Quinta da Gaivosa Vintage 2008 portské

 
 
typ: prémiové portské víno Vintage
region: Douro
obsah: alkoholu: 19,5%

odrůdy: Tinta Roriz, Tinta Barroca, Touriga Nacional, Tinto Cao
aroma: hořká čokoláda, čerstvé ostružiny
 
zbytkový cukr: 94,4 g /l
obsah kyselin: 3,8 g/ l
objem lahve: 750 ml
Dostupnost Skladem
1 040 Kč    
Kód produktu CW120
Značka Alves de Sousa
Kategorie Portská vína
 

Charakteristika vína

Pohoří Serra do Marão chrání vinohrad před vlivem Atlantského oceánu. Teplota během léta stoupá až ke 35°C. Fermentace probíhá při 24-28°C po dobu 3-4 dnů. Po dosažení požadované úrovně zbytkového cukru se přidá 77% vinný destilát, čímž dojde k zastavení kvašení. Ve víně zůstane vyšší zbytkový cukr a vyšší hladina alkoholu. Mošt se dolihovává v poměru: 80% moštu a 20% vinného destilátu. Výsledné víno zraje 2 roky v nerezových tancích, aby se zamezilo přístupu kyslíku. Po nalahvování zraje ještě minimálně 1 rok v lahvi před uvedením na trh.

Víno má intenzivní rubínovou barvu s fialovými odlesky a velmi výrazné aroma čerstvého ovoce. Ve vůni naleznete hlavně čerstvé ostružiny a tóny hořké čokolády. Jako mladé má víno velmi vyrazné aroma a chuť čerstvého ovoce a má mohutnější tříslovinu. Zráním v lahvi se třísloviny s postupem času zjemňují. Víno je úžasně harmonické a má velmi dlouhý závěr.

Servírování a skladování

Servírujte při teplotě 16°C. Víno nebylo filtrováno ani stabilizováno. Může tak obsahovat přirozený sediment. Doporučujeme dekantovat. Víno je náchylné na dlouhodobý kontakt s kyslíkem. Uschladněte v chladu a temnu v ležaté poloze. Víno může při dobrém uskladnění zrát v lahvi až 25 let.

Doporučujeme podávat k sýrům s modrou plísní, sýrům s ořechy, sušenému ovoci, dezertům s ovocem, hořké čokoládě.

Příběh vína

Portská vína typu Vintage jsou vlajkovou lodí portských vín. Pro jejich výrobu se vybírají ty nejlepší hrozny. Výsledné víno je na počátku zrání velmi mohutné s výraznou ovocnou chutí a s mohutnou tříslovinou. To je hlavní předpoklad pro další zrání vína. Víno není filtrováno ani stabilizováno. Portská vína Vintage vyrábí vinaři přibližně 3x za desetiletí. Tato vína se přihlašují k deklarační komisi, která musí prohlásit, že se jedná o opravdu výjimečnou sklizeň. V Portugalsku se dávají tato vína jako dar k narození dítěte a říká se, že víno dojde dospělosti ve stejné roce jako narozené miminko. Potenciál pro zrání je u tohoto typu vína více než 20 let.

Typ portské víno
Druh Vintage
Region Douro
Odrůdy Sousao, Touriga Nacional, Touriga Franca
Aroma čokoládové tóny a výrazné ovocné aroma

Rodinné vinařství Alves de Sousa dříve pouze pěstovalo hrozny, které následně putovaly k firmám produkujícím portská vína. Současný majitel Domingos Alves de Sousa se ale rozhodnul pro výrobu vlastní značky vín. V současnosti si všechny hrozny pěstují sami na 6 vinicích ("quintas"). Výrobu vín má ve vinařství na starosti syn majitel Tiago Alves de Sousa. Tiago je v Portugalsku povážován za jednoho z nejtalentovanějších vinařů z mladé nastupující generace. Všechny hrozny zpracovávají v budově umístěné na vinici Quinta da Gaivosa. Donedávna měli pouze původní budovu vinařství. Dva roky zpátky vybudovali hned vedle novou velmi moderní budovu. Sem umístili veškeré technologie a loňská sklizeň již probíhala v nových prostorách. Vína vyrábí převážně z místních odrůd. Vinař Tiago zastává názor, že místní odrůdy jsou tak rozmanitézajímavé, že není třeba vysazovat odrůdy mezinárodní. Celkově je velkým milovníkem údolí Doura. Tvrdí, že díky velké členitosti terénu, nevyrobí ani sousední vinař stejná vína.

V nabídce vinařství naleznete suchá bílá, růžová a červená vína. Produkují také portská vína. Hrozny pro portská vína pěstují na vinicích Quinta da GaivosaQuinta das Caldas. Zaujalo vás toto vinařství a chcete se o něm dozvědět víc? Mrkněte na článek na našem blogu.

sousa

 
Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.