Filipe Palhoca Moscatel Galego Roxo 2022 suché růžové
Detailní popis produktu
Charakteristika vína
Rodinné vinařství Filipe Palhoca vyrábí svoje vína od roku 1950 na poloostrově Setúbal. V posledních letech prošlo vinařství celkem velkou modernizací. Původně prodávali vína ze dvora. Když jsme tam přijeli poprvé, vzali nás do výroby a vína měli naskládaná na paletách. Dnes už ve vinařství najdete moderní obchůdek, kde si pohodlně vyberete vína a zároveň vás v rámci prohlídky provedou po vinařství.
Jejich poslední novinkou je odrůdové víno Moscatel Galego Roxo. Sklizeň hroznů proběhla v polovině září. Po sběru následovala fermentace při teplotě od 14°C do 15°C. Tato odrůda je specifická právě pro poloostrov Setúbal. Vznikla přirozenou mutací z odrůdy Moscatel Galego. Na Setúbalu se z ní vyrábí také dolihovaná vína. Výsledná vína mají komplexnější vůni i chuť. V porovnání s Moscatelem Galego má Roxo menší hrozny i bobule. Za to je Roxo víc aromatickou odrůdou. Je to ale také odrůda náchylná na různé nemoci, a proto je na Setúbalu dneska málo zastoupená. Když se ale o vinohrad dobře pečuje, tak tato odrůda dáva perfektní vína.
Víno má světle růžovou barvu. Ve vůni vás příjemně překvapí tony červeného ovoce a květin. Z květinových tóny převažuje bez pochyby muškát. V chuti je příjemná kyselina. Je to svěží víno, které se vyplatí ochutnat jako mladé.
Servírování a skladování
Skladujte v ležaté poloze a v chladu. Víno servírujte vychlazené na teplotu 10-12°C. Vinař udává potenciál zrání u tohoto vína 4 roky od nalahvování. Je tedy ideální si víno vychutnat jako mladé.
Doporučujeme podávat k rybám, mořským plodům, těstovinám nebo třeba k sushi.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Růžová vína |
---|---|
Zbytkový cukr: | Suché |
Typ vína: | Růžové víno |
Region: | Setúbal |
Odrůdy: | 100% Moscatel Galego Roxo |
Aroma: | červené ovoce, tóny muškátu |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat hodnocení. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Filipe Palhoca je menší rodinná firma, kterou jsem objevila celkem náhodou při sestavování poznávací cesty po Portugalsku pro skupinku moravských vinařů. Nakonec jsme vinařství v roce 2017 navštívili v rámci této cesty. Zaujala mě příjemná rodinná atmosféra a skvělá vína, proto jsme se rozhodli vína zařadit do naší nabídky. A teď něco málo z historie. Vinařství založil v roce 1950 Filipe Jorge Palhoca. Vinařské kořeny této rodinné firmy ale sahají ještě dál a to k jeho otci, který měl malé vinařství. Vinařství postupem času rozšiřovalo své vinice, ale vína do nedávná prodávali takříkajíc ze dvora. Svojí kvalitou si jejich vína získala věrné zákazníky a Filipe Jorge se stal velmi uznávaným vinařem na Setúbalu. V roce 1984 se rozhodli vybudovat nové vinařství na vinici Quinta da Invejosa. Teprve od roku 2016 sdílí své nadšení s návštěvníky v rámci komentovaných prohlídek a ochutnávek ve vinařství.