18 hodně zvláštních portugalských jídel

18 hodně zvlastnich portugalskych jidel

Součástí poznávání nových zemí je i poznávání jejich gastronomie. Portugalsko nabízí spoustu skvělých jídel, ale v repertoáru mají také dost zvláštních pokrmů. A právě na ty se v našem novém článku zaměříme. Tak pojďme na to.

1. Cabidela

Cabidela (Někdy také “Arroz de cabidela”) je typický pokrm pro severní Portugalsko, ale můžete se s ním setkat i v tradičních restauracích v jiných regionech. Je to dušená rýže s kuřecím nebo králičím masem. Na tom není zase až tak nic divného. Divný je způsob přípravy. Zvíře se zabije, pověsí se nad hrnec a krev se do něj nechá vykapat. Maso se pak vaří ve vlastní krvi s trochou vody. Do omáčky se přidává trocha vinného octa pro okyselení.

cabidela

2. Mão de vaca com grão

V překladu to znamená noha krávy s cizrnou. Kravská noha se moc často nejí, a proto je to pro většinu turistů celkem zvláštní pokrm. Jídlo pochází z Angoly a do Portugalska se dostalo díky námořním výpravám. Později se podobné jídlo objevilo i v Brazílii. Zaznamenalo pár změn a nabízí se tam pod názvem Mocotó.  V Portugalsko je pokrm nejčastěji spojován s provincií Ribatejo. Ale narazit na něj můžete po celé zemi. Například na Azorech se podává kravská noha s bramborem. 

mao de vaca com grao

3. Omelete de Mioleira

Omeleta je nejbezpečnějším a nejjednodušším jídlem, které si můžete v cizí zemi objednat. Ale tohle není určitě ten případ. Tahle omeleta se totiž připravuje ze zvířecího mozku a to rozhodně není pro každého. 

4. Burras Assadas

Nebo také burras assadas à alentejana. V tomto případě se google překladač trochu mýlí, nejedená se o pečeného osla. Je to pečené vepřové. Což je naprosto normální, takže se asi ptáte, proč je to na našem seznamu. Jde o to, že se podává čelist z prasete, což už tak normální není. Prasata moc na dentální hygienu nechodí, takže kdo se nechce dívat na zkažené stoličky, nechť si objedná radši něco jiného :-). 

5. Caracóis - šneci

Konzumace šneků pro někoho může a nemusí být divná. Asi záleží na tom, odkud člověk pochází. Ve Francii je to zcela běžná pochoutka. V Portugalsku jsou tyhle malí šnečci hodně populární v zemědělských oblastech. Jedná o čistě sezónní pochoutku, která v nabídce bývá nejčastěji od května do září. A jak poznáte, že je mají? V kavárnách po celé zemi se objeví nápis “ Há Caracóis”. 

caracois

6. Tripas à moda do Porto

Je pokrm typický pro město Porto, protože se místní lidé často ze srandy nazývali “držkami” (Tripas). Když si odmyslíte, že jíte žaludek, tak pro většinu lidí je nepřekonatelná struktura dršťek. Ale třeba když to překonáte, tak se stane žaludek v Portu vaším nejoblíbenějším jídlem. 

tripas a moda do Porto

7. Dobrada

Dobrada nebo taky Dobradinha je pokrm z dršťek původem ze severního Portugalska, odkud se rozšířil do celé země a i do Brazílie. Dršťky se podávají nejčastěji jako ragú spolu s bílými fazolemi, rýží a zeleninou jako je třeba mrkev. Je to hodně podobné předchozímu Tripas à moda do Porto, protože obojí je z kravského žaludku, ale chuť je přesto trochu jiná. 

dobrada

8. Maranho

Někdy také Maranho da Sertã je pokrm z městečka Sertã, které se nachází jižně od Coimbry. Skládá se z kozího masa, rýže, šunky, vína, bylinek a koření. Nic zvláštního že? Až na to, že toto všechno se vaří  zabalené v kozím žaludku, ve kterém se to také servíruje na talíř. Je to hodně podobné známému skotskému pokrmu nazývanému Haggis. U moderního Haggis se už často žaludek jako obal nepoužívá , tady ano. 

maranho da serta

9. Pezinhos de Porco de Coentrada

Jedná se o vepřovou nohu dělanou s koriandrem. Recept pochází z Alenteja, což byl v minulosti velmi chudý region a kuchařky se tam musely poprat s minimem surovin. Na přípravu se používají dvě základní ingredience typické pro kuchyň Alenteja a těmi jsou česnek a koriandr. Z levného kusu masa a pár ingrediencí tu vytvoří celkem zajímavý chuťový zážitek.

