Chystáte se do Porta? Mám pro vás pár tipů!

Chystate se do Porta Mam pro vas par tipu

Porto, to byla první zastávka na naší svatební cestě. Během cestování jsem pro vás posbírala pár zajímavých informací o místní dopravě, památkách, restauracích, vinárnách a taky jsme navštívili pár sklepů s portskými víny. V tomto článku se zaměřím na dopravu a ubytování. V dalším pak na to, co v Portu rozhodně nesmíte minout.

Doprava

Do Porta přestala létat přímá linka od ČSA. Na výběr tak máte různé kombinace. Se společností TapPortugal se létá se zastávkou v Lisabonu. My jsme sehnali o dost levnější letenky se společností Lufthansa s přestupem ve Frankfurtu (3900 Kč zpáteční). Letěli jsme v 6 hodin ráno z Prahy a v Portu jsme byli v 11 hodin a 10 minut. Výhodou tohoto spoje je, že můžete ve Frankfurtu posnídat skvělý německý preclík :-). I zpáteční cesta vycházela časově dobře. Odlet z Porta byl až v 16:40. 

Metro

Z letiště do centra města se dostanete pohodlně metrem. Trochu jsem se obávala systému zón, které jsem podle návodů na internetu moc nepochopila, ale nebojte, je to nakonec celkem přehledné a snadné. Na letišti si v automatu spolu s první jízdenkou koupíte i dobíjecí kartičku za 50 centů. V každé stanici je na boku u mapy metra žlutý seznam stanic, u kterých je vždy napsaná zóna. Vy si tak snadno nabijete kartu na požadovanou zónu. U cen je napsaná i doba, po kterou můžete na danou jízdenku cestovat. Nás cesta z letiště až do Vila Nova de Gaia stála 2,6 euro (zastávka Camara Gaia). 

Po příchodu na perón nás trochu zarazilo, že další metro jede až za 20 minut. Z toho důvodu doporučuji, neoznačit si kartičku hned, ale až budete vědět za jak dlouho metro přijede. Na každém přestupu musíte kartičku znovu přiložit k označení, přestože jedete pořád na stejnou jízdenku. Cesta z letiště do centra trvá asi 30 minut. Překvapující je také to, že velká část metra v Portu vede nad zemí. 

Porto most Ponte de Luis

Metrem se tu dostanete i pohodlně na pláž. Ze stanice Trindade vás tam bez přestupu zaveze modrá linka metra. My jsme vysedli na stanici Matosinhos Sul, což se ukázalo jako dobrá varianta. Cestou na pláž jsme míjeli spoustu restaurací s velkými venkovními grily.  V poledne, když jsme dostali hlad, byla už velká většina restaurací zaplněná a byl trochu problém sehnat volné místo. Na grilech se smaží sardinky, tresky a další mořské plody. Na přítomnost restaurací vás už z dálky upozorní všudepřítomný kouř.

Porto Matosinhos

Porto Matosinhos (2)

Tramvaje 

Co se týká tramvají v Portu, tak zde vedou tři tramvajové linky. Historické tramvaje dnes už vozí většinou jen turisty. Obyvatelé Porta je jako součást městské hromadné dopravy moc nevyužívají. Jedna jízda stojí 3,5 euro, dvě jízdy 6 euro nebo si můžete za 10 euro pořídit jízdenku na dva dny, která ale platí pouze na zmíněné tři linky tramvají. 

Linka 1 

Nejzajímavější je linka 1 (Linha 1), ta vede ze zastávky Infante (kousek pod Palácio da Bolsa) podél řeky, až k jejímu ústí do zastávky Foz. Ideálně nastupte na tramvaj hned na jejím začátku. Často bývá hodně přeplněná. Cestou je hned několik zajímavých zastávek. Například můžete vystoupit a navštívit muzeum tramvají a nebo pokud máte hodně času a máte plné zuby turistů, tak můžete vystoupit na zastávce Gás. Odtud jede malý trajekt do městečka Afurada. Poznáte tu typický portugalský každodenní život a utečete před návalem turistů. Cesta trajektem stojí tam a zpět 1,5 euro a trajekt jezdí každých 15 minut. 

Tramvaje v Portu

Linka 22 

Vyjíždí z náměstí Batalha přímo od konečné stanice lanovky Funicular dos Guindas. Křižuje se na zastávce Carmo s linkou 18 a je to také místo, kde nastupuje většina turistů. Proto bych raději nastoupila na náměstí Batalha. Zajistíte si tak volné místo a dobrý výhled. Tato linka projíždí zajímavými místy historického centra, takže pokud jste tu poprvé a máte třeba málo času, pak je tato tramvaj pro vás ideální. Celá jízda trvá okolo 30 minut v závislosti na tom, kolik řidičů právě parkuje na tramvajových kolejích. 

