Místo, odkud máte Lisabon jako na dlani

Misto, odkud mate Lisabon jako na dlani

Někdo už asi tuší, jakému místu bude tento článek věnovaný. A pro ty kdo netuší, je to socha Ježíše, která se tyčí na protějším břehu. Je odsud perfektní výhled na Lisabon a červený most 25. dubna. Povíme si něco o parametrech sochy, důvodu její výstavby a také o tom, jak se na sochu co nejlépe dost. Tak pojďme na to. 

Snad každý, kdo Lisabon navštívil, si všiml sochy Ježíše. Tento monument se portugalsky nazývá Cristo Rei (Král Ježíš). Co ale hodně lidí neví je, že se dá na sochu vylézt a prohlédnout si tak Lisabon shora. 

Lisabon Cacilhas

Jak se sem dostanete?

V Lisabonu musíte jít na lodní terminál Cais do Sodre, který se nachází na zelené lince metra  a nebo půjdete z centra z náměstí Praca da Comercio pořád po nábřeží a terminál nelze minout. Je to pěkná procházka, protože celé nábřeží prošlo nedávno kompletní rekonstrukcí. Na terminálu hledejte trajekty směr Cacilhas. Odjíždí přibližně každých 15 - 20 minut. Cena lístku je 1,25 euro plus kartička na lodní dopravu, která stojí 0,50 euro. Když si budete kupovat v kiosku na letišti kartičku na metro, zkuste se zeptat, zda je možné mít jednu kartičku zároveň na metro, loď i vlak.

Lisabon Cais do Sodre

Z Cacilhas se můžete vydat na Ježíše pěšky (cca 2,5 km) a cestou můžete navštívit starý hřbitov se starobylými hrobkami. Využít můžete i taxi nebo autobus. Autobusová zastávka je hned vedle lodního terminálu. Hledejte autobus číslo 101 směr Cristo Rei. Autobus vás na sochu doveze za 15 minut a jednosměrná jízdenka stojí 1,45 euro. Autobusy jezdí přibližně 3x do hodiny. Mrknout můžete do jízdního řádu.

Lisabon lodni doprava

Pár zajímavostí o soše Ježíše

  • Oficiální název sochy je O Santuário Nacional do Cristo Rei.
  • Lisabonský kardinál D. Manuel Gonçalves Cerejeira navštívil v roce 1934 Rio De Janeiro a zdejší impozantní socha Ježíše (Cristo Redentor) ho ohromila tak,že se stala inspirací pro sochu Ježíše v Lisabonu.
  • Dalším motivem pro stavbu sochy bylo poděkování bohu za to, že se Portugalsko nemuselo zapojit do hrůz Druhé světové války.
  • Samotná stavba probíhala od roku 1949 a dokončena byla v roce 1959.
  • Celý monument měří 110 m, podstavec měří 82 m a socha Ježíše měří 28 m.
  • Stavba je umístěná na 133 m vysokém útesu, takže Ježíš na řeku Tejo shlíží z nadmořské výšky 243 m.

Lisabon socha Jezise

Vstupné a otevírací hodiny

Na sochu vás vyveze výtah. Nedostanete se až na samotnou sochu ale vyhlídkovou plošinu, která se nachází těsně pod ní. Vstupné na vyhlídkovou plošinu je 6 euro pro dospělého a 3 eura dětské vstupné. Z vyhlídky je krásný výhled na červený most 25. dubna, řeku Tejo, na Belém, Alfamu a při dobré viditelnosti i na pohoří, kde se nachází palácové město Sintra. Uvnitř monumentu najdete kromě výtahu také knihovnu, obchod se suvenýry, bar a dvě kaple (Capela de Nossa Senhora da Paz a Capela dos Confidentes de Jesus). 

Otevírací doba se mění v závislosti na ročním období, doporučuji vždy ověřit přímo na stránkách
20. září - 30. června:  9:30 - 18:00
1.července - 14. července:  9:30 - 18:45
15.července - 31. srpna:  9:30- 19:30
1.září - 20. září:  9:30 - 18:45

Výlet na pláž 

Pokud chcete využít toho, že jste se přeplavili na druhou stranu, tak si můžete udělat ještě parádní výlet na pláž Costa da Caparica. Seběhněte nebo sjeďte autobusem zpět do Cacilhas na autobusový terminál a tam najděte autobus (Transportes Sul do Tejo - TST) směr Costa da Caparica. Můžete využít rychlejší spoj autobusem číslo 135 (20 minut). A nebo pomalejší autobus 124 (40 minut), který to víc objíždí a častěji staví. Rychlejší jezdí 1-2x za hodinu a pomalejší 3-4x za hodinu. Jízdenka se kupuje přímo u řidiče a jednosměrná stojí 2,40 euro. 

Lisabon Costa da Caparica

Z města Costa da Caparica se táhnou dlouhé písečné pláže až k Setúbalu. Najdete tu spoustu plážových barů. Vyzkoušejte v některém z nich bílou Sangriu. Je to perfektní osvěžení. Městečko je příjemnou prázdninovou destinací, ale nečekejte historické centrum jako je třeba v Cascais. Je tu moderní výstavba, spousta barů a restaurací. Oproti Cascais tu ale máte dlouhatánské přírodní písečné pláže. Jen si tu dávejte pozor při koupání na proudy. Jste tu na otevřeném oceánu, tak je třeba pohybovat se víc u břehu. Na to vás ostatně často upozorní svým pískáním i plavčík. Incidenty, kdy turisté plavou na otevřený oceán, a pak se díky proudům nemohou vrátit zpět, jsou tu v letní sezóně na denním pořádku. Když se budete chtít stavit na nějaké rychlé občerstvení cestou na pláž nebo z pláže, tak doporučuji podnik Amerendeira. Pořídíte tu celkem levně denní menu, které obsahuje pití, polévku, sendvič a dezert. 

Zpět do Lisabonu se z Costa da Caparica můžete dostat přímým autobusem číslo 161. Jezdí každou hodinu a vysadí vás v Lisabonu na Praca do Areeiro. Jednosměrná jízdenka stojí 3,20 euro. Na autobus nasednete na autobusovém terminálu kousek od cesta města (cca 500 m). Metrem po zelené se snadno dostanete zpět do centra Lisabonu (zastávky Martim Moniz, Rossio, Baixa Chiado).