Aveiro, často přezdívané portugalské Benátky

uvodni-fotka-ovos-moles

Koupili jste letenky do Porta a chcete se podívat i mimo Porto? Láká vás se vykoupat v sakra studeném oceánu? Pak doporučuji navštívit město Aveiro, které je vzdálené od Porta asi 75 km. V mém dalším článků najdete pár tipů, co navštívit v Aveiru a jeho okolí. 

Jak se do Aveira dostat?

Jednou z možností je autobus. Z Porta (Garragem Atlantico) jezdí přímá linka společnosti Flixbus, ceny začínají na 6 eurech, když máte zrovna štěstí. Běžná cena se pohybuje okolo 12 euro. Cesta trvá 55 minut. Další variantou je vlak. Přímo z centra z nádraží Sao Bento jezdí vlaky do Aveira několikrát za hodinu. Nejlevnější jízdenky jsou za 3,35 euro. Cesta trvá 43 minut nebo také 1h 16min v závislosti na spoji, který si zvolíte. My jsme měli na cestu půjčené auto Opel Adam. Vybrali jsme si půjčovnu Interrent, která má pobočku kousek od letiště. Je to nejdražší varianta, jak se do Aveira dostat, ale s autem můžete procestovat i jeho pěkné okolí. 

aveiro-namesti-praca-de-peixe

Moliceiros

I když to Portugalci zrovna v lásce nemají, tak se Aveiru často přezdívá “portugalské Benátky”, kvůli síti vodních kanálů. Po těch se plaví lodě připomínající benátské gondoly. Tady se jim ale říká Moliceiros. Jsou větší a všechny jsou ručně malované. Molico je mořská řasa, která se dřív v Aveiru sbírala a používala se na hnojení polí. Odtud vznikl název ikonických místních lodí. Dnes se tu už řasa neloví, a tak lodě po kanálech vozí turisty. Staly se spolu s tradičním dezertem Ovos Moles nejvíc fotografovaným symbolem města. Tyhle tradiční lodě jsou přibližně 15m dlouhé a 2m široké. Každá loď je pestrobarevně malovaná a na přední části má vyobrazeného buď někoho svatého, známého a nebo něco vtipného z každodenního života. Projížďka trvá asi 45 minut a stojí nejčastěji okolo 13 euro (děti cca 6 euro) v závislosti na společnosti. Rezervaci si můžete udělat předem na stránce Turismo in Aveiro. Nečekejte od Aveira ale nějakou spletitou síť kanálů jako je tomu v Benátkách. Celkem tu najdete 4 kanály - Canal Central, Canal das Piramides, Canal Sao Roque a Canal do Paraíso

kanaly-v-Aveiru

Azulejos

Kromě kanálů a lodí je pro Aveiro typické také velké množství domů zdobených tradičními portugalskými malovanými kachlíky, kterým se říká “Azulejos”. Není to jen ukázka praktické fasády, ale je to určitá forma portugalského umění. S Azulejos se můžete setkat hned na nádraží. Zdejší budova je zdobená obrazy z modrobílých kachlíků. Spoustu domů zdobených Azulejos najdete také v okolí náměstíčka Praca do Peixe. V překladu to znamená Rybí náměstí, není proto překvapením, že tu najdete rybí tržnici a v horní patře restauraci s nabídkou čerstvých ryb. Zároveň tu také končí kanál Sao Roque, na kterém občas kotví Moliceiros. 

tradicni-azujelos

Co ochutnat?

Pro Aveiro je typický hlavně jeden dezert a to je Ovos Moles. Je to oplatka plněná žloutkovým krémem. Nejčastěji se vyrábí ve tvaru mušlí nebo ryb. Jeden stánek s Ovos Moles je hned v centru na břehu Centrálního kanálu v parku Jardim do Rossim. Ale nemusíte se bát, když minete tenhle stánek, na Ovos Moles rozhodně narazíte někde jinde. Je jich totiž plné město. Podle místních se ale liší. Jedny z nejlepších prý nabízí v Confeitaria Peixinho a v Maria da Apresentacao e Herdeiros. 

aveiro-stanek-ovos-moles

aveiro-dezerty

Co se týká doporučení třeba na večeři, tak jsme objevili příjemnou restauraci O Batel. Je v centru kousek od náměstí Praca do Peixe. Já jsem si dala rýži s mořskými plody (arroz de marisco) a byla skvělá. Možná je ale lepší udělat si dopředu rezervaci. My měli kliku, protože měli zrovna volný stůl ale lidi, co postupně zkoušeli sehnat místo po nás už tolik štěstí neměli. 

Dobré recenze jsme našli i na restauraci Maré Cheia, která se specializuje na přípravu čerstvých ryb a mořských plodů. Pokud máte zájem ochutnat tradiční portugalskou kuchyni, pak vyzkoušejte restaurace Adega Evaristo, 2 Duques nebo Snack bar Picota

Objevili jsme taky příjemnou malou kavárnu v uličkách plných domů s Azulejos. Kavárna se jmenuje Espaco Criativo Biscoito. Kromě kávy nabízí i občerstvení. Dali jsme si jako předkrm výborný kořeněný sýr a jako hlavní jídlo pak Bacalhau com natas neboli zapečenou tresku se smetanou. Koukala jsem ale na jejich instagram a facebook a zdá se mě, že je kavárna asi zavřená. I Google mapy hlásí zavřeno. Tak kdyby někdo zjistil současný stav, tak mě dejte vědět ;-). 

