Crasto DOC 2019 suché růžové

245 Kč
Skladem
  • Typ: suché růžové víno
  • Region: Douro
  • Obsah alkoholu: 13 %

 

  • Odrůdy: 85 % Tinta Roriz; 15 % Touriga Nacional
  • Aroma: lesní ovoce, květinové tóny

 

  • Zbytkový cukr: 3 g/l
  • Obsah kyselin:  5,7 g/l
  • Objem lahve: 750 ml

Detailní informace

Detailní popis produktu

Charakteristika vína

Hrozny se sbírají na víc než 20 let starém vinohradu. Ten je orientovaný jiho-východně a převažuje na něm břidlice. Sběr probíhá ručně, jiná možnost na strmých vinohradech ani není. Poté, co se hrozny dostanou do vinařství, se pečlivě třídí na vibračních stolech. Následujeme velmi jemné lisování. Mošt se přemístí do nerezových nádrží, kde zůstane po dobu 48 při teplotě 8°C. Po 48 hodinách následuje alkoholové kvašení, které probíhá při teplotě 14°C po dobu 30 dnů. Výsledné víno zraje v nerezových tancích 3 měsíce. Během zrání se občas ve víně promíchají kaly. Díky zrání na kalech má víno výraznější aroma a je stabilnější. Při použití metody zrání na kalech se vína můžou sířit pouze minimálně před lahvováním. 

Víno má jasnou lososovou barvu. Je úžasně svěží s tóny lesního ovoce a květin. V chuti zaujme hlavně mineralita. Tu víno získává z břidlicového podloží na vinohradu. Má dobrou strukturu, je vyvážené a velmi osvěžující. 

Servírování a skladování

Skladujte v ležaté poloze, v chladu a temnu. Víno podávejte vychlazené na teplotu 8-10°C.

Doporučujeme podávat ke grilovanému kuřeti s rozmarýnem, lehce pikantní thajské kuchyni, krůtímu masu s brusinkovou omáčkou nebo k letním salátům.

A jaký byl rok 2019?

Oproti ročníkům 2017 a 2018 byl rok 2019 o dost štědřejší, co se týká množství sklizených hroznů. Přesto to byl ale rok plný výzev. Suchá zima a následně také suché jaro způsobily, že vinná réva vyčerpala zásoby půdní vody. Překvapivě se ukázalo, že réva netrpěla nedostatkem vody v červnu, červenci a ani v srpnu. Bylo to díky nižším teplotám, které v Douru od května panovaly. V průměru byl pokles teploty o 5°C v porovnání s pětiletým průměrem. To mělo pozitivní vliv na pozvolné dozrávání hroznů během července a srpna. Díky tomu se podařilo dosáhnout excelentní vyzrálosti hroznů

Sklizeň v roce 2019 byla velmi poklidná. Chladné noci a suché horké dny umožnily velmi dobře určit ideální moment pro sklizeň. Déšť 21. a 22. září pomohl při dozrávání pozdních odrůd jako je například Touriga Franca. Jako první se tradičně sklízely bílé hrozny. Se sklizní se začalo 29. srpna a poslední hrozny se do vinařství přivezly 11. října. Celkově se dá říct, že rok 2019 přinesl velmi expresivní bílá a růžová vína, chuťově bohatá a s perfektní svěžestí. 

Doplňkové parametry

Kategorie: Růžová vína
Zbytkový cukr: Suché
Typ vína: Růžové víno
Region: Douro
Odrůdy: Tinta Roriz, Touriga Nacional
Aroma: lesní ovoce, květiny

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Přestože je vinařství Quinta do Crasto nováčkem v naší nabídce, tak jeho kořeny sahají až do 17. století. V roce 1910 koupil vinařství Constantino de Almeida (spolumajitel Port house of Constantino). V roce 1980 převzala vinařství Constantinova vnučka Leonor se svým manželem - Jorge Roquette. Celé vinařství opravili a vytvořili z něho úspěšný rodinný podnik. V roce 1994 se změnila právní úprava v Portugalsku. Do té doby mohli vyvážet portská vína mimo Portugalsko pouze velké vinařské domy. Nový zákon umožnil vývoz i samostatným menším vinařům. Díky tomu od roku 1994 vyváží Quinta do Crasto svá portská i klasická suchá vína do celého světa. Od té doby patří Quinta do Crasto mezi nejlépe fungující rodinné podniky v údolí Doura. 

Vinařství se nachází v samém srdci regionu Douro (subregion Cima Corgo) mezi městy Peso da Régua  a Pinhao. Jejich vinice jsou vysázeny přímo na břehu a stoupají až do nadmořské výšky 600m.n.m.. Nejčastější jsou terasovité vinice, jako podloží převažuje břidlice. 

Pár stručných faktů o vinařství

  • Region: Douro
  • Rok založení: 1615
  • Majitelé: Jorge a Leonor Roquette
  • Hlavní vinaři: Dominic Morris, Manuel Lobo, Tomás Roquette
  • Velikost vinařství: 150 ha 
  • Velikost vinic: 70 ha
  • Roční produkce lahví: 816 000

crasto