Umíte si vybrat vhodné víno k těstovinám?

vína

Párování vína s těstovinami neznamená automaticky výběr z bílých vín. V tomto článku se dozvíte, u kterých pokrmů je lepší sáhnout po červeném víně místo bílého. 

Nejlepší návod na párování vína s těstovinami je geniálně snadný. Vykašlete se na typ těstovin. Zabývejte se omáčkou a ingrediencemi použitých v těstovinách. Těstoviny lze jednoduše chápat jako plátno a další suroviny jako obraz. Například Apulijská specialita – kolínka s masovým ragú, je výrazné rustikální masovo-rajčatové jídlo. Takový pokrm si zaslouží výraznější víno, které obstojí v kombinaci masa a rajčat. Napadá vás kombinace s červeným vínem? Ano, je to správně. Ale jaké  červené zvolit? Ideálně třeba víno ze sousední oblasti – Primitivo. Má výraznou vůni červených bobulí, je středně tělnaté a velmi slušně strukturované.

My vám představíme pět typických pokrmů s těstovinami a k nim doporučíme několik našich portugalských vín. Není samozřejmě nutností vybírat jen portugalská vína, a proto to berte pouze jako náš cerfis tip. :-)

1. Rajčatové omáčky

Rajčatové omáčky bývají výrazné, s vyšší kyselostí a často se navíc míchají s výrazným masem. Díky kyselosti obsažené v rajčatech je ideální volbou středně plné červené víno. Jestliže si pro své těstoviny vyberete výraznější masovou omáčku, můžete těstoviny kombinovat i s plnějšími víny. Ideální jsou červená vína s výraznější kyselinkou, která se výborně doplňují s kyselostí rajčat. Určitě vyzkoušejte kombinaci červeného vína Barrancoa s těstovinami s boloňskou omáčkou.

vína k těstovinám s rajčatovým základem

2. Těstoviny se sýrem

Kombinace vín se sýry je jednou z nejběžnějších. Výraznější bílá vína zrající v dubových sudech se krásně kombinují s krémovými sýry jako je například ricotta nebo mascarpone. Lehká červená vína s květinovým nádechem se zase příjemně snoubí s tvrdými sýry typu parmazán, nebo s omáčkami z kořenové zeleniny a také s houbovými omáčkami. Zkuste jednoduché těstoviny s černým pepřem, sýrem Peccorino a olivovým oleje SOL Portuga a k těmto těstovinám si mírně vychlaďte lehké červené víno z regionu Vinho Verde.

víno vhodné k těstovinám se sýrem

3. Těstoviny s mořskými plody

Velmi častá je kombinace těstovin s mořskými plody. Itálové mají nespočet receptů na těstoviny s mušlemi, ančovičkami, krevetami a dalšími mořskými plody, které jsou v oblasti Středozemního moře přirozeně nedílnou součástí kuchyně. Sea food se výborně snoubí s lehkými bílými víny. Z našeho sortimentu patří mezi taková vína především Vinho Verde. Takzvaná zelená vína ze severu Portugalska jsou svěží a lehce minerální a díky tomu vytvoří příjemnou kombinaci právě s mořskými plody. 

víno vhodné k mořským plodům s těstovinami

4. Těstoviny s pestem

Mnoho z vás jistě zná klasickou kombinaci na pesto – bazalka s pinovými oříšky. Za vyzkoušení stojí ale i jiné varianty pesta. Například bazalka s lískovými oříšky, petrželka s pistácií, arašídy s koriandrem nebo lískové oříšky s mátou. Nezapomeňte také, že výbornou chuť pesta dotváří kvalitní olivový olej. Základní složkou těstovin jsou v tomto případě bylinky. Proto je dobré kombinovat tato jídla s víny s bylinkovým nádechem. Hned se proto nabízí Sauvignon Blanc. Vyzkoušejte třeba kombinaci pesta z mandlí, olivového oleje, parmazánu a citronů. Svěžest z citronu se skvěle páruje se zelenými víny ze severu Portugalska. Vyzkoušejte kombinaci s vínem Muros Antigos z odrůd Alvarinho, Loureiro a Avesso a určitě nám dáte za pravdu, že to byl dobrý tip.

víno k těstovinám s pestem

5. Těstoviny s jarními bylinkami

Jarní cibulka, medvědí česnek nebo brokolice často tvoří součást jarních pokrmů. Hlavním pozitivem těchto pokrmů je jejich svěžest a lehkost, která se výborně snoubí s lehkými mladými víny. Perfektní jsou vína s nádechem citrusů a květin. Přesně tyto charakteristiky splňuje jednoodrůdové víno Muros Antigos Loureiro. Pro tuto odrůdu je typické právě květinové aroma. Vyzkoušejte třeba krůtí maso se šťouchanými bramborami a medvědím pestem. Dobrou chuť!

 kombinace vína s bylinkovými těstovinami

Zdroj: Winefolly.com