Crasto DOC 2020 suché růžové

260 Kč
Vyprodáno
  • Typ: suché růžové víno
  • Region: Douro
  • Obsah alkoholu: 13 %

 

  • Odrůdy: 15 % Tinta Roriz; 85 % Touriga Nacional
  • Aroma: lesní ovoce, květinové tóny

 

  • Zbytkový cukr: 3 g/l
  • Obsah kyselin:  6,1 g/l
  • Objem lahve: 750 ml

Detailní informace

Detailní popis produktu

Charakteristika vína

Hrozny se sbírají na víc než 20 let starém vinohradu. Ten je orientovaný jiho-východně a převažuje na něm břidlice. Sběr probíhá ručně, jiná možnost na strmých vinohradech ani není. Poté, co se hrozny dostanou do vinařství, se pečlivě třídí na vibračních stolech. Následujeme velmi jemné lisování. Mošt se přemístí do nerezových nádrží, kde zůstane po dobu 48 při teplotě 8°C. Po 48 hodinách následuje alkoholové kvašení, které probíhá při teplotě 14°C po dobu 30 dnů. Výsledné víno zraje v nerezových tancích 3 měsíce. Během zrání se občas ve víně promíchají kaly. Díky zrání na kalech má víno výraznější aroma a je stabilnější. Při použití metody zrání na kalech se vína můžou sířit pouze minimálně před lahvováním. 

Víno má jasnou lososovou barvu. Je úžasně svěží s tóny lesního ovoce a květin. V chuti zaujme hlavně mineralita. Tu víno získává z břidlicového podloží na vinohradu. Má dobrou strukturu, je vyvážené a velmi osvěžující. 

Servírování a skladování

Skladujte v ležaté poloze, v chladu a temnu. Víno podávejte vychlazené na teplotu 8-10°C.

Doporučujeme podávat ke grilovanému kuřeti s rozmarýnem, lehce pikantní thajské kuchyni, krůtímu masu s brusinkovou omáčkou nebo k letním salátům.

A jaký byl rok 2020?

Byl extrémně náročný a to nejen díky pandemii ale také kvůli klimatickým podmínkám. Extrémně horké a suché dny panovaly během kritické doby dozrávání hroznů. V roce 2020 byla také nejteplejší zima od roku 2005. Zároveň ale spadlo dostatečné množství srážek, hlavně v prosinci. Období od března do června bylo také hodně horké s větším množstvím srážek. Bylo tedy nutné vinice neustále monitorovat, aby se předešlo potencionálním chorobám vinné révy. V červenci a v srpnu pak bylo horké počasí už bez srážek. Z předchozího období byl v půdě dostatek vody pro správné dozrávání hroznů. Důležité bylo stanovit správně moment sklizně, aby nedošlo k dehydrataci hroznů. Sklizeň začala 17. srpna a skončila 25. září. V roce 2020 byly výnosy z keře menší. Hrozny byly malé a bobule také. Za to ale byly úžasně koncentrované. Sklizeň v covidovém roce zachránila obětavost a profesionalita týmu v Crastu. Díky tomu vznikla bílá vína s perfektní svěžestí a příjemným aroma. Červená vína zase vynikají výrazným ovocným aroma a velmi dobrou strukturou. 

Doplňkové parametry

Kategorie: Růžová vína
Zbytkový cukr: Suché
Typ vína: Růžové víno
Region: Douro
Odrůdy: Tinta Roriz, Touriga Nacional
Aroma: lesní ovoce, květiny

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Přestože je vinařství Quinta do Crasto nováčkem v naší nabídce, tak jeho kořeny sahají až do 17. století. V roce 1910 koupil vinařství Constantino de Almeida (spolumajitel Port house of Constantino). V roce 1980 převzala vinařství Constantinova vnučka Leonor se svým manželem - Jorge Roquette. Celé vinařství opravili a vytvořili z něho úspěšný rodinný podnik. V roce 1994 se změnila právní úprava v Portugalsku. Do té doby mohli vyvážet portská vína mimo Portugalsko pouze velké vinařské domy. Nový zákon umožnil vývoz i samostatným menším vinařům. Díky tomu od roku 1994 vyváží Quinta do Crasto svá portská i klasická suchá vína do celého světa. Od té doby patří Quinta do Crasto mezi nejlépe fungující rodinné podniky v údolí Doura. 

Vinařství se nachází v samém srdci regionu Douro (subregion Cima Corgo) mezi městy Peso da Régua  a Pinhao. Jejich vinice jsou vysázeny přímo na břehu a stoupají až do nadmořské výšky 600m.n.m.. Nejčastější jsou terasovité vinice, jako podloží převažuje břidlice. 

Pár stručných faktů o vinařství

  • Region: Douro
  • Rok založení: 1615
  • Majitelé: Jorge a Leonor Roquette
  • Hlavní vinaři: Dominic Morris, Manuel Lobo, Tomás Roquette
  • Velikost vinařství: 150 ha 
  • Velikost vinic: 70 ha
  • Roční produkce lahví: 816 000

crasto