Komu patří velké značky portských vín?

Komu patri velke znacky portskych vin

Při procházce po Portu narážíte na nábřeží na jeden věhlasný sklep s portských vínem za druhým. Jejich historie je často opravdu úchvatná. V dnešní době však většina těchto sklepů spadá pod velké firmy, zabývající se obchodem s vínem případně i dalšími aktivitami. Tak jsem si řekla, že bych si ráda i sama pro sebe udělala nějaký ucelený obrázek o tom, do kterých skupin jednotlivé značky patří. Dozvíte se i něco málo o historie jednotlivých značek a i to, kde je můžete v současnosti navštívit.

Mezi největší hráče na trhu s portskými víny patří tyto skupiny

  • The Fladgate Partnership (Taylor´s, Croft, Fonseca, Krohn)
  • Symington Family Estates (Graham´s, Dow´s, Warre´s, Cockburn´s)
  • Sogrape Vinhos S.A. (Offley, Ferreira, Sandeman)
  • Sogevinius (Barros, Burmester, Kopke, Calém, Velhotes)

Tyto 4 skupiny vlastní naprostou většinu věhlasných značek portských vín, na které narazíte při návštěvě Porta. Některé značky se zaměřují spíš na produkci levnějších typů portských vín pro supermarkety, mezi ně patří třeba Offley, Ferreira nebo Sandeman. Tím ale rozhodně nechci říct, že nemají v sortimentu i kvalitnější kousky. Téměř každá značka totiž produkuje i vyšší řady portských vín, kterým často nelze nic vytknout, a co víc patří často mezi špičku na poli portských vín. I ve vyšších kategoriích, však narazíte na horší a nebo naopak na velmi povedené láhve, vysoce hodnocené. Ale teď už se pojďme zaměřit na jednotlivé skupiny.

The Fladgate Partnership 

Tato skupina své zájmy zaměřuje na produkci vín, distribuci a turismus. Jejich vlajkovou lodí je značka Taylor´s založená v roce 1692. V roce 2001 se pak do skupiny přidala i značka Croft, která byla založena v roce 1588 a jedná se o nejstarší značku portského vína vůbec. Celé portfolio doplňují značky Fonseca a méně známá značka portských vín Krohn. Svá vína skupina prodává do 105 zemí světa. 

V roce 2010 otevřeli také pětihvězdičkový hotel The Yeatman, který se stal ikonou ve Vila Nova de Gaia. V hotelu provozují i restauraci, která se pyšní dvěma Michelinskými hvězdami. Do jejich portfolia spadá i luxusní hotel na břehu Doura ve městečku Pinhao - The Vintage house hotel

Skupina stojí i za projektem World of Wine, tzv. WOW. Vznikl v Portu a zahrnuje 6 muzeí (planeta korku, příběh čokolády, růžový palác, muzeum mostů, Porto napříč stoletím, muzeum vína),  9 restaurací a barů, vinařskou školu (nabízí certifikaci WSET - úroveň 1 a 2, v angličtině nebo portugalštině), místo pro pořádání akcí, výstav a součástí jsou i obchody. Návštěvník se tu seznámí s obrovskou diverzitou jednotlivých vinařských regionů, s tradičními odrůdami, typy půdy, podnebím a vinařskými technikami. Díky největšímu výrobci korku na světě, firmě Amorim, se návštěvníci seznámí s využitím korku nejen ve světě vína. Centrum World of Wine se nachází ve Vila Nova de Gaia v ulici rua do Choupelo 39. 

