Crasto Vinhas Velhas reserva DOC 2019 suché červené

790 Kč
Skladem (1 ks)
  • Typ: suché červené víno
  • Region: Douro
  • Obsah alkoholu: 14,5 %

 

  • Odrůdy: 25 - 30 odrůd ze 70 let staré vinice
  • Aroma: červené ovoce, aroma lesního dřeva, květinové tóny, hořká čokoláda

 

  • Zbytkový cukr: 1,8 g/l
  • Obsah kyselin: 5,2 g/l
  • Objem lahve: 750 ml

Detailní informace

Detailní popis produktu

Charakteristika vína

První zmínka o vinařství Quinta do Crasto se objevila už v roce 1615. Vinařství se nachází na naprosto úžasném místě v centrální části údolí Doura, mezi městy Peso da Régua a Pinhao. Je odsud nádherný výhled na řeku Douro a přilehlé vinice. Z těch také pochází hrozny použité na výrobu vína Vinhas Velhas Reserva. Sklízí se na více než 70letém vinohradu. Nejedná se o klasický vinohrad, ale spíš o menší políčka podpíraná břidlicovými zídkami. Takovým políčkům se v Douru říká Socalcos. Na výrobu tohoto vína se používá část hroznů ze slavných vinohradů Maria Teresa a Vinha do Ponte. Z těchto vinice se vyrábí exkluzivní vína pouze v těch nejlepších letech. Často se v daném roce vyrobí buď víno z vinice Maria Teresa nebo z Vinha Ponte, protože jsou odlišně orientované, tak na nich panují odlišné podmínky. Pouze výjimečně se najde rok, kdy se nalahvují vína současně z obou vinic. Ale stává se to. Příkladem je právě rok 2019. Což značí, že se jedná o velmi speciální ročník v Douru

Víno Vinhas Velhas Reserva je vyrobené z 25 - 30 různých odrůd, které se pěstují společně na zmíněných políčcích. Jak už jsem zmínila v úvodu, tak stáří vinné révy se tu v průměru pohybuje okolo 70 let. Sklizeň probíhá ručně. Jiný způsob na strmých vinohradech obehnaných zídkami ani není možný. Dřív se sklízelo do proutěných košů, od toho se dnes upouští, protože koše nasakují šťávu z hroznů a ke konci sklizně jsou hodně těžké samy o sobě i bez hroznů. Hrozny se po příjezdu do vinařství odstopkují a jemně podrtí. Následná fermentace probíhá v nerezových nádržích a kontroluje se teplota. Výsledné víno zraje z 85% ve francouzských dubových sudech a zbylých 15% v amerických dubových sudech. Celkem stráví víno v  sudech 18 měsíců

Víno má sytou rubínovou barvu. Zaujme vás zcela jistě svojí komplexností. V perfektní harmonii jsou tóny červeného ovoce s tóny lesního dřeva a jemným nádechem květin. Z květinových tónů převažuje typická středomořská květina - Cist Ladanový. V chuti je víno z počátku elegantní, postupně ale přechází do plného bohatého vína se sametovou strukturou tříslovin. Je skvěle vyvážené s velmi dlouhým závěrem. Toto víno perfektně vystihuje charakter starých vinic ve vinařství Quinta do Crasto. Víno také získalo opravdu velmi vysoké hodnocení od vinného kritika Roberta Parkera - 95 bodů. Což vypovídá o jeho mimořádné kvalitě. Víno má také velmi dobrý potenciál pro další zrání v lahvi. Ideální čas pro jeho otevření je podle vinného kritika Marka Squires mezi lety 2024 - 2044. Vidíte, že potenciál na další zrání je opravdu veliký. Víno bylo lahvováno v lednu 2022. 

Servírování a skladování 

Skladujte v ležaté poloze, v chladu a temnu. Víno servírujte při teplotě 16-18°C. Doporučujeme otevřít minimálně 20 minut před podáváním. Ideální je víno otevřít mezi lety 2024 - 2044. 

Doporučujeme podávat k restované červenému masu, drobné drůbeži a nebo třeba k vyzrálým sýrům. 

Ročník 2019 v Douru

Po podprůměrných ročnících 2017 a 2018 byl ročník 2019 mnohem štědřejší, co se týká množství sklizených hroznů. Přesto se jednalo o hodně složitý rok. Zásoby vody v půdě byly díky velmi suché zimě a jaru téměř vyčerpány. I přes nedostatek vody v půdě, ale vinná réva v červnu, červenci a srpnu byla ve skvělé kondici. Připisují to hlavně mírným teplotách, které byly v Douro během května. Pohybovaly se o 5 stupňů pod průměrem poslední dekády. Hrozny dozrávaly hodně pozvolna během července a srpna. Podařilo se je sklidit v naprosto výjimečné zralosti. Sklizeň v roce 2019 byla hodně příznivá. Nízké teploty během noci a horké dny bez deště přispěly k tomu, že se hrozny sklízely v ten nejideálnější moment. Krátký déšť 21. a 22. září byl klíčový pro perfektní dozrávání pozdnějších odrůd jako je Touriga Franca. Sklizeň ve vinařství Quinta do Crasto začala příjezdem bílých hroznů do vinařství 26. srpna. Celá sklizeň končila 11. října, kdy se do vinařství přivezly hrozny z nejvyšších poloh. Červená vína z ročníku 2019 se tak mohou pyšnit intenzivní vůní a dobrou strukturou. Jsou vyvážená se skvělým potenciálem pro další zrání. 

Doplňkové parametry

Kategorie: Červená vína
Zbytkový cukr: Suché
Typ vína: Červené víno
Region: Douro
Odrůdy: 25 - 30 odrůd ze 70 let staré vinice
Aroma: červené ovoce, aroma lesního dřeva, květinové tóny, hořká čokoláda

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Přestože je vinařství Quinta do Crasto nováčkem v naší nabídce, tak jeho kořeny sahají až do 17. století. V roce 1910 koupil vinařství Constantino de Almeida (spolumajitel Port house of Constantino). V roce 1980 převzala vinařství Constantinova vnučka Leonor se svým manželem - Jorge Roquette. Celé vinařství opravili a vytvořili z něho úspěšný rodinný podnik. V roce 1994 se změnila právní úprava v Portugalsku. Do té doby mohli vyvážet portská vína mimo Portugalsko pouze velké vinařské domy. Nový zákon umožnil vývoz i samostatným menším vinařům. Díky tomu od roku 1994 vyváží Quinta do Crasto svá portská i klasická suchá vína do celého světa. Od té doby patří Quinta do Crasto mezi nejlépe fungující rodinné podniky v údolí Doura. 

Vinařství se nachází v samém srdci regionu Douro (subregion Cima Corgo) mezi městy Peso da Régua  a Pinhao. Jejich vinice jsou vysázeny přímo na břehu a stoupají až do nadmořské výšky 600m.n.m.. Nejčastější jsou terasovité vinice, jako podloží převažuje břidlice. 

Pár stručných faktů o vinařství

  • Region: Douro
  • Rok založení: 1615
  • Majitelé: Jorge a Leonor Roquette
  • Hlavní vinaři: Dominic Morris, Manuel Lobo, Tomás Roquette
  • Velikost vinařství: 150 ha 
  • Velikost vinic: 70 ha
  • Roční produkce lahví: 816 000

crasto