Pardusco DOC 2021 suché červené Vinho Verde

220 Kč
Skladem (>6 ks)
  • Typ: DOC suché červené Vinho Verde
  • Region: Vinho Verde
  • Obsah alkoholu: 12 %

 

  • Odrůdy: Avarelhao, Pedral, Cainho
  • Aroma: lesní ovoce, koření, sušené maso 

 

  • Zbytkový cukr: 1,5 g/l
  • Obsah kyselin: 5,4 g/l
  • Objem lahve: 750 ml

Detailní informace

Detailní popis produktu

Charakteristika vína

Pardusco byl název vína používaný pro lehká červená vína s nižším obsahem alkoholu, která mohla i delší dobu zrát. Nazývalo se tak i první červené víno, které se exportovalo ve 14.století do Anglie. V minulosti neměl Anselmo Mendes DOC certifikaci a víno bylo známé pod názvem "vyzrálé víno z regionu Moncao". Dnes již víno certifikaci DOC získalo. Hrozny se sbírají ručně v co nejideálnějším momentu zralosti. Nejprve je vylisovaný mošt v kontaktu se slupkami, aby získal lehkou červenou barvu a poté probíhá proces fermentace při velmi nízké teplotě.

Víno má světlou rubínovou barvu. Ve vůni jsou patrné tóny lesního ovoce, koření a jemné tóny sušeného masa. V chuti je svěží s příjemnou kyselinou. V závěru má příjemnou ovocnou dochuť. Spousta lidí čeká od Portugalska výrazné těžké červené víno. Pardusco je ale přesný opak. Je lehké, skvěle se pije a je příjemně ovocné a šťavnaté. Tento ročník je přeci jen o trochu plnější v chuti než ročník 2017, který jsme měli v nabídce předtím.

Servírování a skladování

Skladujte v chladu a temnu. Víno podávejte vychlazené na teplotu 10-12°C. Mírně vychlazené je ideálním společníkem do horkých letních dnů.

Doporučujeme podávat k salátů, měkkým sýrům, krůtímu a kuřecímu masu. Náš tip: Květák pečený v orientálním stylu - natrhejte květák na menší růžičky, smíchejte olivový olej s kari, indickým kořením masala, mletou paprikou, pepřem a solí. Na plech rozložte květák a pokrájenou cibuli. Pokapejte připravenou směsí a pečte přibližně 25 minut. Občas promíchejte. Podávejte posypané čerstvými bylinkami.

Příběh vína a ocenění

Červená vína se v regionu Vinho Verde vyráběla vždy. Téměř všechna se ale spotřebovala na domácím trhu. Na export tak šla vždycky jen bílá vína. Vinař Anselmo Mendes tento zvyk porušil a začal vyrábět velmi kvalitní lehká červená vína určená i pro export do zahraničí. Máte tak nyní možnost ochutnat červené víno s certifikací Vinho Verde. Jedná se o specialitu, která je na českém trhu velmi ojedinělá.

  • 88 bodů magazín Wine Enthusiast (88/100)
  • 16 bodů portugalský Wine Magazine (16/20)

Úspěchy vinaře Anselma Mendese

  • v roce 1997 byl oceněný titulem "Portugalský vinař roku"
  • časopis Wine Enthusiast zařadil Anselma do výběru 6 nejvýznamnějších osobností portugalského vinařství
  • v Portugalsku je často přezdívaný "Master of Alvarinho"

Doplňkové parametry

Kategorie: Vinho Verde
Zbytkový cukr: Suché
Typ vína: Červené víno
Region: Vinho Verde
Odrůdy: Alvarelhão, Pedral, Cainho
Aroma: lesní ovoce, koření

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Vinař Anselmo Mendes je považovaný za jednoho z nejlepších portugalských vinařů vůbec. Anselmo se narodil na severu Portugalska v regionu Vinho Verde. Tento region v minulosti proslavila tzv. zelená vína ("Vinho Verde"). Produkují se tu převážně lehká mírně perlivá vína s obsahem alkoholu kolem 9%. Tato vína jsou příjemně osvěžující, dá se říct, že jsou to taková letní vína. Anselmo však svojí produkcí vín částečně změnil trend výroby vína v regionu. Více se zaměřil na lepší dozrávání hroznů tím, že začal navádět vinnou révu na podpěry. Tím dosáhl lepšího dozrávání a mohl tak z místních odrůd vyrobit plná a přesto svěží bílá vína s vyšším obsahem alkoholu kolem 12%. V Portugalsku se Anselmo také přezdívá "Mistr odrůdy Alvarinho". Tato odrůda ho vždy fascinovala a i díky tomu z ní vyrábí jedny z nejepších vín. V jeho nabídce nalezneme i dvě červená vína z typické odrůdy Vinhao. Červená vína z regionu Vinho Verde se téměř neexportují. Vývoz těchto vín je téměř rarita. Většina se jich totiž prodá na domácím trhu.

Anselmo získal ocenění "Portugalský vinař roku 1998". Podle Roberta Parkera je to jeden z nejlepších portugalských vinařů. My jeho nabídku bílých vín na jaře 2016 rozšíříme o dvě červená vína Vinho Verde.

Foto©Hugo_Pinheiro02