Vinha Pan DOC Bairrada 2015

 
Novinka Tip Efekt lupa
  • 1 z 2
 
Typ: šumivé víno Brut
Region: Bairrada
Obsah alkoholu: 12,5 %

Odrůda: 100% Baga
Aroma: broskve, lískové ořechy, pomerančová kůra, medové tóny

Zbytkový cukr:  0 g/l
Obsah kyselin:  7,8 g/l
Objem lahve: 750 ml
Dostupnost Skladem
510 Kč    
Kód produktu CW1205
Značka Luís Pato
Kategorie Šumivá vína
 

Charakteristika vína

Bairrada je zajímavý, v Čechách doposud málo známý region. Zdejší vinohrady jsou rozmístěny po malý parcelách. Celá oblast je pod výrazným vlivem Atlantského oceánu. A právě díky proudění vzduchu od Atlantiku se tu vyrábí už od 19. století perfektní šumivá vína, která se velmi dobře hodí k místní specialitě a tou je pečené ještě kojené sele (O Leitão da Bairrada).

Jednou z nejtypičtějších odrůd v tomto regionu je odrůda Baga. Luís Pato je v Portugalsku přezdívaný jako "Mistr Baga". Zasadil se o velký kvalitativní posun ve výrobě vín z této odrůdy. Zároveň je také považovaný tak trochu za rebela. Byl první, kdo v Bairradě začal hrozny odstopkovávat, vína nechal zrát ve francouzských dubových sudech, vysadil Bagu na malé parcele bez amerických podnoží, aby lépe porozuměl vínům před ničivým révokazem a jako první provedl tzv. zelenou sklizeň.  Zároveň když se v Bairradě povolila výsadba mezinárodních odrůd, tak on na rozdíl od většiny vinařů zůstal věrný odrůdě Baga. Dnes díky tomu slaví se svými víny obrovské úspěchy. Jeho vína nejsou úplně jednoduchá na pití, ale věřím, že když si k nim najdete cestu, tak vás rozhodně zaujmou. 

Vinici Vinha Pan zakoupil Luís Pato v roce 1995. Vinici ovlivňuje výrazně Atlantik. Teploty ve dne se tu mohou pohybovat okolo 30 °C a v noci teplota klesá na pouhých 16°C. Vinná réva tu proto čelí velmi extrémním podmínkách. Co se týká půdy, najdete tu kombinaci jílu a vápence. Region je hodně specifický i kvůli ranním mlhám. Během sklizně je to naprosto běžný jev, že je vinice zahalená v mlze často až do 11 hodin. To má za následek to, že si vinná réva perfektně zachovává svojí kyselinu. Pokud přes den panuje dobré počasí, tak to zase prospívá postupnému dozrávání. Sklizeň na vinici Vinha Pan probíhá na dvakrát. Nejprve se sklidí z každého keře tři hrozny na výrobu šumivého vína a následně se o něco déle sklidí dozrálé, koncentrované hrozny na červená vína.

A čím je konkrétně toto šumivé víno tolik zajímavé? Do vína se nepřidává žádný cukr (neprobíhá tzv. dosáž, typická pro výrobu šumivých vín, kdy se do vína přidává základní víno a cukr, podle toho, jak sladké víno chce vinař vyrobit). Další zajímavostí je to, že se do vína nepřidávají žádné siřičitany. Vinha Pan je první šumivé víno v Portugalsku vyrobené bez přidání siřičitanů. Před lahvováním se také nestabilizuje pomocí čiřidel (často se jako čiřidlo používají vaječné bílky, kasein nebo želatina). Luís Pato zároveň používá přírodní kvasinky, které se přirozeně vyskytují na hroznech a ve sklepě. Práce s přírodními kvasinky není snadná, ale výsledné víno má zcela unikátní charakter.

Víno zrálo 3 roky na kalech, má mírně oxidativní charakter a je neuvěřitelně komplexní. Má citrusově žlutou barvu. Ve vůni najdete tóny keřovitého ovoce a broskví. Dále pak jemné tóny lískových ořechů a medu. Za zmínku rozhodně stojí i skvělá zakomponovaná kyselina. V chuti je víno hodně čisté a komplexní. Opět tu narazíte na jemnou chuť oříšků a na chuť pomerančové kůry. Má velmi dlouhý závěr a lehce slanou dochuť díky blízkosti Atlantiku. 

Servírování a skladování

Skladujte v ležaté poloze v chladu a temnu. Víno podávejte vychlazené na teplotu 8-10 °C.

Doporučujeme podávat k mořským plodům, pečené rybě, tvrdým sýrům a nebo třeba k zeleninovému rizotu. Pokud budete v Bairradě, doporučujeme vyzkoušet kombinaci s tradičním pečeným selátkem. 

Hodnocení

  • 91 bodů ze 100 - Rober Parker
  • 17,5 bodů z 20 - Revista Grandes Escolhas
  • vinařství bylo časopisem revista americana Wine and Spirits zařazeno po několikáté mezi TOP 100 světových vinařství 
Typ šumivé víno
Druh Brut
Region Bairrada
Odrůdy 100% Baga
Aroma keřovité ovoce, medové tóny

Anselmo Mendes a Luís Pato, dva rozdílní vinaři, dva odlišné regiony, a přesto toho mají tolik společného. Oba totiž změnili trendy ve výrobě vín ve svých rodných regionech. Anselmo změnil trend na severu Portugalska v regionu Vinho Verde a je právem považován za mistra odrůdy Alvarinho. A totéž udělal i Luís Pato v Bairradě. Ten je zase považován za mistra odrůdy Baga. 

Rodina Pato vyrábí vína na vinici Quinta do Ribeirinho už od 18. století. V roce 1970 João Pato začal lahvovovat svá první vína z regionu Bairrada, a stal se tak prvním pěstitelem hroznů v Bairradě poté, co se stala demarkovaným regionem.

V roce 1980 převzal po otci vinařství výše zmiňovaný Luís Pato. Původně chemický inženýr se už od začátku nebál žádných experimentů. V roce 1985 se postaral v Bairradě o dvě takové malé revoluce ve výrobce vína. Tou první bylo, že odrůdu Baga po sklizni odstopkoval a ta druhá, že jí nechal následně zrát v nových francouzských dubových sudech. 

Od roku 1995 obhospodařuje tři vinohrady: Vinha Pan, Vinha Barrosa a Quinta do Ribeirinho Pé Franco. V roce 1998 k nim přibyl vinohrad Vinha Formal, na kterém zahájil produkci vysoce kvalitních bílých vín. 

V roce 2001 zavedl do regionu revoluční metodu sklizně. Kdy jeden vinohrad sklízí nejprve na konci srpna. To sklízí hrozny na produkci šumivých vín. Díky tomu zachová pro šumivá vína více kyselinek. A zbylé hrozny nechá na keřích, aby lépe dozrály a byly koncentrovanější. Vyzrálé je pak sklidí na konci září a vyrobí z nich plné červené víno.

V roce 2008 uvedl na trh šumivé víno z vinohradu Vinha Formal. Je vyrobeno z odrůd Bical a Touriga Nacional. V roce 2010 pak uvedl na trh víno Informal. U toho vína není použitý klasické korek na šumivá vína, ale je uzavřeno zátkou na pivo. 

Všechny tyto experimenty způsobily, že je Luís v současnosti často označován jako nejlepší vinař regionu. On sám se ale považuje za rebela, který se nebojí bourat zavedené postupy. 

popis

 
Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.