Vila Nova de Gaia World of Wine

Taylor´s 

Historie této věhlasné značky se začala psát v roce 1692. Za jejím vznikem stojí anglický obchodník Job Bearsley. Dnes patří portská vína Taylor´s mezi nejlepší na trhu. Jejich vlajkovou lodí jsou hlavně portská vína typu Vintage. Stojí také za vznikem typu portského vína LBV (Late Bottled Vintage). Ve Vila Nova de Gaia najdete jejich budovy na kopci v ulici Rua do Choupelo 250. Zamluvit si tu můžete prohlídku sklepů, ta vás vyjde na 20 euro (audio průvodce ve 12ti jazycích) a v závěru prohlídky ochutnáte 2 druhy portských vín. Ochutnávat budete dvě pro ně typická vína - extra suché bílé (Chip dry port) a pak samozřejmě jejich LBV. Při prohlídce narazíte na dva typy sudů. Menší o objemu cca 630l se používají pro zrání datovaných Tawny (10, 20, 30 a 40 let starých) a ty větší mají objem 20 000l a používají se na výrobu vín LBV a reservy Ruby (Taylor’s First Estate Reserve). 

V minulosti se všechny sudy s portskými víny převážely právě do Vila Nova de Gaia. Důvodem byla nižší, stálá teplota a velmi dobrá vlhkost. Oproti tomu v Douru během léta panují teploty okolo 40°C. V minulosti tam nebyla dobře řešená izolace budov, a tak kdyby se tu víno nechalo zrát, tak by zrálo příliš rychle a stalo by se z něho tzv. upečené víno. Dnes je izolace budov velmi dobře řešená, což umožňuje menším výrobcům nechávat zrát sudy s portskými víny ve vinařství v Douru. 

Taylors

Taylors (2)

Croft 

Sklepy této nejstarší značky portského vína jsem navštívila loni v srpnu. Je lepší si udělat rezervaci dopředu na určitý čas. Na rozdíl od Taylor´s vás tu provede opravdová průvodkyně. Pokud přijdete o chvíli dřív, tak si nejprve vychutnáte sklenku růžového portské vína. Croft je totiž průkopníkem tohoto stylu portského vína. Uvedli ho na trh v roce 2008 jako první na světě. Za prohlídku zaplatíte 14 euro a na konci vás ještě bude čekat ochutnávka dvou portských vín - Ruby reserva a 10tiletého Tawny. 

V roce 2018 slavila firma výročí 430 let od jejího vzniku. Historie této značky se začala psát v New Yorku, ve městě, které bylo v té době významným obchodním místem Angličanů. V roce 1588 zahájil Henry Thomson, člen prominentní Newyorské rodiny, obchod s vínem. Nejprve firma nakoupila vinice v Bordeaux. Později v roce 1654 vyšla v platnost lepší smlouva mezi Anglií a Portugalskem. Díky ní Angličané získali v Portugalsku zvláštní privilegia včetně nižšího cla. V důsledku toho rodina Thomsonových přesunula své aktivity z Francie do Portugalska a došlo tak k přeměně firmy. Z firmy Croft se stala firma zabývající se výrobou a exportem portských vín. Od roku 1899 také vlastní velmi ceněnou vinici, Quinta da Roeda, kde pěstují vlastní hrozny na ta nejlepší portská vína typu Vintage. 

Croft

Fonseca

Ve světě portských vín se proslavila značka Fonseca díky svým ročníkovým portským (Vintage). Pozor nepleťte si značku Fonseca s výrobcem vína Moscatel na Setúbal. Tam je proslavené vinařství José Mária da Fonseca, které nemá se značkou portských vín nic společného. Značka Foseca, specializující se na obchod s portskými víny, byla založena v roce 1815. Za vznikem značky stojí Joao dos Santos Fonseca. Od založení firmy formovaly její osud jen čtyři rodiny. Zatím poslední rodinou, která stojí za úspěchem značky je The Yeatmans a jejich potomci. 

