Pocas Moscatel do Douro

265 Kč
Skladem
  • Typ: dezertní víno Moscatel
  • Region: Douro
  • Obsah alkoholu: 17,16 %

 

  • Odrůdy: 100% Moscatel Galego Branco
  • Aroma: květinové, typické pro odrůdu Moscatel

 

  • Zbytkový cukr: 138 g/l
  • Obsah kyselin: 4 g/l
  • Objem lahve: 750 ml

Detailní informace

Detailní popis produktu

Charakteristika vína

Od počátku naší existence máme v nabídce víno Moscatel de Setúbal ze stejnojmenného poloostrova. Nyní vám přinášíme podobný styl vína, ale tento Moscatel se vyrábí v údolí Doura. Jedná se o celkem ojedinělou produkci. V Douru se totiž všichni specializují na portská vína. Firma Pocas vyrábí kromě portských vín i tento Moscatel. Hrozny se sbírají na vinici jejíž stáří se pohybuje kolem 20 let. Sbírají se ručně. Do vinařství se vozí po 30 kg přepravkách. Tam se odstopkují a začne fáze fermentace neboli kvašení. Při kvašení se kontroluje teplota. Stejně jako u portských i u tohoto Moscatelu se kvašení zastaví přidáním brandy (77% vinný destilát). Díky tomu dojde k zastavení kvašení (kvasinky odumírají při cca 14% alkoholu). Ve víně pak zůstane vysoký obsah zbytkového cukru a vysoký obsah alkoholu (17%). 

Na lahvi se neuvádí ročník, protože se výsledné víno zcelí z různých ročníků zrajících v dubových sudech. Průměrné stáří vína je 3 roky. Víno má sytou jantarově zlatou barvu. Ve vůni jsou patrné květinové tóny, které jsou typické pro odrůdu Moscatel. Patrné jsou i tóny sušených meruněk, rozinek nebo papáji. Při správném vychlazení je v chuti i přes vysoký zbytkový cukr příjemně svěží. Má jemnou ovocnou chuť a v závěru jsou jemné kouřové tóny získané zráním v dubovém sudu. 

Servírování a skladování

Jako aperitiv servírujte vychlazené na 10°C. Pokud budete Moscatel podávat jako dezertní víno, servírujte ho při teplotě 16 °C. Skladujte v suchu, temnu a v ležaté poloze. Když budete víno podávat vychlazené, vychutnáte si jeho potenciál nejlépe. Při vyšší teplotě je hodně patrný vysoký zbytkový cukr. Při nízké teplotě je víno víc svěží. 

Tip: Víno po pár dnech od otevření získává ještě zajímavější aroma.

Ideálně se hodí k foie-gras a sušenému ovoci. Fajn je i kombinace s tradičním portugalským dezertem Pasteis de Nata. Nebo vyzkoušejte restované mandle s rozmarýnem. Na pánev kápnete trochu olivového oleje Quinta do Crasto. Přidáte mandle. Ty opražíte společně se solí a rozmarýnem.

Doplňkové parametry

Kategorie: Moscatel
Zbytkový cukr: Dezertní
Typ vína: Moscatel
Region: Douro
Odrůdy: 100% Moscatel Galego Branco
Aroma: květinové, sušené ovoce

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Rodinné vinařství Pocas bylo založeno v roce 1918. Původně vyráběli vinnou pálenku pro velké firmy produkující portská vína. V průběhu let se ale rozhodli vyrábět svoje vlastní portská vína. Od roku 1975 stojí v čele firmy již třetí rodinná generace. V tuto chvíli vlastní firma Pocas 100 hektarů vinic v certifikované oblasti Douro. Vyrábí nejen portská vína ale i kvalitní klasická červená a bílá vína. Své sklepy mají stále umístěné i v Portu. Z tohoto města se dřívě muselo do světa expotovat veškeré portské víno. Bylo to dané zákonem. Dnes již tento zákon neplatí, ale firma Pocas stále umísťuje část sudů s portskými víny do svých sklepů v Portu. Velkou část vín skladují i ve svých prostorách přímo v údolí Doura. V roce 1999 získala firma významné ocenění od časopisu Revista do Vinhos - "Producent roku v kategorii portských vín". Velké úspěchy sbírají hlavně portská vína. Doteď získali za svá portská vína 30 zlatých, 67 stříbrných a 31 bronzových medailí. Firma disponuje i zásobami velmi starých portských včetně ročníkových vín. Na objednávku jsme tak schopni sehnat i určitý ročník portského vína. Pokud se v daném roce takové portské ve firmě Pocas vyrobilo. 

pocas-1