Douro, místo, kde zrají hrozny na portská vína

Douro misto kde zraji hrozny na portska vina

Pokud se vydáte poznávat krásy Porta, pak by byla velká škoda, kdybyste si na pár dní nezajeli do údolí Doura. Je to nejkrásnější vinařská oblast v Portugalsku, ve světovém měřítku se pohybuje také na předních příčkách a právem je zapsaná na seznamu UNESCO. V tomto článku pro vás mám pár tipů na to, co navštívit, jaká vína ochutnat a kde je nejlepší se ubytovat.

My jsme si v Portu, kousek od letiště, půjčili auto od společnosti Interrent. Je třeba počítat s tím, že pokud nechcete platit plné pojištění, musíte mít pro stržení depozitu zřízenou kreditní kartu (převážná většina lidí má totiž kartu debetní). My se rozhodli pro plné pojištění a půjčení bylo vyřízené za pár minut. Vyrazili jsme směr Douro. Vyhnuli jsme se dálnicím. Cestou jsme částečně protínali region Vinho Verde. Pro ten je typická hustější zástavba, kde jednotlivé vesnice na sebe hodně navazují. My jsme vyrazili ve špatný čas, okolo jedné hodiny z Porta. Doprava byla hodně hustá a zdejší vesnice jsou samý semafor, takže zpočátku cesta moc neubíhala. Naší první zastávkou byla vesnice Caldas de Aregos. Podle Googlu tu měly být lázně, které ale v reálu působily dost zchátralým dojmem. Každopádně si v místním baru můžete dopřát alespoň šálek kávy. 

Portugalsko Douro

Kde se ubytovat?

První den bylo naším cílem město Peso da Régua, kde jsme měli zamluvené ubytování v menším pensionu kousek od centra města. Dá se říct, že je to takové centrum celého údolí a je to dobré výchozí místo na výlety po okolí. Druhá možnost, kde se můžete ubytovat je městečko Pinhao. Ale v porovnáním s Peso da Régua je tu těch možností, kde složit hlavu celkem po málu. I večer je Régua o něco živější a snáz tu najdete restaurace, kde se dobře najíte. Náš pension se jmenoval Casa do Salgueiral. Nabízí menší útulné pokoje a na zahradě je k dispozici bazén. A snídaně? Ta byla perfektní.

Douro Peso da Regua

Další vyzkoušenou možností je hotel Columbano. Je blíž centru a osvěžit v bazénu se tu taky můžete. O poznání hůř se shání ubytování v Horním Douru v okolí města Vila Nova de Foz Coa. Horní Douro zaujme spíš cestovatele toužící po klidu a relaxu. Doporučit mohu ubytování našeho vinaře - Longroiva Hotel Rural e Termal Spa. Je to lázeňský hotel umístěný poblíž města Meda. Je v malé vesničce s kostelíkem, kde je naprostý klid. V hotelu mají příjemnou restauraci a nabízí víno ze svého vinařství Quinta Vale d´Aldeia. 

Douro%20hotel%20Longroiva

Ochutnávka vín 

Asi každý, kdo do údolí Doura přijede, chce ochutnat zdejší vína. Jedno z nejkrásnějších míst, kde se dají ochutnat skvělá vína je vinařství Quinta do Crasto. Nabízí prohlídku vinařství doplněnou o ochutnávku vín na jejich terase s nádherným výhledem na řeku Douro.  Je nutné se dopředu objednat na emailu: enoturismo@quintadocrasto.pt. Cesta do vinařství je hodně klikatá, takže počítejte, že vám zabere dost času. Nabízí ale nádherné výhledy, takže přičtěte další čas na zastávky na focení, které si určitě uděláte stejně jako my. 

Quinta do Crasto (3)

Quinta do Crasto (2)

Ve městě Pinhao navštivte vinařství Quinta do Bomfim. Nachází se hned za příjezdovým mostem do města ve směru od Peso da Régua. Ve vinařství produkují portská vína pod značkou Dow´s. Celé vinařství pak patří vinařskému celku Symington. Za prohlídku vinařství spolu s ochutnávkou zaplatíte 17 euro. Dva dny před vaší návštěvou si můžete zamluvit piknik na terase vinařství. Cena za osobu je 25 euro. 

Ochutnávku si můžete dopředu zamluvit také ve vinařství Alves de Sousa. Prohlídka s ochutnávkou pěti vín tu stojí 20 euro. Vyhraďte si na ní přibližně 1,5 hodiny. Pokud máte zájem i o prohlídku vinohradů, což rozhodně doporučuji, tak si připravte dalších 7 euro a vyčleňte si přibližně 45 minut času. Vinařství vás ohromí svojí moderní architekturou. Budova je důmyslně řešená a vinař Tiago je do svojí práce šíleně zapálený. Díky tomu produkuje perfektní vína. Rozhodně si domů odneste lahev 10letého bílého portského. Je to specialita, kterou vyrábí jen málo vinařů. Případně se s tím nemusíte tahat z Portugalska, stačí když se zastavíte u nás v Karlíně :-).

Douro Alves de Sousa

Douro Alves de Sousa (2)

Přímo naproti městu Peso da Régua najdete další vinařství - Quinta da Pacheca. Zajímavostí je, že ve vinařství nabízí kromě standardní prohlídky a ochutnávky, také možnost přespat ve vinných sudech. Rezervaci ubytování je nutné udělat dlouho dopředu, protože mají hodně vyprodáno. 

TOP vyhlídky 

V Douru je skoro na každém odpočívadle u silnice co fotit. Je tak docela těžké vybrat jen pár těch nejlepších fotek. 

