plnit vánoční výzdobou už na začátku listopadu, kdy začínají být dny kratší a noci delší. Pokud preferujete spíš návštěvu menších měst, navštivte městečko Óbidos. Jeho hradní areál se každoročně promění v pohádkové vánoční městečko.

Vánoční Óbidos

Stejně jako my v Čechách, tak i Portugalci slaví narození Ježíše Krista. Většina Portugalců má doma v době Vánoc vystavený Betlém. Stejně jako my zdobí vánoční stromek a dekorují své domovy všelijakou vánoční výzdobou. V minulosti se vánoční stromek zdobil vždy o státním svátku 1. prosince. Dnes se však často zdobí až o prvním prosincovém víkendu.

24. prosince tráví většina rodin pohromadě. Maminky, otcové, babičky, dědečkové, tety, strýcové, sestřenice a bratranci se schází kolem páté hodiny odpoledne ke společné večeři. K ní se nejčastěji podává treska pečená v troubě (portugalsky Bacalhau). V některých rodinách se servíruje i jehněčí maso nebo krocan. Treska ale zůstává stále nejtradičnější. Jako příloha se nejčastěji konzumují brambory s olivovým olejem a velká spousta zeleniny. Tato tradiční večeře se nazývá portugalsky “Consoada”. Po večeři se servírují dezerty. Portugalci milují sladké, a proto často nezůstávají jen u jednoho. Mezi nejčastější dezerty patří: Arroz doce (sladká rýže), Sonhos (koblihy s dýňovou náplní) nebo Filhoses (smažené koblížky posypané cukrem).

portugalský vánoční pokrm

Za nejtradičnější dezert je považovaný Bolo Rei. Kulatý koláč s dírou uprostřed. Mě připomíná naší vánočku. Je ozdobený spoustou kandovaného ovoce a oříšky. Často je ještě posypaný moučkovým cukrem. Poprvé upekli tento slavný portugalský dezert v lisabonské cukrárně Confeitaria Nacional v roce 1870. Původně byl dezert inspirován receptem na dort, který má původ už době římské, kde byl podobný dort součástí oslav příchodu nového roku a oslavy příchodu Tří králů. Tradičně se do dortu ukrýval vždy malý dárek nebo fazole Fava. Kdo dárek nebo fazoli našel ve svém kousku dortu stal se automaticky králem oslav a celého festivalu. Dnes je to tak, že kdo najde ve svém kousku fazoli kupuje nebo peče Bolo Rei v následujícím roce opět na Vánoce.

Jak tato tradice s ukrýváním fazole vznikla? Podle legendy. Když přicházeli Tři králové do Betlému, potkali cestou pekaře. Ten jim nabídl chleba, ve kterém se ukrývala právě ona fazole. Řekl jim, že kdo fazoli ve svém kousku objeví, tak může dát jako první dárek Ježíškovi. 

Recept na portugalsky Bolo Rei

Po slavnostní večeři se hrají karty nebo jiné stolní hry. Nejdůležitější je se nějak zabavit, aby všichni vydrželi až do půlnoci. To se totiž teprve rozdávají dárky. Tyto dárky se nazývají jako rodinné dárky. Děti totiž dostávají dárky ještě jednou, a to druhý den ráno. Santa Claus je přinese ze severního pólu a do punčoch jim je dá komínem. Portugalci v punčochách často nechává na oplátku třeba mrkev pro Santovi soby. Tyto dárky dostávají ale jen hodné děti, ty zlobivé najdou ráno jen cibuli nebo bramboru. 

Rodiny, které jsou víc věřící, se často účastní i půlnoční mše 24. prosince. Tato mše se nazývá “Missa do Galo” a začíná přesně o půlnoci. Dárky si v těchto rodinách rozdají před mší nebo až po ní často v závislosti na stáří dětí. 

25. prosince ráno se děti dělí o svoji radost z dárků od Santy se všemi dospělými. Poté následuje společný oběd. Zase záleží na tom, co která rodina preferuje. Někde se podává treska, jinde krocan nebo jehněčí. Odpoledne tráví rodina pohromadě a až k večeru se všichni vracejí k sobě domů. Některé rodiny volí oběd 25. prosince v restauraci. Ty často připravují speciální menu pro tento den. Většina ale stále raději stráví tento den doma u krbu s portugalskou vánoční hudbou. 

Na závěr přidávám pár portugalských vánočních slovíček

  • pěkné svátky = Boas Festas
  • Santa Claus = Pai Natal
  • Vánoce = Natal
  • Veselé Vánoce = Feliz Natal
  • královský koláč = Bolo Rei
  • šťastný nový rok = Feliz Ano Novo
  • vánoční strom = árvore de Natal 
  • dárek = presente