JMF Moscatel Roxo 5 Y.O.
Detailní popis produktu
Charakteristika vína
Vinice na poloostrově Setúbal mají převážně písčité a jílovité podloží. Před vlivy Atlantiku je chrání zdejší pohoří. Tyto podmínky vyhovují speciálním odrůdám jako je Moscatel de Setúbal a Moscatel Roxo, ze kterých se tu vyrábí speciální dolihovaná dezertní vína. Ta jsou často zastíněna světově proslulými portskými víny, což je podle mě škoda, protože se jedná o skvělá vína. Vinařství José Mária da Fonseca podle nás vyrábí na poloostrově jedny z nejlepších Moscatelů. Mají obrovské množství zkušeností s jejich produkcí, které se projevují v harmonické chuti a vůni vína.
Toto víno je vyrobeno z odrůdy Moscatel Roxo, což je odrůda, které hrozilo úplné vyhynutí. Její pěstování je problematické, protože je náchylná k různým chorobám. A proto není u většiny vinařů moc populární. Ve vinařství José Mária da Fonseca se i přesto rozhodli, že se budou této odrůdě věnovat. Rozloha vinohradu s touto odrůdou není nijak veliká, a proto se jedná o raritní víno. Výroba probíhá tak, že se do kvasícího moštu přidá v určitý moment brandy s vysokým obsahem alkoholu. To způsobí, že ve víně zůstane vysoký zbytkový cukr a zároveň má i vyšší obsah alkoholu (17,5%). Poté zůstává víno ještě nějakou dobu v kontaktu se slupkami kvůli zvýraznění odrůdové vůně ve víně. Poté následuje zrání v použitých dubových sudech. Po výsledné kupáži různých ročníků je průměrné stáří vína 5 let.
Víno má zlatavou barvu s červenými odlesky. Ve vůni najdete aroma meruněk, mandarinek, limetek, melounu, medu a karamelu. V chuti je příjemně ovocné a jemné. Kyselina je osvěžují a vyvážená. Třísloviny jsou zráním zakulacené. Víno má velmi dlouhou dochuť.
Servírování a skladování
Jako aperitiv servírujte vychlazené na 10°C. Pokud budete Moscatel podávat jako dezertní víno, servírujte ho při teplotě 16 °C. Skladujte v chladu (cca okolo 12°C) a v temnu. V ležaté poloze můžete víno začít malinko vytékat, proto je lepší skladovat ho ve svislé poloze. Víno zrálo v sudech, jedná se o oxidativní způsob zrání, a proto se v lahvi už dál nezlepšuje. Ale zároveň má při dobrém skladování díky vysokému zbytkovému cukru a vysokému obsahu alkoholu velmi dlouhou životnost. Víno může obsahovat přirozený sediment, nejedná se o vadu vína.
Tip: Víno po pár dnech od otevření získává ještě zajímavější aroma.
Doporučujeme podávat k pudinkovým a karamelovým dezertům. Dobrá je i kombinace se sušeným ovocem nebo s ořechy. K vínu se hodí také tradiční portugalský dezert Pastel de Nata. Nebo ho můžete podávat jako aperitiv či samostatně místo dezertu.
Příběh vína a vinařství
Moscatel de Setúbal je tradiční víno vyráběné na poloostrově Setúbal. Od roku 1907 je tato oblast certifikovaná jako D.O.C.. José Mária da Fonseca je nejstarší a jedno z nejprestižnějších vinařství v Portugalsku. Nyní se o produkci vín ve vinařství Fonseca stará již šestá generace rodiny Soares Franco. Domigos Soares Franco, zakladatel rodinné firmy, je průkopníkem velké spousty metod a postupů pro výrobu vína v Portugalsku.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat hodnocení. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Vinařství José Mária da Fonseca má tradici již od roku 1834. Díky tomu se jedná o vinařství s nejdelší historií v naší nabídce. Od samého počátku je firma ve vlastnictví rodiny Soares Franco. V současnosti se o vinařství stará již sedmá generace. Sídlo vinařství se nachází na poloostrově Setúbal. Tento poloostrov se nachází asi 40 minut od Lisabonu směrem na jih. Na zdejších písčitých půdách se výborně daří odrůdě Moscatel, ze které vyrábí vynikající dolihované dezertní víno. Díky přidanému armagnacu se pohybuje obsah alkoholu okolo 17%. Víno má výrazné rozinkové aroma a uvádí se na trh až po delším zrání v subových sudech. I základní varianta vína Moscatel zraje v sudech po dobu pěti let.
Vinařství má velmi široké portfolium značek vín. My jsme se rozhodli z vinařství odebírat pouze dolihovaný Moscatel. Toto víno má dlouholetou tradici na poloostrově Setúbal. A my jsme přesvědčeni o tom, že vinařství José Mária da Foseca produkuje již desítky let jeden z nejlepších Moscatelů na poloostrově. Tak neváhejte a přesvědčte se také.