Adega Mae 2017 Brut Nature šumivé bílé

530 Kč
Skladem (>6 ks)
  • Typ: šumivé bílé Brut Nature
  • Region: IG Lisabon
  • Obsah alkoholu: 12 %

 

  • Odrůda: Arinto, Chardonnay
  • Aroma: žluté ovoce, broskve, ořechy

 

  • Zbytkový cukr: < 3 g/l
  • Obsah kyselin: 8,7 g/l
  • Objem lahve: 750 ml

Detailní informace

Detailní popis produktu

Charakteristika vína

Šumivé víno Brut Nature je vyrobené z odrůd Arinto a Chardonnay. Jsou to stejné odrůdy jako u vína Adega Mae Blanc de Blanc, rozdílný je ale postup výroby. Zatímco u vína Blanc de Blancs se do vína přidává po odstřelení kalů tzv. expediční nebo také dozážní likér, tak u vína Brut Nature se nic nepřidává (pozn. expediční likér je směs rozpuštěného cukru ve víně, díky němu se dosáhne požadované sladkosti výsledného vína).   

I tohle víno se ale vyrábí tradiční metodou nazývanou také champenoise. Po sklizni hroznů následuje jemné lisovaní a klasická alkoholová fermentace, která probíhá po dobu 15ti dnů. Vyrobené suché víno zraje 4 měsíce na jemných kalech. Díky tomu se do vína uvolní víc aromatických látek. Poté se stočí víno do lahví a lahve se doplní tzv. tirážním likérem, což je směs cukru a kvasinek. Víno se uzavře korunkovou zátkou. U tradiční metody probíhá druhotné kvašení v lahvi. Je to nejpracnější způsob výroby šumivých vín. Takto ve vinařství Adega Mae ponechají víno zrát 22 měsíců. Čím je víno starší, tím je hladší a bublinky CO2 jsou menší, jemnější a zároveň jsou lépe zakomponované do vína. Nakonec následuje přesun do speciálních stojanů, kde se víno nechá v klidu, aby se v hrdle usadily kvasinky. Pak se víno ještě protřepává, aby se sklepaly kaly do hrdla. Poté dojde k jejich odstřelení. U většiny šumivých vín se přidá expediční likér a víno se zazátkuje klasickou korkovou zátkou pro šumivá vína. U vína Brut Nature se ale na konci nepřidává dozážní likér. Ve víně zůstane jen přírodní zbytkový cukr.

Víno má jasnou slámovou barvu. Má jemné vytrvalé perlení. Je opravdu bohaté ve vůni. V té můžete najít tóny broskví, nektarinek, hrušek a ořechů. V chuti je velmi dobře strukturované a zároveň příjemně jemné. Má vyváženou kyselinu, plnou ovocnou chuť a jemnou krémovitost. Má opravdu dlouhý závěr. Není to víno pro každého, někomu nemusí vyhovovat hodně suchá chuť. Rozhodně ale stojí za vyzkoušení jestli zrovna vás nadchne tento typ šumivého vína nebo ne.

Servírování a skladování

Skladujte v ležaté poloze v chladu a temnu. Víno podávejte vychlazené na teplotu 8-10 °C.

Doporučujeme podávat k mořským plodům, ústřicím, rybám, sushi, salátům a asijské kuchyni. 

Doplňkové parametry

Kategorie: Šumivá vína
Zbytkový cukr: Brut
Typ vína: Šumivé víno
Region: Lisabon
Druh: Blanc de Blancs
Odrůdy: Arinto, Chardonnay
Aroma: žluté ovoce, broskve, ořechy

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Adega Mae je velmi moderní vinařství, jehož první sklizeň hroznů proběhla v roce 2010. My jsme toto vinařství do naší nabídky zařadili na jaře 2016. Zaujala nás předvším základní řada vín s velmi dobrým poměrem ceny a kvality a také velmi široká nabídka jednoodrůdových vín, která nejsou pro Portugalsko tolik typická. Na vinařství Adega Mae byste narazili po necelé hodině jízdy autem z Lisabonu směrem na sever, poblíž města Torres Verdas. Zdejší vinice jsou pod výrazným vlivem Atlantského oceánu. Mísí se tu vliv Atlantiku, kontinentálního a středomořského klimatu. Specifické podmínky dávají prostor pro vznik velmi zajímavých vín. Na produkci ve vinařství dohlíží známý vinař Anselmo Mendes. Spolu s Anselmem tvoří tým mladý nadějný vinař Diogo Lopes.

Pokud vás vinařství zaujalo, můžete se o něm dozvědět víc v článku na našem blogu.

adega-mae