První legendární portské víno typu Vintage bylo uvedeno na trh v roce 1840. Od té doby dodnes pokračuje éra výjimečných ročníkových portských produkovaných pod značkou Fonseca. Mezi ikonický ročník patřil ročník 1868. Jako 100 bodová vína byly ohodnoceny také tyto ročníky 1927, 1948, 1977 a nejmladší 100 bodové portské bylo vyprodukováno v roce 1994. Vinný kritik a autor několika knih o portských vínech James Suckling prohlásil o značce Fonseca, že se jedná o “Bentley” mezi portskými typu Vintage. 

Jako návštěvníci můžete dnes navštívit jejich budovy na vinici Quinta do Panascal v údolí Doura nedaleko města Pinhao. Návštěvníkům nabízí audio průvodce dostupného v devíti světových jazycích. Cena se pohybuje v závislosti na tom, která vína chcete v závěru prohlídky ochutnat. Nejlevnější prohlídka s degustací vás vyjde na 10 euro, naopak nejdražší na 35 euro. V žádné ochutnávce nechybí speciální portské víno BIN27. Jedná se o styl vína Ruby reserva, které se stalo jedním z nejprodávanějších portských vín firmy Fonseca. Po pěti letech od uvedení na trh se prodávalo ve 30 zemích světa. V roce 1984 dokonce vyrobili největší lahev BIN27 na světě. Její objem byl 98 litrů (132 běžných lahví o objemu 750ml).

Vila Nova de Gaia

Symington Family Estate

Dnes patří firma Symington Family Estate k největším výrobcům prémiových portských vín. V roce 1882 Andrew James Symington přicestoval z Británie do Portugalska a provedl tu první obchod s portským vínem pod svým jménem. V té době mu bylo teprve 19 let. V roce 1891 se oženil s Portugalkou Beatrice, jejíž dědeček byl výrobce a obchodník s portskými víny. Dnes se o firmu stará již pátá generace rodiny Symington. 

V roce 1905 se stal Andrew James partnerem ve firmě Warre´s, což byla první a tím pádem nejstarší britská společnost obchodující s portskými víny. V té době firma Warre´s vlastnila také značku Dow´s. James Symington byl vlastníky požádán, aby se staral o vinice v Douru a poté i o celou firmu v Portugalsku. V roce 1961 se pak firma Symington stala výhradním vlastníkem obou značek. V roce 1970 koupili také, ve světě portských vín velmi respektovanou, společnost Graham´s. A jako poslední přibyla do jejich portfolia v roce 2010 firma Cockburn´s. 

Warre´s 

Firma Warre´s byla založena v roce 1670 dvěma Angličany. Současné jméno však firma získala až v roce 1729, kdy se jedním ze společníků stal William Warre. V 18. století firma patřila mezi přední obchodníky s portskými víny. To dokládají také záznamy z roku 1791, kdy na trhu působilo celkem 21 exportních společností, které dohromady přepravili 30 000 sudů s portskými víny, z toho firma Warre & Sons přepravila 2937 sudů (tedy přibližně 10% z celkového exportu).

Klenotem této firmy je značka portského vína Warre’s Warrior, jedná se o nejstarší značku portského vína na světě. Vyrábí se v kuse už od roku 1750. Toto tradiční portské víno nese označení Finest Reserve a vyznačuje se mohutnou a bohatou chutí.

Warres

Dow´s

Historie této firmy se začala psát v roce 1798. Zakladatelem firmy byl rodák z Porta Bruno da Silva. Tento Portugalec podnikl cestu do Londýna, kde se také usídlil a oženil. Z Londýna pak organizoval veškerý import portských vín ze své země. Posléze začaly jeho obchody ohrožovat Napoleonské války. Silva však získal jako jediný královský souhlas s tím, že může přepravovat sudy s portskými víny na lodích s ozbrojenou posádkou. Později obchod převzal syn John, který se o firmu dále staral se svým synem Edwardem. V té době se ještě firma jmenovala Silva & Cosens. Současné jméno získala až v roce 1877, kdy se sloučila s další společností obchodující s portskými víny firmou Dow & Co. Přestože byla firma Dow & Co menší než Silva, tak díky svým prestižním portským vínům typu Vintage bylo rozhodnuto, že přijmou název firmy DOW’S. V té době se spojili hned tři významné osobnosti: Edward Silva se staral o finanční záležitosti, ve kterých vynikal. Další ze společníků Gorge Warre byl uznávaným vinařem a dlouholeté sommeliérské zkušenosti propůjčoval firmě třetí společník James R. Dow. V té době vzniklo také portské víno Vintage 1896, které o sto let později ochutnával vinný kritik James Suckling. Vyzdvihl jeho úžasnou vůni po rozinkách, černém pepři a lesním ovoci. I po takové době mělo perfektní ovocnou chuť a krásně jemné třísloviny.

