Filipe Palhoca Moscatel Galego Roxo 2021 suché růžové
Detailní popis produktu
Charakteristika vína
Rodinné vinařství Filipe Palhoca vyrábí svoje vína od roku 1950 na poloostrově Setúbal. V posledních letech prošlo vinařství celkem velkou modernizací. Původně prodávali vína ze dvora. Když jsme tam přijeli poprvé, vzali nás do výroby a vína měli naskládaná na paletách. Dnes už ve vinařství najdete moderní obchůdek, kde si pohodlně vyberete vína a zároveň vás v rámci prohlídky provedou po vinařství.
Jejich poslední novinkou je odrůdové víno Moscatel Galego Roxo. Sklizeň hroznů proběhla v polovině září. Po sběru následovala fermentace při teplotě od 14°C do 15°C. Tato odrůda je specifická právě pro poloostrov Setúbal. Vznikla přirozenou mutací z odrůdy Moscatel Galego. Na Setúbalu se z ní vyrábí také dolihovaná vína. Výsledná vína mají komplexnější vůni i chuť. V porovnání s Moscatelem Galego má Roxo menší hrozny i bobule. Za to je Roxo víc aromatickou odrůdou. Je to ale také odrůda náchylná na různé nemoci, a proto je na Setúbalu dneska málo zastoupená. Když se ale o vinohrad dobře pečuje, tak tato odrůda dáva perfektní vína.
Víno má světle růžovou barvu. Ve vůni vás příjemně překvapí tony červeného ovoce a květin. Z květinových tóny převažuje bez pochyby muškát. V chuti je příjemná kyselina. Je to svěží víno, které se vyplatí ochutnat jako mladé.
Servírování a skladování
Skladujte v ležaté poloze a v chladu. Víno servírujte vychlazené na teplotu 10-12°C. Vinař udává potenciál zrání u tohoto vína 4 roky od nalahvování. Je tedy ideální si víno vychutnat jako mladé.
Doporučujeme podávat k rybám, mořským plodům, těstovinám nebo třeba k sushi.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Růžová vína |
---|---|
Zbytkový cukr: | Suché |
Typ vína: | Růžové víno |
Region: | Setúbal |
Odrůdy: | 100% Moscatel Galego Roxo |
Aroma: | červené ovoce, tóny muškátu |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.
Filipe Palhoca je menší rodinná firma, kterou jsem objevila celkem náhodou při sestavování poznávací cesty po Portugalsku pro skupinku moravských vinařů. Nakonec jsme vinařství v roce 2017 navštívili v rámci této cesty. Zaujala mě příjemná rodinná atmosféra a skvělá vína, proto jsme se rozhodli vína zařadit do naší nabídky. A teď něco málo z historie. Vinařství založil v roce 1950 Filipe Jorge Palhoca. Vinařské kořeny této rodinné firmy ale sahají ještě dál a to k jeho otci, který měl malé vinařství. Vinařství postupem času rozšiřovalo své vinice, ale vína do nedávná prodávali takříkajíc ze dvora. Svojí kvalitou si jejich vína získala věrné zákazníky a Filipe Jorge se stal velmi uznávaným vinařem na Setúbalu. V roce 1984 se rozhodli vybudovat nové vinařství na vinici Quinta da Invejosa. Teprve od roku 2016 sdílí své nadšení s návštěvníky v rámci komentovaných prohlídek a ochutnávek ve vinařství.