Quinta da Gaivosa Vintage 2008 portské
Detailní popis produktu
Charakteristika vína
Pohoří Serra do Marão chrání vinohrad před vlivem Atlantského oceánu. Teplota během léta stoupá až ke 35°C. Fermentace probíhá při 24-28°C po dobu 3-4 dnů. Po dosažení požadované úrovně zbytkového cukru se přidá 77% vinný destilát, čímž dojde k zastavení kvašení. Ve víně zůstane vyšší zbytkový cukr a vyšší hladina alkoholu. Mošt se dolihovává v poměru: 80% moštu a 20% vinného destilátu. Výsledné víno zraje 2 roky v nerezových tancích, aby se zamezilo přístupu kyslíku. Po nalahvování zraje ještě minimálně 1 rok v lahvi před uvedením na trh.
Víno má intenzivní rubínovou barvu s fialovými odlesky a velmi výrazné aroma čerstvého ovoce. Ve vůni naleznete hlavně čerstvé ostružiny a tóny hořké čokolády. Jako mladé má víno velmi výrazné aroma a chuť čerstvého ovoce a má mohutnější tříslovinu. Zráním v lahvi se třísloviny s postupem času zjemňují. Víno je úžasně harmonické a má velmi dlouhý závěr.
Servírování a skladování
Servírujte při teplotě 16°C. Víno nebylo filtrováno ani stabilizováno. Může tak obsahovat přirozený sediment. Doporučujeme dekantovat. Víno je náchylné na dlouhodobý kontakt s kyslíkem. Uskladněte v chladu a temnu v ležaté poloze. Víno může při dobrém uskladnění zrát v lahvi až 25 let.
Doporučujeme podávat k sýrům s modrou plísní, sýrům s ořechy, sušenému ovoci, dezertům s ovocem, hořké čokoládě.
Příběh vína
Portská vína typu Vintage jsou vlajkovou lodí portských vín. Pro jejich výrobu se vybírají ty nejlepší hrozny. Výsledné víno je na počátku zrání velmi mohutné s výraznou ovocnou chutí a s mohutnou tříslovinou. To je hlavní předpoklad pro další zrání vína. Víno není filtrováno ani stabilizováno. Portská vína Vintage vyrábí vinaři přibližně 3x za desetiletí. Tato vína se přihlašují k deklarační komisi, která musí prohlásit, že se jedná o opravdu výjimečnou sklizeň. V Portugalsku se dávají tato vína jako dar k narození dítěte a říká se, že víno dojde dospělosti ve stejné roce jako narozené miminko. Potenciál pro zrání je u tohoto typu vína více než 20 let.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Portská vína |
---|---|
Zbytkový cukr: | Dezertní |
Typ vína: | Portské víno |
Typ portského: | Vintage |
Region: | Douro |
Odrůdy: | Sousao, Touriga Nacional, Touriga Franca |
Aroma: | čokoládové tóny a výrazné ovocné aroma |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.
Rodinné vinařství Alves de Sousa dříve pouze pěstovalo hrozny, které následně putovaly k firmám produkujícím portská vína. Současný majitel Domingos Alves de Sousa se ale rozhodnul pro výrobu vlastní značky vín. V současnosti si všechny hrozny pěstují sami na 6 vinicích ("quintas"). Výrobu vín má ve vinařství na starosti syn majitel Tiago Alves de Sousa. Tiago je v Portugalsku povážován za jednoho z nejtalentovanějších vinařů z mladé nastupující generace. Všechny hrozny zpracovávají v budově umístěné na vinici Quinta da Gaivosa. Donedávna měli pouze původní budovu vinařství. Dva roky zpátky vybudovali hned vedle novou velmi moderní budovu. Sem umístili veškeré technologie a loňská sklizeň již probíhala v nových prostorách. Vína vyrábí převážně z místních odrůd. Vinař Tiago zastává názor, že místní odrůdy jsou tak rozmanité a zajímavé, že není třeba vysazovat odrůdy mezinárodní. Celkově je velkým milovníkem údolí Doura. Tvrdí, že díky velké členitosti terénu, nevyrobí ani sousední vinař stejná vína.
V nabídce vinařství naleznete suchá bílá, růžová a červená vína. Produkují také portská vína. Hrozny pro portská vína pěstují na vinicích Quinta da Gaivosa a Quinta das Caldas. Zaujalo vás toto vinařství a chcete se o něm dozvědět víc? Mrkněte na článek na našem blogu.