V roce 1896 do portfolia firmy přibyla Quinta do Bonfim. Na budovy vinařství narazíte hned po příjezdu do města Pinhao ve směru od Peso da Régua. K této Quintě náleží 75 hektarů vinici a firma Dow´s na nich produkuje svá prémiová portská vína. Vy si tu můžete zamluvit dopředu prohlídku vinařství spojenou s ochutnávkou vín. Cena komentované prohlídky je 25 euro. Kdo by chtěl svůj zážitek z návštěvy obohatit také o dobré jídlo, ten si může dopředu objednat piknik. Ten vám připraví za 40 euro na osobu. 

Quinta do Bonfim

Graham´s

Firma Graham´s byla vždy považovaná za průkopnickou firmu. V roce 1890 totiž jako první investovala do nákupu vlastních vinohradů v údolí Doura. Historie firmy se však začala psát už o několik desítek let dříve, a to v roce 1820. Založili jí dva bratři William a John Grahamovi. Nejdřív se ale specializovali na obchod s textilem. V roce 1820 přijali 27 sudů s portským vínem jako náhradu od jednoho jejich dlužníka. Poté se rozhodli svoji energii věnovat portským vínům a ne textilu, a tak vznikla značka portských vín Graham´s. 

Od roku 1882 je firma ve spojení s firmou Symington, díky tomu, že pro ně pracoval mladý skotský obchodník Andrew James Symington. Úspěch značky Graham´s a prohloubení znalostí v oblasti pěstování vinné révy vedlo majitele k nákupu prvních vlastních vinic v Douru v roce 1890. Jako první zakoupili vinici Quinta dos Malvedos. Dnes se veškerá portská vína firmy Graham´s vyrábí z hroznů pěstovaných výhradně na jejich vinicích. Ve stejném roce také postavili budovy ve Vila Nova de Gaia (tzv. lodge), kde uchovávají dodnes portská vína v těch nejlepších podmínkách. Po investicích do vinic a vybavení se firmě Graham´s začalo dařit v segmentu těch nejlepších portských vín typu Vintage. Vyrobili několik ročníkových vín, která se zapsala do historie. Mezi ty nejlepší ročníky bezesporu patří roky 1908, 1912, 1924, 1927, 1945 a 1948.  O výjimečné kvalitě svědčí i fakt, že portské víno Vintage od firmy Graham´s jako jediné kupoval premiér Winston Churchill. 

Po předchozí rezervaci můžete dnes navštívit tzv. “lodges” firmy Graham´s ve Vila Nova de Gaia. Je tu uskladněno 2000 menších sudů s portskými víny tzv. pipas a 40 obřích sudů zvaných balseiros. Krom sudů tu můžete obdivovat i sklep, kde zrají v lahvích ta nejlepší portská vína typu Vintage. Ochutnat vína Graham´s můžete buď v “tasting room” nebo “Vintage room” a pokud vás zajímá historie portských vín, pak určitě navštivte zdejší muzeum. Když vás nějaké jejich portské zaujme, tak si ho můžete zakoupit v jejich obchodě. Komentované prohlídky tu začínají na 23 euro, cena vždy závisí na degustaci, kterou si zvolíte.

