Quinta da Gaivosa Vintage 2020 portské

1 650 Kč
Skladem (>6 ks)
  • Typ: prémiové portské víno Vintage
  • Region: Douro
  • Obsah alkoholu: 20 %

 

  • Odrůdy: Touriga Nacional, Touriga Franca, Sousäo a další
  • Aroma: sušené švestky, nakládané kyselé višně, listy eukalyptu, hořká čokoláda, grafit

 

  • Zbytkový cukr: 103 g/l
  • Obsah kyselin: 5,7 g/l
  • Objem lahve: 750 ml

Detailní informace

Detailní popis produktu

Charakteristika vína

Vinice Quinta da Gaivosa je pro vinařství Alves de Sousa místem, kde se začala psát celá historie vinařství. Najdete tu velmi strmé kopce, hrubou půdu, převážně břidlicovou, téměř stoleté keře vinné révy, zajímavou okolní vegetaci a blízkost pohoří Marão. Vinohrady Quinta de Gaivosa najdete přímo nad budovou vinařství. 

U ročníkových portských vín je vždycky zajímavé si zjistit, jaký konkrétně daný ročník byl. Tak se na to pojďme společně podívat. Podle vinaře Tiaga Sousy to byl rok největších výzev, který jeho generace mohla vůbec zažít. Všeobecně se jednalo o velmi teplý rok. O tom svědčilo i poměrně rychlé vyrašení pupenů. Jaro bylo deštivější, a to větší bylo riziko plísní. Deštivé počasí ovlivnilo fázi květu. A už tehdy bylo jasné, že úroda nebude v roce 2020 nijak štědrá. Ale vypracované předpovědi pro sklizeň nijak nevybočovaly z průměru. Až do vlny veder, která přišla 22. a 24. června. Naštěstí se v půdě naakumulovala voda z deštivého jara, která umožnila hroznům pozvolné dozrávání. Zlom přišel opět až v srpnu. 20.srpna přišel po vlnách vedra zase očekávaný déšť, který pomohl dozrávání. Náhle ale začala z ničeho nic vinné révě docházet voda a byla tak hodně dehydratovaná. Což se okamžitě projevilo na hroznech. Výsledkem byl dramatický úbytek produkce, na většině vinohradů spadla produkce až o 50%. Příroda ale jednou rukou vzala a druhou rukou dala zpátky, protože kvalita sklizně byla neskutečná. Koncentrace sklizených hroznů byla obrovská. Vše bylo ale navíc v rovnováze - cukr, vůně, kyselina... Všechno perfektně vyvážené, což garantovalo vynikající intenzitu ale také perfektní vyváženost. Ročníkové portské se tak utvořilo rovnou na vinohradu. Takové podmínky byly podle vinaře Tiaga naposledy přesně před 200 lety a to v roce 1820. Kdy byla tak jedinečná sklizeň, která změnila navždy svět portských vín. 

Při výrobě tohoto portského vína Vintage byly použité hrozny z vinohradu, na kterém jsou keře staré 25-80 let. Fermentace probíhala velmi pomalu jen za použití přírodních kvasinek při teplotě 17°C. Pomalá fermentace je důležitá pro zachování delikátních chutí použitých odrůd. Fermentace byla zastavená přibližně v polovině, kdy se do kvasícího moštu přidal neutrální vinný destilát o obsahu alkoholu 77%. Díky tomu se dosáhlo perfektní vyváženosti mezi přirozenou sladkostí, alkoholem, strukturou a ostatními elementy. Díky tomu se podařilo dosáhnout skvělé čisté ovocné chuti. 