Doprava v Portu

Linka 18 

Osmnáctka vyjíždí od muzea tramvají směrem do historického centra města. Pro turisty je tahle linka nejméně zajímavá a díky tomu není problém sehnat v tramvaji volné místo. Takže pokud se chcete svést tramvají, která nepraskavá ve švech, tak tohle je ta správná volba. 

Lanovky 

Lanovky jsou v Portu hned dvě. Starší lanovka se jmenuje Funicular dos Guindas. Díky ní se nemusíte trmácet historickým centrem na úroveň mostu Ponte de Luís. Jednoduše vás tam vyveze právě zmíněná lanovka. Byla postavena v roce 1891 a renovovaná  do dnešní podoby byla v roce 1994. Jedna cesta vás vyjde na 2,50 euro, užijete si krásný výhled na most Ponte de Luís a na sklepy s portskými víny na protější straně řeky. 

Porto Funicular dos Guindas

Další lanovka je mnohem novější a připomíná spíš lanovky na svazích v Rakousku. Mě osobně se sem moc nehodí, ale to je otázka vkusu každého z vás. Každopádně lanovka vás vyveze od řeky opět na úroveň horní části mostu Ponte de Luís (Jardim do Morro). Cestou se vám naskytne krásný výhled. Sklepy s portskými víny budou přímo pod vámi a užijete si i parádní výhled na historické Porto a čtvrť Ribeira. Na konečné stanici lanovky si můžete dát drink nebo kávu v místním baru. Nakoupit si nějaký ten suvenýr zase můžete v obchodě přímo v budově lanovky. Jedna cesta lanovkou vás vyjde na 6 euro, když se rozhodnete koupit si zpáteční lístek, tak vás obě cesty vyjdou na 9 euro. Výstavba lanovky začala v roce 2009 a do chodu byla uvedena v roce 2011. Celá cesta trvá 5 minut a do kabiny se vejde maximálně 8 osob. Lanovka jezdí vždy od 10 hod. ráno a končí různě podle ročního období (18 hod., 19 hod. nebo 20 hod.).  

Porto řeka Douro

Ubytování 

Jako vždy jsem hledala ubytování přes Booking.com. Přijde mi to jako největší jistota, kdyby se něco pokazilo, tak to Booking s největší pravděpodobností vyřeší. Nejlepší lokality, kde se ubytovat jsou: okolí věže Torré dos Clérigos (u řeky jste hned a v okolí je spousta barů a restaurací) nebo Vila Nova de Gaia. V této části jsme bydleli my. Měli jsme to kousek z kopce ke všem sklepům s portskými víny. Nevýhodou je, že večer většina sklepů není otevřená, a tak musíte na drink na druhou stranu řeky. Ale i podél řeky v části Vila Nova de Gaia narazíte na spoustu podniků. 

Bydleli jsme v menším pensionu Domvs Gaia GHouse B&B se snídaní. Když byste se pro toto ubytování rozhodli, tak jim napište do poznámky, že nemáte zájem o pokoj v patře  -1. Pokoj byl pěkný, čistý, ale protože byl pod úrovní silnice, byl poněkud vlhký. Snídaně byla perfektní a dalo se posnídat i venku na terase. 

Zajímavou alternativou je i hotel Zero Box Lodge. Je umístěný v samém centru města asi 200m od tržnice Bolhao. Zajímavostí je, že se jedná opravdu o box, takže pokoje nemají okna. Je to moderní designový hotel se saunou, restaurací, barem, terasou a kinem. 

Porto Zero box lodge

Pokud si to váš rozpočet na cestu může dovolit, tak fascinující výhled na Douro je z přepadového bazénu hotelu Yeatman. Hotel má uzavřené partnerství s významnými vinařskými firmami. Každý pokoj je věnovaný jednomu vinařství, díky tomu se dozvíte něco zajímavého z jeho historie. Zároveň je v hotelu také restaurace oceněná hned dvěma michelinskýma hvězdama.

Jako každé velké město i Porto nabízí spoustu možností, kde se ubytovat. Určitě tak nebudete mít problém něco vybrat. V dalším článku se podíváme na to, co všechno se dá v Portu stihnout za víkend.