Grahams

Cockburn´s 

Firmu založili v roce 1815 dva skotští bratři Robert a John Cocburn. Byli to zkušení obchodníci s vínem, a tak se rozhodli založit novou firmu, zaměřující se na obchod s portským vínem - R & J Cockburn’s. Tak jako většina firem s portským ani tato nezůstala u svého původního názvu a časem se přejmenovala na Cockburn’s & Co. Tenhle název se uchoval dodnes. Firma si začala budovat prestiž v segmentu portských vín typu Vintage. Jejich perfektní kvalitu dokládá i fakt, že se jejich portská vína Vintage na aukci na začátku dvacátého století v Londýně dražila za nejvyšší ceny. 

V roce 2006 se firma Cockburn´s zařadila do portfolia firmy Symington. Pokud se rozhodnete navštívit ve Vila Nova de Gaia pouze jeden sklep, pak doporučuji právě Cocburns. Není tolik přeplněný turisty a je tu tak příjemný klid. Jejich sklepy jsou největší ve Vila Nova de Gaia. Je zde uskladněn největší počet dřevěných sudů různých velikostí. Dodnes tu ve všední dny můžete vidět při práci zkušené bednáře, a tak jako ve většině sklepů, vás na konci čeká degustace jejich vín. Za prohlídku a ochutnávku  zaplatíte 15 euro. V závěru prohlídky se můžete zastavit v obchodě a nakoupit si víno, které vás nejvíc zaujalo. I tady si můžete koupit piknikový koš a vychutnat si lokální pochoutky na jejich dvoře. I když musím říct, že piknikový koš na lavici před sklepem působí trochu úsměvně. Nicméně vše, co obsahoval, bylo super. 

Cockburns

Sogrape Vinhos SA

Firma Sogrape vznikla v roce 1942 a založilo ji několik přátel, z nichž nejvýznamnější osobností byl Fernando van Zeller Guedes. Jako první vytvořili nejznámější portugalskou značku vína Mateus rosé. Toto víno se prodává do 120 zemí světa. Dnes v jejich portfoliu najdete široké spektrum značek portugalských vín z různých regionů (Vinho Verde, Dao, Alentejo, Douro). Velkou část jejich portfolia však tvoří levnější vína dodávaná na pulty supermarketů. 

Offley

Firmu založil v roce 1737 Angličan William Offley a propůjčil jí také své jméno. V roce 1831 se do firmy zapojil synovec zakladatele Joseph James Forrester. Ten se proslavil hlavně zmapováním vinic v oblasti Douro. Dodnes ve většině vinařství v Douru narazíte na jeho mapu, kde jsou zakresleny jednotlivé vinice a vinařství. Kromě toho, že je autorem mapy regionu, tak se taky zasloužil o rozvoj regionu. A to velkým množstvím studií, které se věnovaly produkci portských vín. Za své zásluhy získal od Portugalského krále titul Baron. O této významné osobnosti se dozvíte více na prohlídce sklepa ve Vila Nova de Gaia. Momentálně je však sklep zavřený kvůli renovaci (leden 2020). 

Offley

Ferreira 

Historie firmy Ferreira sahá do roku 1751. Její historie je spjatá s významnou ženou Antónií Ferreira často také přezdívanou Ferreirinha. Převzala rodinné dědictví, založila mnoho nových vinohradů a snažila se bojovat s révokazem. Stala se významnou ženou v obchodě s portskými víny. Ačkoliv vína Ferreira dnes najdete mezi levnějšími portskými víny v marketech, tak i oni disponují širokou sbírkou vysoce kvalitních vín typu Vintage. Mezi jejich nejvíc vyzdvihovaná portská typu Vintage patří ročníky 1815, 1820, 1834 a 1847.