Víno má velmi sytou rubínovou barvu. Vůně je hodně bohatá a koncentrovaná. Snadno rozpoznáte tóny sušených švestek, nakládaných kyselých višní, listy eukalyptu, tóny tmavé čokolády a jemný nádech grafitu. V chuti je jemné ale zároveň mohutné. Je perfektně komplexní. A má velmi dlouhou dochuť. Všechny tyto charakteristiky předurčují víno k dlouhému zrání v lahvi. Podle vinaře je jeho potenciál až 50 let. Pokud ale chcete zažít neskutečnou vůni a ovocnou chuť tak si jednu lahev otevřete jako mladé víno. Je to neskutečný zážitek! V porovnání s ostatními Vintage víny z roku 2020 z tohoto vinařství je Gaivosa Vintage o něco víc svěží a je z nich asi nejvíc komplexní. 

Servírování a skladování

Servírujte při teplotě 16°C. Víno nebylo filtrováno ani stabilizováno. Může tak obsahovat přirozený sediment. Víno je náchylné na dlouhodobý kontakt s kyslíkem. Uskladněte v chladu a temnu v ležaté poloze. Víno může při dobrém uskladnění podle vinaře Tiaga zrát v lahvi až 50 let.

Doporučujeme podávat k sýrům, dezertům s hořkou čokoládou, případně jen se samotnou čokoládou. Fajn je i kombinace s dezerty s lesním ovocem. 

Příběh vína

Portská vína typu Vintage jsou vlajkovou lodí portských vín. Pro jejich výrobu se vybírají ty nejlepší hrozny. Výsledné víno je na počátku zrání velmi mohutné s výraznou ovocnou chutí a s mohutnou tříslovinou. To je hlavní předpoklad pro další zrání vína. Víno není filtrováno ani stabilizováno. Portská vína Vintage vyrábí vinaři přibližně 3x za desetiletí. Tato vína se přihlašují k deklarační komisi, která musí prohlásit, že se jedná o opravdu výjimečnou sklizeň. V Portugalsku se dávají tato vína jako dar k narození dítěte a říká se, že víno dojde dospělosti ve stejné roce jako obdarované miminko. Potenciál pro zrání je u tohoto typu vína více než 20 let. Konkrétně u vína Quinta da Gaivosa vintage 2020 uvádí vinař Tiago potenciál zrání až 50 let. 

Doplňkové parametry

Kategorie: Portská vína
Zbytkový cukr: Dezertní
Typ vína: Portské víno
Typ portského: Vintage
Region: Douro
Odrůdy: Touriga Nacional, Touriga Franca, Sousäo a další
Aroma: sušené švestky, nakládané kyselé višně, listy eukalyptu, hořká čokoláda, grafit

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Rodinné vinařství Alves de Sousa dříve pouze pěstovalo hrozny, které následně putovaly k firmám produkujícím portská vína. Současný majitel Domingos Alves de Sousa se ale rozhodnul pro výrobu vlastní značky vín. V současnosti si všechny hrozny pěstují sami na 6 vinicích ("quintas"). Výrobu vín má ve vinařství na starosti syn majitel Tiago Alves de Sousa. Tiago je v Portugalsku povážován za jednoho z nejtalentovanějších vinařů z mladé nastupující generace. Všechny hrozny zpracovávají v budově umístěné na vinici Quinta da Gaivosa. Donedávna měli pouze původní budovu vinařství. Dva roky zpátky vybudovali hned vedle novou velmi moderní budovu. Sem umístili veškeré technologie a loňská sklizeň již probíhala v nových prostorách. Vína vyrábí převážně z místních odrůd. Vinař Tiago zastává názor, že místní odrůdy jsou tak rozmanitézajímavé, že není třeba vysazovat odrůdy mezinárodní. Celkově je velkým milovníkem údolí Doura. Tvrdí, že díky velké členitosti terénu, nevyrobí ani sousední vinař stejná vína.

V nabídce vinařství naleznete suchá bílá, růžová a červená vína. Produkují také portská vína. Hrozny pro portská vína pěstují na vinicích Quinta da GaivosaQuinta das Caldas. Zaujalo vás toto vinařství a chcete se o něm dozvědět víc? Mrkněte na článek na našem blogu.

sousa