Quinta da Gaivosa LBV 2017 portské
Detailní popis produktu
Charakteristika vína
Na vinici Quinta da Gaivosa má vinařství umístěno veškeré své vybavení na zpracování hroznů. Tato vinice je velmi strmá s hrubou břidlicovitou půdou. Vinařství zde vyrábí svá nejlepší ročníková portská vína. Toto je typ portského vína LBV (Late bottled Vintage) tzv. pozdně nalahvované ročníkové portské. Stejně jako u ročníkového vína Vintage i zde se vybírají ty nejkoncentrovanější hrozny. Víno musí být na svém počátku hodně mohutné s velmi výraznou tříslovinou. To dává vínu potenciál pro další zrání. Hrozny se sbírají na vinohradu, jehož stáří je 25 let. Výnosy z takové vinice jsou nižší, ale o to více jsou hrozny koncentrovanější. Rozdíl oproti vínům Vintage je v délce zrání. LBV 2017 zrálo před lahvováním 4 roky ve velkokapacitních nádržích bez přístupu kyslíku. Vintage se musí lahovovat do 2 let od sklizně. I u tohoto typu portského vína se zastaví kvašení přidáním 77% vinného destilátu.
Víno se vyrábí pouze ve výjimečných letech. Ve vůni naleznete aroma vyzrálých sušených švestek, višní, hořké čokolády doplněné o jemný nádech lékořice. Je tělnaté plné s příjemně zakulacenou tříslovinou. Víno má dlouhý harmonický závěr. Svých charakterem se výrazně blíží vínu typu Vintage.
Náš tip: Víno LBV je skvělou volbou pro ty, kteří touží ochutnat vyšší řady portských vín. Jsou to vína za přijatelnou cenu a často se svojí kvalitou hodně blíží vínům typu Vintage, jejichž cena je výrazně vyšší v závislosti na ročníku. Pokud vás víno zaujme, pak doporučujeme ochutnat v dalším kroku jejich excelentní víno Vintage 2008. Za sebe mohu říct, že jsem ještě lepší portské nikdy nepila.
Servírování a skladování
Servírujte při teplotě 15°C. Podávejte v menší skleničce tulipánového tvaru. Rozlévané množství se pohybuje okolo 85 ml. Zavřené víno skladujte v chladu a temnu v ležaté poloze. Po otevření doporučujeme zkonzumovat co nejdříve. Čím déle je tento typ vína v kontaktu s kyslíkem, tím více ztrácí své aromatické i chuťové vlastnosti. Vinař udává potenciál pro zrání v lahvi 15-20 let. Nezapomeňte ale, že víno musíte dobře uskladnit.
Doporučujeme podávat k čokoládovému brownies s lesním ovocem, pošírovaným hruškám v portském víně, čokoládovému fondantu s omáčkou z červeného ovoce, výrazným sýrům z kravského mléka.
Jaký byl ročník 2017?
Ročník 2017 se řadí mezi nejsušší roky v Douru. Dešťových srážek byla polovina oproti běžným rokům. Denní teploty byly hodně vysoké. V červnu, červenci i srpnu přišlo několik vln veder. V tomhle extrémním počasí alespoň v noci teploty klesaly a vinná réva si tam měla přes noc čas odpočinout. To pomohlo pozvolnějšímu dozrávání. Vlivem vysokých teplot začala sklizeň extrémně brzy a to už 22. srpna. Jemné mrholení na konci srpna a pokles teplot v září umožnily pozvolné dozrání hroznů. Obavy, zda horka neuspěchala dozrávání a nedošlo k předčasné zralosti se rozplynuly téměř ihned po příjezdu hroznů do vinařství. Byly totiž hodně koncentrované ale zároveň vyvážené. Výsledné víno má bohatou vůni i chuť a zároveň velmi dobrou strukturu. Tento rok se podařilo vyrobit skvělá bílá, růžová, červená a portská vína. Tenhle ročník se jistě zapíše do historie, ale ne jako ten rok s nedostatkem srážek, ale jako rok skvělých vín.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Portská vína |
---|---|
Zbytkový cukr: | Dezertní |
Typ vína: | Portské víno |
Typ portského: | LBV |
Region: | Douro |
Odrůdy: | Touriga Franca, Tinto Cao, Touriga Nacional |
Aroma: | vyzrálé sušené švestky, třešně a hořká čokoláda |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat hodnocení. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Rodinné vinařství Alves de Sousa dříve pouze pěstovalo hrozny, které následně putovaly k firmám produkujícím portská vína. Současný majitel Domingos Alves de Sousa se ale rozhodnul pro výrobu vlastní značky vín. V současnosti si všechny hrozny pěstují sami na 6 vinicích ("quintas"). Výrobu vín má ve vinařství na starosti syn majitel Tiago Alves de Sousa. Tiago je v Portugalsku povážován za jednoho z nejtalentovanějších vinařů z mladé nastupující generace. Všechny hrozny zpracovávají v budově umístěné na vinici Quinta da Gaivosa. Donedávna měli pouze původní budovu vinařství. Dva roky zpátky vybudovali hned vedle novou velmi moderní budovu. Sem umístili veškeré technologie a loňská sklizeň již probíhala v nových prostorách. Vína vyrábí převážně z místních odrůd. Vinař Tiago zastává názor, že místní odrůdy jsou tak rozmanité a zajímavé, že není třeba vysazovat odrůdy mezinárodní. Celkově je velkým milovníkem údolí Doura. Tvrdí, že díky velké členitosti terénu, nevyrobí ani sousední vinař stejná vína.
V nabídce vinařství naleznete suchá bílá, růžová a červená vína. Produkují také portská vína. Hrozny pro portská vína pěstují na vinicích Quinta da Gaivosa a Quinta das Caldas. Zaujalo vás toto vinařství a chcete se o něm dozvědět víc? Mrkněte na článek na našem blogu.