Den Portugalska - hvězdou byl OMIRI

Den Portugalska - hvězdou byl OMIRI

Vždy 10. června slaví všichni Portugalci po celém světě tzv. Dia de Portugal neboli Den Portugalska. Tento národní svátek je spojený se smrtí jejich nejznámějšího básníka Luíse de Camõese. Zemřel 10. června 1580. Jeho nejznámějším literárním dílem jsou Lusovci. V básních popisuje hlavně éru zámořských objevů. Toto období je považováno za zlatou éru Portugalska.

Portugalci si tímto dnem připomínají své kořeny a slaví se opravdu po celém světě. Každý rok portugalský prezident vybere města, kde budou probíhat oficiální oslavy dne Portugalska. V loňském roce to bylo Porto, Rio de Janeiro a Sao Paulo. Letos se na seznam dostali Azory - Ponte Delgada, Boston a Providence (USA).

I v České republice je silná komunita Portugalců, která tento den každoročně slaví. Portugalská velvyslankyně Manuela Franco každoročně uspořádá oslavu Dne Portugalska ve spolupráci s portugalským institutem Camoes v Praze. Loni se akce konala v Anežském klášteře a hvězdou loňského roku byla známá zpěvačka Fada (pozn. Fado je hudební žánr, na který narazíte hlavně v Lisabonu ve čtvrti Alfama, jedná se o portugalské teskné písně). V letošním roce se oslava konala v divadle Pod Palmovkou a hvězdou letošního roku byl OMIRI

upr 3

Celý projekt OMIRI mě velmi zaujal, a proto si ho pojďme společně představit. OMIRI je jeden z nejunikátnějších projektů oživujících tradiční portugalskou hudbu. Za celým projektem stojí velmi nadaný hudebník Vasco Ribeiro Casais. Snaží se nacházet a mixovat už dávno zapomenuté hudební styly. Ty kombinuje s novodobou hudbou, která se líbí jemu. Kombinuje tradiční venkovskou hudbu s moderními městskými trendy. Jeho hudba vás jednoduše vtáhne a při pohledu na zpívající portugalské babičky se přistihnete, že se celou dobu usmíváte. Umí také velmi dobře během koncertu pracovat s publikem. Takže i já, která nemám ráda tleskání do rytmu, protože se vždycky trefím mimo, díky mému hudebnímu hluchu, najednou tleskám podle jeho pokynů. V závěru se mu povedlo celé divadlo, které bylo plné rozmanitých věkových kategorií, postavit do pozoru a roztleskat. Za sebe musím říct, že mě letošní vystoupení zaujalo mnohem víc než loni. Fado má své kouzlo, ale k němu asi potřebuji být v Portugalsku. Tam to má úplně jiný rozměr. Projekt OMIRI ale přiveze naopak část Portugalska k vám do jakéhokoliv kouta světa. Proto pokud někdy někde uvidíte, že má koncert, tak určitě neváhejte. Níže je malá ochutnávka jeho remixu :-)