Double viewpoint de Loivos

Na vyhlídku se dostanete šíleně klikatou silnicí z města Pinhao. Nachází se v malinké vesničce nad městem. Při příjezdu se nebojte, úzká ulička končí přímo na vyhlídce a v pohodě se tam s autem otočíte. Je odsud nádherný výhled na vinice kolem města Pinhao. 

Douro Miradouro Loivos

Sao Leonardo de Galafura 

Podle mnohých Portugalců se jedná o nejkrásnější vyhlídku v Douru. Nachází se mezi městy Pinhao a Peso da Régua. Cestou z Régua musíte přejet na zdymadlech řeku a hodně klikatou silnicí se dostanete na vyhlídku. Zdymadlo poznáte snadno, protože je skoro pořád v obležení turistů, kteří pozorují zdvih velkých lodí. 

Miradouro da Abelheira

Moje oblíbená vyhlídka, ze které je parádní pohled na Douro a nádherné terasovité vinice. Dlouho jsme fotku z této vyhlídky používali na naše propagační materiály, protože je prostě perfektní. Na vyhlídce jsou i kamenné stolky, takže pokud si chcete udělat piknik, tak můžete právě tady s perfektním výhledem. 

Douro Quinta do Crasto

Muzeum Vila Nova de Foz Coa

Kromě archeologického muzea tu najdete také perfektní vyhlídku na soutok dvou řek Douro a Coa. Parádní výhled si můžete vychutnat u skleničky vína v místní restauraci. Skvěle tu vaří, takže určitě neváhejte a zajeďte si sem na oběd nebo na večeři. Jen pozor, v pondělí mají zavřeno. 

Douro Vila Nova de Foz Coa

Miradouro de Penedo Durao

Tuhle vyhlídku najdete už skoro na portugalsko-španělské hranici. Je z ní výhled na přehradu skoro jako z letadla. Horní Douro odsud máte jako na dlani, na svazích se střídá vinná réva s olivovými a mandlovými háji. 

Co navštívit dál?

Douro je převážně o pěstování vinné révy, navštívit tu můžete ale i spoustu kulturních památek jako jsou třeba muzea nebo historická městečka. Najdete tu i pár říčních pláží, kde se můžete příjemně osvěžit v letních měsících. 

Muzeum vína 

My jsme navštívili muzeum v Horním Douru ve městečku Sao Joao da Pesqueira. Už z venku vás zaujme moderní budova muzea. Najdete tu kromě samotného muzea také prodejnu vín a olivového oleje. V samém závěru prohlídky na vás v horním patře bude čekat obsluha muzea se skleničkou portského vína. Expozice je opravdu zajímavá a pěkně udělaná. Dozvíte se spoustu zajímavých informací o zdejší produkci vín. 

Douro Vila Nova de Foz Coa (2)

Muzeum regionu Douro

Tohle muzeum najdete ve městě Peso da Régua, zaměřuje se na historii celého údolí Doura. Kromě expozice v muzeu můžete navštívit vinný bar, terasu na zahradě s výhledem na řeku a nebo zdejší restauraci. 

Lamego

Malebné městečko jehož dominantou je kostel Nossa Senhora dos Remédios. K němu vede terasovité schodiště, které najdete na většině pohledů z Lamega. Druhou dominantou je zdejší hrad. Nám se nechtělo v tom horku stoupat tolik rozpálených schodů, a tak jsme vyrazili stinnými uličkami na hrad. Je odsud pěkný výhled na celé město i zmíněný kostel. Parádní je výhled na okolní krajinu plnou strmých vinic. Podle jedné z pověstí tu žil mnich, kterému se portugalské víno zdálo slabé, a tak do něho začal přimíchávat vínovici. Když jsem se na tuto pověst, týkající se vzniku portského vína, ptala pana kastelána, tak mě odpověděl: “To jsem ještě neslyšel, ale to neznamená, že to není pravda” :-). Ve spodní části náměstí můžete navštívit klášter, kde možná legendární mnich pobýval.

Douro Lamego

Praia Fluvial de Fornelos

Cestou, pravda trochu oklikou, jsme objevili říční koupání, díky kterému jsme do vinařství Alves de Sousa přijeli pozdě. Bylo strašný vedro, takže osvěžení v ledové vodě nám přišlo opravdu vhod. Na pláž se neplatí žádné vstupné a občerstvit se můžete ve zdejším bufetu. Po příjemném osvěžení nás čekala šíleně úzká a klikatá cesta do vinařství. Tam zrovna vinař Tiago suploval zaměstnance, kteří měli dovolenou a lahvoval si vína, tak ho naštěstí naše zpoždění nijak nenaštvalo. 

Douro Praia Fluvial de Fornelos

Pinhao a výlet lodí

Pokud se vydáte do města Pinhao doporučuji vyčlenit si hodinku času na projížďku lodí. Je z ní nádherný výhled na strmé svahy plné vinné révy. Břeh řeky pak lemují pomerančovníky. Rozhodně to stojí za to. Já jsem vybrala společnost Magnífico Douro . Cena hodinové vyjížďky u nich vyjde na 10 euro. U ostatních firem bude pravděpodobně cena podobná. Je lepší si místa zamluvit dopředu, v sezóně někdy bývají lodě obsazené. 

Portugalsko Douro (2)

Doufám, že vám moje tipy na cestě do Doura pomohou. V mém dalším článku se podíváme společně do málo navštěvované oblasti pohoří Serra da Estrela. Je tam spousta zajímavých míst, ale o tom už zase v dalším článku.