10. Francesinha

Francesinha je divné jídlo ale ne z důvodů často uváděných u předchozích jídel. Neobsahuje vnitřnosti, žaludek, uši ani nic podobného. De facto je to je sendvič. Dobře, ne tak úplně. Původ tohoto jídla je tak trochu nejistý. Podle nejoblíbenější teorie recept vytvořil Portugalec Daniel da Silva. Žil tehdy nějakou dobu ve Francii a rozhodl se přetvořit francouzský zapečený sendvič Croque Monsieur. Cítil ale, že to potřebuje pár vylepšení, aby se lépe trefil do vkusu Portugalců. Francouzská verze sendviče obsahuje šunku a sýr. Když ale svůj sendvič dokončil Daniel, tak obsahoval šunku, klobásu, steak a roztavený sýr. Podával se spolu s hranolkami a rajčatovo-pivní omáčkou. Někteří lidé reagovali slovy, že se jedná o monstrum mezi sendviči, další tvrdili, že vytvořil kulinářskou specialitu. Každopádně je to unikátní sendvič. Pokud nemáte žaludek na to zkoušet vnitřnosti, a přesto chcete vyzkoušet něco divného, tak je tenhle sendvič vaše nejlepší možná volba. A kde jí seženete? Je to nejtradičnější pokrm v Portu. Dokonce se tu každý rok vyhlašuje seznam restaurací, kde mají nejlepší Francesinhu.

francesinha

11. Lampreia de natal

Hodně pokrmů v našem seznamu obsahuje části zvířat, které se dnes už běžně nejedí. Lampreia není ten příklad, ale přesto je zvláštní. Na tenhle dezert nepotřebujete moc ingrediencí. Skládá se totiž z vaječných žloutků a cukru. Dezert má tvar ryby (mihule - lampreia). Nikdo vlastně neví, co má mihule společného s Vánocemi, ale je to jedna z vánočních tradic. 

lampreira de natal

12. Bacalhau à Zé do Pipo

Podle Portugalců existuje více než 365 způsobů přípravy tresky (Bacalhau). Některé recepty jsou lepší ,některé horší, ale většinou jsou velmi chutné. Bacalhau à Zé do Pipo je nejpodivnější z nich. Většina převážně straších Portugalců  tento recept miluje. Treska se v několika vrstvách zapéká v troubě. Vrství se na sebe plátky tresky, rozmačkané brambory a majonéza. Celé se to peče v troubě. 

bacalhao ze do pipo

13. Dezerty falických tvarů

Dezerty ve tvaru penisu jsou v Portugalsku překvapivě velmi populární. Narazíte na ně nejčastěji ve městě Amarante na severu země a nebo ve městečku Caldas da Rainha severně od Lisabonu. Caldas da Rainha trpí tak trochu penisovou obsesí. Město se totiž proslavilo keramikou s motivem penisů. Ta se tu vyrábí už po staletí. A tak se zdá, že místní cukráři nechtěli zůstat pozadu. Ve tvaru penisu tu mají jak dorty, tak různé sušenky. To v Amarante mají falické tvary v cukrářském oboru mnohem delší tradici. Ta sahá až do 13. století, kdy se tu usadil Svatý Gonçalo. Během São Gonçalo festivalu, který se koná každý rok v červenci, rozdávají muži tyto dortíky (nejčastěji s krémovou náplní) ženám, o které mají zájem. Každopádně to je velmi originální způsob, jak dát ženě na vědomí, že o ní stojíte. 

dezerty falickych tvaru

14. Cabeça de…

Ve spoustě větších supermarketů narazíte na pult s čerstvě upečenými kuřaty, žebry a nebo třeba s pečenou hlavou prasete nebo jehněte. Nákup celé zvířecí hlavy je hlavně pro turisty hodně neobvyklá záležitost. Nákup pečené hlavy třeba na piknik nebo proto, že se nechcete sami obtěžovat jejím pečením je ještě divnější. Není to něco, na co byste běžně v Portugalsku narazili, ale sledujte pozorně pulty v marketech a dříve nebo později na hlavu určitě narazíte. 

15. Línguas de Bacalhau

Línguas de Bacalhau znamená v překladu jazyk tresky. Určitě se ptáte, dá se vůbec jíst jazyk z tresky? Očividně dá. Nejčastěji se servíruje zamíchaný v rýži jako arroz de línguas de bacalhau. Často můžete narazit na jazyk tresky podávaný s cizrnou nebo fazolemi. Výjimkou není ani ragú nebo polévka. 

16. Salada de Orelha

Když se řekne salát, tak si nejčastěji představíme rajčata, okurku. papriku, různé druhy listového salátu a občas i kousky kuřecího masa nebo sýr. Tento salát je ale trochu jiný, protože v něm jsou prasečí ouška. Uši se nejdřív samostatně vaří, pak se nasekají a promíchají s olivovým olejem, vinným octem, česnekem a koriandrem. 

salada de orelha

17. Courato

Courato je kůže z prasete nejčastěji ochucená česnekem, bílým vínem a bobkovým listem. Kůže se ochutí, a pak se smaží nebo griluje. Podává se jako součást sendviče. Běžně si k sendviči lidé objednávají vychlazené pivo. 

18. Cozido à Portuguesa

Je to směs dušeného masa se zeleninou. Může obsahovat naprosto normální typy masa. Odvíjí se to od tradic v jednotlivých regionech. Například na Azorech je vyhlášený pokrm Cozido das Furnas. Směs obsahovala vepřové maso, klobásky, půl hlávky zelí, mrkev a brambory. Nemusela bych si to asi dávat znovu, ale špatné to nebylo.

Cozido das Furnas