Baga Brut šumivé růžové
Detailní popis produktu
Charakteristika vína
Baga, typičtější odrůdu byste v v regionu Bairrada těžko hledali. Vinař Luís Pato vyrobil své první jednoodrůdové víno z Bagy v roce 1980. Od té doby trvá jeho vášeň pro tuto odrůdu. Vyrábí z ní vína šumivá jak bílá tak červená a zároveň z Bagy vyrábí i kvalitní suchá červená vína.
V minulosti byla byla vína z Bagy hodně mohutná, těžká, za to dobře strukturovaná. Ve vůni převažovaly lesní plody. Vína měla výraznou kyselinku a byla často velmi trpká. Ideální konzumace byla až po 10 nebo 20 letech. Dnes se situace v Bairradě výrazně změnila. Díky pečlivému obhospodařování vinic a odlišnému přístupu při výrobě vína dnes můžete ochutnat opravdu široké spektrum vín z odrůdy Baga často v ostrém kontrastu s původními víny označovanými jako Bairrada Clássico. Díky produkci čím dál tím kvalitnějších vín se Bairrada pomalu ale jistě dostává do hledáčku všech vinných nadšenců.
Hrozny na výrobu tohoto šumivého vína se sbírají vždy téměř o 6 týdnů dříve než hrozny na výrobu červeného vína z Bagy. Luís zavedl velmi inovativní metodu sklizně. Nejprve sklidí část hroznů z vinohradu na šumivá vína. A zbytek nechá na keřích. Díky tomu, že na keřích nechá méně hroznů, ty zbylé lépe dozrají a jsou víc koncentrované. Naopak šumivé víno si díky brzké sklizni uchová svěžest a kyselinky.
Fermentace probíhá v nerezových nádržích po dobu jednoho měsíce a druhotné kvašení už probíhá v lahvi. Je vyrobeno metodou Champagnoise [šapenoáz]. Metoda spočívá v tom, že při druhém kvašení se vytváří perlení v lahvi, ve které se víno následně prodává. Metoda se využívá při výrobě některých šampaňských nebo při výrobě dalších kvalitních vín.
Víno má barvu vodního melounu. Vůně je příjemně svěží a ovocná. Nejvýraznější jsou tóny malin a zeleného jablka. Zajímavý je lehce kořeněný závěr s jemnými tóny cideru a zemitostí typickou pro portugalská červená vína. V chuti je osvěžující a vyvážené. Má velmi příjemnou kyselinku a mineralitu.
Servírování a skladování
Skladujte v ležaté poloze v chladu a temnu. Podávejte vychlazené na teplotu 8-10 °C.
Doporučujeme podávat k drůbežímu masu, grilované rybě nebo k restované zelenině. Určitě nic nezkazíte třeba grilovaným lososem nebo mírně pikantní asijskou kuchyní.
Příběh vína
Luís Pato je v posledních letech nejpopulárnějším vinařem v regionu Bairrada. Vinná kritička Jancis Robinson ho nazvala jako "Angelo Gaja z Bairrady" ( pozn. Angelo Gaja - největší ikona italského vinařského světa, přispěl k posunu Itálie do čelních příček v pěstování vinné révy). Jeden vinný magazín ho zase nazval "Senhor Bairrada" (mistr Bairrady). Luís Pato produkuje podle nich skvělá vína a maximálně využívá místní mikroklima a zdejší proměnlivou půdu. On sám věří, že odrůda Baga bude hrát v budoucnu v regionu velkou roli. Často Bagu mísí s dalšími místními odrůdami. Vyrábí ale také jednoodrůdová vína čistě z odrůdy Baga, což je také případ tohoto šumivého růžového vína.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Šumivá vína |
---|---|
Zbytkový cukr: | Brut |
Typ vína: | Šumivé víno |
Region: | Bairrada |
Odrůdy: | 100% Baga |
Aroma: | maliny, vyzrálé jablko |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat hodnocení. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Anselmo Mendes a Luís Pato, dva rozdílní vinaři, dva odlišné regiony, a přesto toho mají tolik společného. Oba totiž změnili trendy ve výrobě vín ve svých rodných regionech. Anselmo změnil trend na severu Portugalska v regionu Vinho Verde a je právem považován za mistra odrůdy Alvarinho. A totéž udělal i Luís Pato v Bairradě. Ten je zase považován za mistra odrůdy Baga. Rodina Pato vyrábí vína na vinici Quinta do Ribeirinho už od 18. století. V roce 1970 João Pato začal lahvovovat svá první vína z regionu Bairrada, a stal se tak prvním pěstitelem hroznů v Bairradě poté, co se stala demarkovaným regionem.
V roce 1980 převzal po otci vinařství výše zmiňovaný Luís Pato. Původně chemický inženýr se už od začátku nebál žádných experimentů. V roce 1985 se postaral v Bairradě o dvě takové malé revoluce ve výrobce vína. Tou první bylo, že odrůdu Baga po sklizni odstopkoval a ta druhá, že jí nechal následně zrát v nových francouzských dubových sudech.
Od roku 1995 obhospodařuje tři vinohrady: Vinha Pan, Vinha Barrosa a Quinta do Ribeirinho Pé Franco. V roce 1998 k nim přibyl vinohrad Vinha Formal, na kterém zahájil produkci vysoce kvalitních bílých vín. V roce 2001 zavedl do regionu revoluční metodu sklizně. Kdy jeden vinohrad sklízí nejprve na konci srpna. To sklízí hrozny na produkci šumivých vín. Díky tomu zachová pro šumivá vína více kyselinek. A zbylé hrozny nechá na keřích, aby lépe dozrály a byly koncentrovanější. Vyzrálé je pak sklidí na konci září a vyrobí z nich plné červené víno.
V roce 2008 uvedl na trh šumivé víno z vinohradu Vinha Formal. Je vyrobeno z odrůd Bical a Touriga Nacional. V roce 2010 pak uvedl na trh víno Informal. U toho vína není použitý klasické korek na šumivá vína, ale je uzavřeno zátkou na pivo. Všechny tyto experimenty způsobily, že je Luís v současnosti často označován jako nejlepší vinař regionu. On sám se ale považuje za rebela, který se nebojí bourat zavedené postupy.