Muros Antigos Alvarelhao 2016 Brut šumivé bílé
Detailní popis produktu
Charakteristika vína
Muros Antigos Alvarelhao 2016 je šumivé víno vyrobené z červené odrůdy Alvarelhao. Jedná se tedy o typ šumivého vína Blanc de Noir neboli bílé z červených hroznů. Alvarelhao je jednou z nejstarších portugalských odrůd. Daří se jí hlavně na severu Portugalska v regionech Moncao a Melgaco, kde dosahuje perfektních výsledků. Celkově se ale jedná spíš o raritní odrůdu. Najdete jí na méně než 500 hektarech půdy v Portugalsku. Odrůda byla v minulosti velmi oblíbená u místní šlechty. Mezi její přednosti patří to, že dává elegantní a vyvážená vína. Na severu se daří vyrábět z ní vína s velmi vyváženým poměrem mezi svěžestí a nízkým zbytkových cukrem, což je velmi důležité pro výrobu kvalitního šumivého vína.
Po sklizni se lisují celé hrozny. Získá se tak mošt v optimální kvalitě. Následuje dvoudenní zchlazení moštu. Teprve poté nastává fáze fermentace, která probíhá v nerezových nádržích při teplotě 16°C a to po dobu dvaceti dnů. Víno poté zrálo 5 let na jemných kalech. Po pěti letech přišla na řadu druhotná fermentace v lahvi, která je typická při výrobě šumivých vín z Champagne. Víno dále zrálo ještě 12 měsíců v lahvi a poté teprve přišel na řadu proces odstřelení kalů, tzv. degorzáž. Pivní zátka byla nahrazena typickým hřibovitým korkem pro šumivá vína.
Víno má světlou zlatou barvu. Ve vůni najdete typické kvasinkové tóny, nádech medu, koření a kdoulí. Ve vůni je víno příjemně nazrálé, ale přesto působí velmi svěžím dojmem. Má jemné perlení. V chuti vystupují příjemné ovocné tóny, je vyvážené a elegantní. Víno má velmi dlouhý závěr.
Servírování a skladování
Skladujte v ležaté poloze v chladu a temnu. Víno podávejte vychlazené na teplotu 8-10 °C.
Doporučujeme podávat k lehčím rybám, mořským plodům, snídaňovým raviolám s vajíčkem. Co se týká přípravy raviol, inspirujte se třeba na food blogu Kublanka.cz.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Šumivá vína |
---|---|
Zbytkový cukr: | Brut |
Typ vína: | Šumivé víno |
Region: | Vinho Verde |
Druh: | Blanc de Noir |
Odrůdy: | Alvarelhao |
Aroma: | med, kdoule, koření |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat hodnocení. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Vinař Anselmo Mendes je považovaný za jednoho z nejlepších portugalských vinařů vůbec. Anselmo se narodil na severu Portugalska v regionu Vinho Verde. Tento region v minulosti proslavila tzv. zelená vína ("Vinho Verde"). Produkují se tu převážně lehká mírně perlivá vína s obsahem alkoholu kolem 9%. Tato vína jsou příjemně osvěžující, dá se říct, že jsou to taková letní vína. Anselmo však svojí produkcí vín částečně změnil trend výroby vína v regionu. Více se zaměřil na lepší dozrávání hroznů tím, že začal navádět vinnou révu na podpěry. Tím dosáhl lepšího dozrávání a mohl tak z místních odrůd vyrobit plná a přesto svěží bílá vína s vyšším obsahem alkoholu kolem 12%. V Portugalsku se Anselmo také přezdívá "Mistr odrůdy Alvarinho". Tato odrůda ho vždy fascinovala a i díky tomu z ní vyrábí jedny z nejepších vín. V jeho nabídce nalezneme i dvě červená vína z typické odrůdy Vinhao. Červená vína z regionu Vinho Verde se téměř neexportují. Vývoz těchto vín je téměř rarita. Většina se jich totiž prodá na domácím trhu.
Anselmo získal ocenění "Portugalský vinař roku 1998". Podle Roberta Parkera je to jeden z nejlepších portugalských vinařů. My jeho nabídku bílých vín na jaře 2016 rozšíříme o dvě červená vína Vinho Verde.