10 zajímavých faktů o vinařství Crasto

10 zajimavých faktu o vinarstvi Crasto

Vinařství Quinta do Crasto se nachází v centrální části údolí Doura poblíž města Pinhao. Zajímavá je jeho dlouholetá historie, ale nejen tak. Pojďme společně mrknout ještě na dalších pár zajímavostí. 

Quinta do Crasto zahájilo první práce ve vinařství na začátku 17.století. Nedlouho poté získali status Feitoria (v té době nejvyšší klasifikace vinohradu). V roce 1910 se stalo vinařství součástí rodiny Roquette, když ho koupil Constantino de Almeida (partner v domě portských vín Constantino). O čtyři generace později se ve vinařství hodně věcí změnilo. Od roku 1986 totiž začalo Crasto vyrábět i velmi kvalitní klasická suchá vína. Tím se značně rozšířilo jejich portfolio.Změnili se i technologie na výrobu kvalitních. Pořád byl ale kladen velký důraz na místní zavedené tradice.  A teď už pojďme na těch 10 zajímavých faktů.

Quinta do Crasto

10 zajímavých faktů o vinařství Quinta do Crasto

  1. Název vinařství Crasto pochází z latinského slova “Castrum” a to znamená “římská pevnost”.
  2. Mezi léty 1758 a 1761 nechal Markýz de Pombal v údolí Doura vztyčit 335 žulových kamenů. A tím vznikl první vyznačený vinařský region na světě. Jeden z těchto kamenů, kterým se portugalsky říká “marcos Pombalinos”, stojí přímo ve vinařství Quinta do Crasto. Pochází z roku 1758 a je umístěný vedle jejich staré hospodářské budovy.
  3. Vinha Maria Teresa je stoletý vinohrad vysázený ještě ve starém stylu, kterému se říká “Socalcos”. Takový vinohrad je rozdělený na menší políčka. Na těchto speciálních malých políčkách je navíc vysázeno velké množství odrůd. V roce 2013, kvůli vysokému věku jednotlivých keřů, začali ve vinařství mapovat na základě genetiky jednotlivé keře. Celý nápad spočívá v tom, že budou schopni nahradit odumřelý keř, keřem geneticky totožným. Díky tomu se podaří uchovat zdejší terroir a jedinečnost takto starého vinohradu.

Quinta do Crasto vinice Maria teresa

  1. Na všech zadních etiketách vín Quinta do Crasto najdete malého pavoučka. Tento symbol značí, že Crasto přijalo filozofii ekologicky odpovědného podniku (eco-friendly). Momentálně nedisponuje vinařství certifikací BIO, ale uvědomují si, že je třeba pečlivě chránit biodiversitu celého údolí Doura.
  2. Crasto produkuje i vína pod jednoduchým názvem Crasto a Crasto Superior. Tyto vína nemohou mít v názvu Quinta, protože pochází z hroznů z vinohradu Quinta da Cabreira v oblasti Douro Superior.

Quinta do Crasto vinice cabreira

  1. Vinohrad Vinha da Ponte získal název podle starého římského mostu, který se nachází pod vinohradem a je součástí státní silnice. Všechny hrozny z vinohradu slouží k výrobě vína Quinta do Crasto Reserva Vinhas Velhas. Výjimkou jsou pouze extrémně dobré ročníky. Pak se víno lahvuje jako víno z jednoho vinohradu pod názvem Quinta do Crasto Vinha da Ponte. Toto víno se vyrobilo pouze v letech 1998, 2000, 2003, 2004, 2007, 2010, 2012 a 2014

Quinta do Crasto vinice ponte

  1. Ve vinařství se také rozhodli si trochu pohrát a zaexperimentovat na novém vinohradu Quinta da Cabrera. Vysázeli tu ne zcela tradiční odrůdy a těmi jsou Syrah a Alicante Bouschet. Jedná se samozřejmě o velmi limitovanou edici s cílem poukázat na velmi specifické podmínky panující na vinohradu.
  2. U výroby portských trvá Crasto na dodržování tradic. Všechny hrozny na výrobu portských šlapou v pěti velkých nádržích. V nádržích zůstávají hrozny čtyři dny a každý den je tým deseti lidí šlape svýma nohama. Každý den šlapou přibližně 4 hodiny. Je to velmi náročné, a proto to vyžaduje velké odhodlání a úctu k tradicím. 

Quinta do Crasto tradicni slapani hroznu

  1. V roce 2006 přidali do portfolia zcela nové víno. Tím bylo portské Quinta do Crasto Colheita 1997. Jedná se o typ vyzrálého portského vína typu Tawny. Hrozny na jeho výrobu jsou pouze z jednoho ročníku a krom toho se také sklízí na nejstarších vinohradech Quinta do Crasto. Víno zrálo v dubových sudech celých 18 let! Je velkou chloubou 4. generace rodiny. Za výrobou stojí Fernando Moreira d’Almeida, syn proslaveného výrobce portských  Constantina de Almeidy.
  2. Všechna portská vína jsou nefiltrovaná, aby nedošlo k narušení jejich potenciálu pro další zrání.

Quinta do Crasto sklep s dubovymi sudy