Ještě co se týká dezertů, tak Pastelaria Ramos je proslulá výrobou těch nejlepších “cartuchos”. Vypadá to jako kakaový trdelník plněný šlehačkou. Další sladkou specialitou Aveira a okolí je Tripas. Nejvíc stánků s Tripas najdete na Praia da Costa Nova. Je to něco mezi vaflí a palačinkou. Můžete si vybrat ze široké nabídky náplní, ve které nechybí ani příchuť Ovos Moles. Ale s touhle náplní je to teda dost sladké. Pokud vás přepadne chuť na zmrzku, tak vyzkoušejte Gelataria Milano a nebo Gelados de Portugal

tripas-costa-nova

Okolí Aveira 

Bairrada 

Kousek od Aveira se nachází zajímavá vinařská oblast Bairrada. Vyhlášená je zdejší produkce šumivých vín, a pak také červená vína vyrobená z odrůdy Baga. V minulosti to byla jedna z mála povolených odrůd. Problematické je ale její dozrávání a dlouhá doba zrání než je víno pitelné. V minulosti byla vína hodně svíravá a potřebovala zrát dál v lahvi 10 a více let. Dnes přišel vinař Luís Pato s myšlenkou dvojí sklizně. Nejprve sklidí část hroznů na šumivá vína a zbytek hroznů nechá dozrát na výrobu červených vín. Tím, že je hroznů na keři méně, tak lépe dozrají a výsledné víno nemá tak výraznou kyselinu. Zároveň volí cestu odstopkování hroznů před drcením a tím částečně odstraní svíravou tříslovinu. Pokud se vám naskytne možnost ochutnat místní produkci, tak rozhodně neváhejte. Jedná se o opravdu zajímavá vína vyrobená z odrůd, které jinde nenajdete. 

Místní specialitou je také sendvič s masem z pečeného mladého prasátka (leitao Assado). Pokud nevyrazíte na tuto specialitu přímo do Bairrady, pak můžete vyzkoušet Sandes de Leitao v Aveiru na náměstí Praca do Peixe v podniku Tasquinha do Leitao.

vinice-Luise-Pato-v-Bairrade

vinarstvi-luis-pato

Pláže 

Mezi nejznámější pláže v Aveiru patří Praia da Costa Nova a Praia da Barra. Z centra Aveira je to přibližně 10 km a autem tam budete za pouhých 12 minut. V městečku Praia da Costa Nova ochutnejte zmíněné Tripas a prohlédněte si nádherné pruhované barevné domky, které tvoří dominantu městečka. V některých domech jsou restaurace, jiné se zase dají pronajmout a některé jsou soukromé. 

praia-costa-nova

plaze-v-aveiru

Další nejvíc navštěvovanou pláží je Praia da Barra. Její dominantou je vysoký bílo červený maják. V létě ale bývá dost obsazená a problém můžete mít i s hledáním volného parkovacího místa. Najdete tu i spoustu možností, kde se občerstvit. 

Aviero-praia-da-barra

Jestli hledáte větší klid, tak se trajektem nechte převézt do přírodního parku Dunas de Sao Jacinto. Na druhé straně je malé poklidné městečko a široké písčité pláže, které se táhnou podél celé rezervace. Za jednu cestu trajektem zaplatíte za auto 2,1 euro a 3,35 za dospělou osobu za cestu tam a zpět. Pokud vám nevadí se kousek projít, pak auto můžete nechat zaparkované v přístavu a nechte se převést bez něj. Do rezervace se dá dostat i tak, že zátoku jednoduše objedete autem, ale cesta trvá přibližně hodinu. 

dunas-sao-jascinto

Solná pole Cale do Oiro

Co rozhodně stojí za návštěvu, to jsou solná políčka Cale do Oiro, kde se sbírá nejcennější sůl - solný květ. Malá políčka slunce postupně vysouší a na povrchu se tvoří tenká vrstva krystalků, kterým se říká solný květ. Když budete mít štěstí, tak sběr soli uvidíte. Když ne, tak si alespoň můžete tuhle speciální sůl koupit domů. Je tady totiž výrazně levnější než kdekoliv u nás. Kromě nákupu soli se můžete také vykoupat ve slaném bazénku s opravdu vysokou koncentrací soli. Po koupeli si můžete objednat i masáž. Vychutnat si můžete i šálek kávy, u kterého se můžete kochat výhledem na solná políčka. 

solna-jezirka-cale-do-oiro-aveiro

Jediné, co byl trochu problém, že jsme nemohli nejdřív zjistit, jak se k políčkům vůbec dostat z hlavní silnice vedoucí na Aveiro. Nakonec jsme ale odbočku našli a nakoupili jsme spoustu soli domů. Na sůl od této společnosti narazíte i v Aveiru, často je dárkově balená a vyjde o dost dráž než přímo v obchůdku u políček. Firma Cale do Oiro nabízí také velmi pěkné ubytování v Aveiru v hotelu Cale do Oiro. Hotel nabízí ubytování ve 23 moderních světle zařízených pokojích. Zároveň si přes ně můžete rovnou zamluvit vyjížďku lodí po kanálech. 

aveiro-cale-do-oiro-a-solny-kvet

A na závěr pár tipů

  • v Aveiru se v srpnu večer po západu slunce hodně rychle ochladilo, proto si nezapomeňte přibalit něco teplejšího na sebe, my nic neměli, a tak jsme se po odchodu z restaurace dost divili, že tu někteří turisté a místní vytáhli péřovky
  • na plážích často hodně fouká, hodí se mít sebou zástěnu proti větru 
  • mezi Aveirem a plážemi vede dálnice, nemusíte ale mít dálniční známku, tato silnice není zpoplatněná
  • v okolí jsou mokřady, tak si pro jistotu přibalte repelent 
  • nepočítejte s nějak výrazně bouřlivým nočním životem, Aveiro je v porovnání s Portem a Lisabonem velmi poklidné město.