Ferreira

Sandeman

Začátky této firmy spadají do roku 1790, kdy skot George Sandeman zakoupil svůj první sklep v Portu. O něco později v roce 1811 koupil svůj první sklep pro zrání sudů ve Vila Nova de Gaia. Firma Sandeman byla považována vždy za velice inovativní značku. Tak například už v roce 1805 začali vypalovat svojí značku na všechny prodané sudy s portskými víny. Důvodem byla záruka kvality a posílení loajality zákazníků. Jako první také začali v roce 1880 exportovat již nalahvovaná vína včetně etiket.  

Značka Sandeman se stala oficiálně zaregistrovanou značkou v roce 1877 a patří tak k nejstarším značkám na světě. Jako první začali používat jako součást svojí prezentace logo. Sandeman Don, aneb muž v černém kabátě se jako logo používá od roku 1928. Symbolizuje dva hlavní firemní elementy - sandeman jako výrobce portského a sandeman jako výrobce sherry. Plášť symbolizuje Portugalsko, nosí ho totiž portugalští studenti v Portu a sombrero reprezentuje Španělsko, konkrétně oblast Jerez, kde se vyrábí sherry. Pokud navštívíte Porto a údolí Douro, tak na vás bude všude vykukovat právě postava muže s kloboukem zahaleného v černém plášti. Značku Sandeman tak nelze minout. 

Dnes se Sandeman řadí mezi vůbec nejznámější značky portských vín. V roce 2014 se prodalo každou minutu na světě 21 lahví portského vína Sandeman. Za zmínku rozhodně stojí jejich poslední úspěch, kdy Vintage z roku 2017 z vinice Quinta da Seixo získala 100 bodů od Wine Enthusiast

Přímo na břehy řeky Douro ve Vila Nova de Gaia se můžete ubytovat v House of Sandeman. Součástí je i hostel, ve kterém najdete 43 lůžek. Ve stejné budově je také restaurace otevřená na počest zakladatele a jmenuje se tedy, jak jinak než The George. Navštívit můžete samozřejmě i sklepy, základní prohlídka trvá 50 minut, v závěru ochutnáte tři druhy portských vín a zaplatíte za ní 21 euro. Zvolit si můžete i jednu z prémiových prohlídek a tam se cena pohybuje od 28 euro do 160 euro. 

Sandeman

Sogevinus 

Skupina Segevinus v současnosti vlastní klíčové značky portských vín. V jejich portfoliu převažují o něco víc značky specializující se na produkci kvalitních portských vín typu Tawny. V roce 2006 pak došlo k fúzi společností Burmester a Calém, díky tomu se stala firma Segevinus opravdu významným hráčem na trhu s portskými víny. 

Barros 

V roce 1913 založil firmu Manuel de Almeida. Za jeho působení ve firmě se značka stala uznávaným producentem portských vín. V roce 2013 firma oslavila 100 let od svého vzniku. Barros se v současnosti zaměřuje na produkci kvalitních portských vín typu Tawny (reserva Tawny, 10leté, 20leté portské). Za zmínku jistě stojí i jejich Colheita neboli ročníkové víno typu Tawny, které zraje v dubových sudech po dobu sedmi let. 

Burmester 

Vše začalo v Londýně v roce 1750, kde založili firmu Burmester, Nash & Co. dva muži Henry Burmester a John Nash. V té době začali exportovat portská vína do Evropy. V roce 1880 firmu přejmenoval potomek Henryho na J. W. Burmester & Co..

Dnes najdete jejich sklepy hned vedle mostu Ponte de Luís. Základní vstupné (22 euro) zahrnuje komentovanou prohlídku a ochutnávku dvou typů portských vín. Zvolit si můžete ale i ochutnávku spojenou s degustací čokolády (23 euro). Vína si u nich můžete vybrat podle toho za jakých okolností je budete pít. Mají čtyři kategorie - vína vhodná na pití ve všední dny, na oslavu, na schůzku a pak na ta, kterými chcete někoho ohromit. 

