Nativo PET NAT 2022

340 Kč
Skladem (>6 ks)
  • Typ: PET NAT šumivé bílé
  • Region: Vinho Verde
  • Obsah alkoholu: 9,5 %

 

  • Odrůdy: 60% Azal, 40% Loureiro
  • Aroma: citrusy, krémová pěna, květinové tóny

 

  • Zbytkový cukr: 3 g/l
  • Obsah kyselin: 5,9 g/l
  • Objem lahve: 750 ml

Detailní informace

Detailní popis produktu

Charakteristika vína

Musím říct, že nás ty PET NATy celkem zaujaly. Jedná se totiž o nejstarší způsob výroby šumivých vín. Metodě se odborně říká Méthode Ancestrale. V minulosti se takhle vyráběla všechna mírně perlivá vína Vinho Verde. Při této metodě se víno lahvuje ještě před dokončením fermentace. Má to ale svá pravidla, tak se na to pojďme společně podívat.  

Do vína se nepřidává žádná směs cukru a kvasinek jako je tomu u výroby Champagne. Neprobíhá ani známé odstřelování kalů. Díky tomu je víno v lahvi mírně zakalené a obsahuje sediment. Metoda je postavená na filozofii "nic se nepřidává, nic se neodebírá". V posledních letech tato výrobní metoda ve světě zažívá velký boom. Pet Nat je zkratka Péttilant Naturel v překladu z francouzštiny to znamená přirozeně perlivé. Výroba je relativně jednoduchá a má nádech starobylosti, i proto jsou tato vína stále více a více oblíbená, jak u vinařů, tak u široké veřejnosti. Původ tohoto vína je jak jinak než ve Francii v Limoux. 

Kouzlo těchto vín spočívá v tom, že nalahvujete živé víno, které dokvasí až v lahvi. Vlivem toho je každá lahev jiná, a vy tak moc nevíte, co pod klasickou pivní zátkou objevíte. Lahvovat se musí vína s cukrem pod 14g/l, jinak by pivní zátka tlak v lahvi neudržela a vyletěla. Tím, že se do vína nic nepřidává, se jedná o zcela přírodní, živelné víno, které je svěží s výrazným projevem hroznů. Perlení je jemnější než u klasického Champagne.

Název vína Nativo znamená "domorodec nebo rodák". Plně odráží osobnost vinaře a jeho vzpomínky na jednoduché víno, které vyrobil už ve svých šesti letech. I tohle víno totiž vyžaduje jen minimální zásah vinaře. Drží se hesla "native without secrets", ve volné překladu tradiční bez tajností. Je to návrat k tradičním výrobním postupům, rustikálním vínům, která jsou autentická a plně odráží charakter lokálních odrůd a místního terroir. Fermentace u tohoto vína probíhala 3 týdny, zbytkový cukr byl v té době 15 g/l. Víno se v tom momentu nalahvovalo ještě před ukončením fermentace. Dokvasilo v lahvi a tím získalo příjemné jemné perlení. 

Víno má zakalenou žlutou barvu s lehkými odstíny oranžové. Ve vůni najdete tóny citrusů, krémové pěny a jemné tóny květin. V chuti je osvěžující s příjemným perlením a dlouhým závěrem. Ve víně je výrazný sediment kvůli tomu, že dokvasilo až v lahvi. 

Servírování a skladování

Skladujte v ležaté poloze a v chladu. Víno podávejte vychlazené na teplotu 8-10°C. Vína typu PET NAT je potřeba velmi dobře vychladit před podáváním. 

Doporučujeme podávat k čerstvé zelenině, sushi, ústřicím nebo třeba ke kozímu sýru. 

Doplňkové parametry

Kategorie: Šumivá vína
Zbytkový cukr: Suché
Typ vína: Šumivé víno
Region: Vinho Verde
Odrůdy: 60% Azal, 40% Loureiro
Aroma: citrusy, krémová pěna, květinové tóny

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Vinařství 3 Rostos jsem objevila na jaře 2023 na veletrhu Prowein v Dusseldorfu. Zaujaly mě jejich etikety, a tak jsem ze zvědavosti vína ochutnala. A musím říct, že jsem byla opravdu překvapená. Všechna vína byla skvělá. A proto jsme se rozhodli představit vám jejich řadu vín Flor de Linho. Název vinařství v překladu znamená "3 tváře". Symbolizuje předávání znalostí a vášně pro vína po 3 generace. V současnosti vyrábí tohle vinařství vína ve dvou regionech - Vinho Verde a Douro. My jsme si vybrali zatím vína jen z regionu Vinho Verde. Na jejich vinicích na severu Portugalska převažují lokální odrůdy jako je Avesso, Alvarinho, Loureiro a Azal. Přivezli jsme pro vás i dvě netradiční vína -  PET NAT a oranžové víno. 

3 rostos