Quinta da Gaivosa LBV 2015 portské

 
Novinka Tip Efekt lupa
  • 1 z 4
 

Typ: portské víno LBV
Region: Douro
Obsah: alkoholu: 19,5%

Odrůdy: Touriga Franca, Tinto  Cao, Touriga Nacional
Aroma: vyzrálé sušené švestky, višně, hořká čokoláda
 
Zbytkový cukr: 112 g /l
Obsah kyselin: 4,3 g/ l
Objem lahve: 750 ml

Dostupnost Skladem
585 Kč    
Kód produktu CW1217
Značka Alves de Sousa
Kategorie Portská vína
 

Charakteristika vína

Na vinici Quinta da Gaivosa má vinařství umístěno veškeré své vybavení na zpracování hroznů. Tato vinice je velmi strmá s hrubou břidlicovitou půdou. Vinařství zde vyrábí svá nejlepší ročníková portská vína. Toto je typ portského vína LBV (Late bottled Vintage) tzv. pozdně nalahvované  ročníkové portské. Stejně jako u ročníkového vína Vintage i zde se vybírají ty nejkoncentrovanější hrozny. Víno musí být na svém počátku hodně mohutné s velmi výraznou tříslovinou. To dává vínu potenciál pro další zrání. Hrozny se sbírají na vinohradu, jehož stáří je 25 let. Výnosy z takové vinice jsou nižší, ale o to více jsou hrozny koncentrovanější. Rozdíl oproti vínům Vintage je v délce zrání. LBV 2015 zrálo před lahvováním 4 roky ve velkokapacitních nádržích bez přístupu kyslíku. Vintage se musí lahovovat do 2 let od sklizně. I u tohoto typu portského vína se zastaví kvašení přidáním 77% vinného destilátu.

Víno se vyrábí pouze ve výjimečných letech. Ve vůni naleznete aroma vyzrálých sušených švestek, višní, hořké čokolády doplněné o jemný nádech lékořice. Je tělnaté plné s příjemně zakulacenou tříslovinou. Víno má dlouhý harmonický závěr. Svých charakterem se výrazně blíží vínu typu Vintage. 

Náš tip: Víno LBV je skvělou volbou pro ty, kteří touží ochutnat vyšší řady portských vín. Jsou to vína za přijatelnou cenu a často se svojí kvalitou hodně blíží vínům  typu Vintage, jejichž cena je výrazně vyšší v závislosti na ročníku. Pokud vás víno zaujme, pak doporučujeme ochutnat v dalším kroku jejich excelentní víno Vintage 2008. Za sebe mohu říct, že jsem ještě lepší portské nikdy nepila. 

Servírování a skladování

Servírujte při teplotě 15°C. Podávejte v menší skleničce tulipánového tvaru. Rozlévané množství se pohybuje okolo 85 ml. Zavřené víno skladujte v chladu a temnu v ležaté poloze. Po otevření doporučujeme zkonzumovat co nejdříve. Čím déle je tento typ vína v kontaktu s kyslíkem, tím více ztrácí své aromatické i chuťové vlastnosti. Vinař udává potenciál pro zrání v lahvi 15-20 let. Nezapomeňte ale, že víno musíte dobře uskladnit. 

Doporučujeme podávat k čokoládovému brownies s lesním ovocem, pošírovaným hruškám v portském víně, čokoládovému fondantu s omáčkou z červeného ovoce, výrazným sýrům z kravského mléka.

Ročník 2015

Ročník 2015 byl hodně specifický. Zima byla chladná ale relativně suchá. Následovalo klasicky hodně suché a horké léto. Nedostatek vláhy byl jeden z největších v historii vůbec. V dubnu a červnu bylo několik vln horka, což urychlilo růstový cyklus o 10 dní. Naštěstí v srpnu přišlo ochlazení, kdy se teploty pohybovaly pod srpnovým průměrem. Počasí způsobilo pozvolné dozrávání hroznů, které byly vlivem panujících podmínek perfektně zdravé. Díky srpnovému ochlazení byla nakonec sklizeň roku 2015 extrémně dobrá. Byla štědrá nejen, co se týkalo kvantity, ale i kvalitou byly hrozny perfektní. Výsledná vína jsou vyvážená, mají dobrou strukturu a charakter. Pro vinaře Tiaga nebylo těžké najít paralelu s rokem 2005. Protože sucho panující v roce 2015 bylo srovnatelné jen se suchem v roce 2005. Podobné podmínky panovali také v roce 1995. Dnes už se ví, jak skvělá jsou vína z roku 1995 a 2005 po 10 a 20 letech zrání. Proto vinař vkládá velké očekávání do ročníku 2015. O ročníku 2015 říká, že se jedná o nejlepší rok vůbec ve vinařství Alves de Sousa.

Typ portské víno
Druh LBV
Region Douro
Odrůdy Touriga Franca, Tinto  Cao, Touriga Nacional
Aroma vyzrálé sušené švestky, třešně a hořká čokoláda

Rodinné vinařství Alves de Sousa dříve pouze pěstovalo hrozny, které následně putovaly k firmám produkujícím portská vína. Současný majitel Domingos Alves de Sousa se ale rozhodnul pro výrobu vlastní značky vín. V současnosti si všechny hrozny pěstují sami na 6 vinicích ("quintas"). Výrobu vín má ve vinařství na starosti syn majitel Tiago Alves de Sousa. Tiago je v Portugalsku povážován za jednoho z nejtalentovanějších vinařů z mladé nastupující generace. Všechny hrozny zpracovávají v budově umístěné na vinici Quinta da Gaivosa. Donedávna měli pouze původní budovu vinařství. Dva roky zpátky vybudovali hned vedle novou velmi moderní budovu. Sem umístili veškeré technologie a loňská sklizeň již probíhala v nových prostorách. Vína vyrábí převážně z místních odrůd. Vinař Tiago zastává názor, že místní odrůdy jsou tak rozmanitézajímavé, že není třeba vysazovat odrůdy mezinárodní. Celkově je velkým milovníkem údolí Doura. Tvrdí, že díky velké členitosti terénu, nevyrobí ani sousední vinař stejná vína.

V nabídce vinařství naleznete suchá bílá, růžová a červená vína. Produkují také portská vína. Hrozny pro portská vína pěstují na vinicích Quinta da GaivosaQuinta das Caldas. Zaujalo vás toto vinařství a chcete se o něm dozvědět víc? Mrkněte na článek na našem blogu.

sousa

 
Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.