Burmester

Kopke

Značka Kopke má obdivuhodnou tradici sahající do roku 1638. Založil jí Nicolau Kopke. V roce 1781 zakoupili první vinice v údolí Doura a portské víno se tak zanedlouho stalo jejich hlavním prodejním artiklem. Dnes najdete jejich budovu hned na břehu řeky Douro ve Vila Nova de Gaia. Nenabízí sice klasickou komentovanou prohlídku, za to tu můžete ve třech patrech ochutnat široké spektrum jejich vín. V současnosti se specializují na produkci vyzrálých portských typu Tawny, bílých portských a také na produkci vín z jednoho ročníku, tak zvaných Single Harvest. 

Kopke (2)

Calém 

V roce 1859 založil firmu António Alves Calém. On sám byl velkým dobrodruhem. V době, kdy se většina exportu portských vín zaměřovala na Británii a další evropské destinace, tak on se zaměřil na export do Brazílie. Jeho rozhodnutí mu přineslo velké obchodní úspěchy. Firma Porto Calém založila i svojí námořní flotilu. Díky spojení firmy s námořními cestami se v roce 1965 dostala námořní loď  etikety všech jejich portských vín. 

Dnes najdete sklepy Calém ve Vila Nova de Gaia přímo na břehu Doura. Objednat si můžete dopředu prohlídku. Čeká vás přibližně 15 minut v interaktivním muzeu, komentovaná prohlídka a ochutnávka dvou vín. Můžete si zvolit základní ochutnávku (portské bílé, tawny reserve) nebo prémiovou (bílé suché portské, 10leté a LBV). Cena za tento kompletní balíček je tedy buď 18 nebo 25 euro. Prohlídku a ochutnávku  můžete spojit také s poslechem tradičního portugalského hudebního stylu Fado. Cena pak vychází na 25 euro. 

Calem

Velhotes 

Pod značku Calém patří značka portského vína Velhotes. Určitě ho každý podle etikety pozná. Jsou na ní vyobrazeni tři starší gentlemani a připíjí si sklenkou portského. Jedná se o hodně prodávanou značku portského vína. Je také často k sehnání za příznivou cenu (6 euro).  

Velhotes

Axa Millésimes

Jedná se o dceřinou společnost francouzské pojišťovací společnosti založené v polovině 80. let. V roce 1987 tato dceřiná společnost získala do svého portfolia první vinařství a bylo to vinařství Château Pichon Baron v Burgundsku. V roce 1992 do jejich portfolia přibyla také portugalská společnost Quinta do Noval. V současnosti vlastní firma vinařství v Burgundsku, Douru, v regionu Tokaj a Napa Valley. 

Quinta do Noval 

Zmínky o vinařství Quinta do Noval pochází z roku 1715. Svůj věhlas však firma získala až v roce 1894, kdy jí získal António José da Silva. Ten se výrazně zasloužil o renovaci vinic po tragickém rozšíření révokazu v regionu. Z tohoto pohledu se jedná o velmi významné vinařství. Podařilo se tu totiž zachovat neponičenou vinici s většinou portugalských odrůd. Odkud se pak obrali odnože pro obnovení vinic v celém regionu. 

Další významný milníkem firmy byla výroba skvělého ročníkového vína v roce 1931 - Quinta do Noval Vintage Port. Kvůli panující depresi a spoustě vín typu Vintage na trhu většina firem v tomto roce víno Vintage nevyrobila. Tento úspěch však vynesl firmu na výsluní mezi nejlepší producenty portských vín Vintage. Tuhle pověst má firma dodnes. Sklízí uznání na poli mezinárodních soutěží a má také uznání od většiny místních vinařů. V roce 1997 dostavěli budovy vinařství s plnící linkou poblíž města Pinhao. Je to první exportní firma, která se rozhodla své aktivity centralizovat v údolí Doura a ne v Portu. 

Quinta do Noval