Touriga Nacional BAG-IN-BOX 3 litry suché červené
Detailní popis produktu
Charakteristika vína
Vinařství Filipe Palhoca jsem objevila při své premiérové cestě v roli průvodce po vinařstvích v Portugalsku. Vína mě zaujala skvělým poměrem cena versus kvalita. Příjemná byla i zdejší přátelská rodinná atmosféra. Jako první jsme vám představili jejich lahvovaná vína a nyní vám představíme i ekonomické balení vín v tzv. bag-in-boxech.
Touriga Nacional je pro Portugalsko naprosto klíčová odrůda. Najít tuhle odrůdu mimo Portugalsko je velká rarita, protože se pěstuje téměř výhradně jen v Portugalsku. Vyrábí se z ní jak portská tak klasická vína. Typické jsou pro ní květinové tóny, ze kterých převažují fialky. Výrazné je i aroma lesního ovoce a díky tříměsíčnímu zrání v dubových sudech je v závěru víno mírně kořeněné. V chuti je šťavnaté s příjemně zakulacenou tříslovinou. U vína v bag in boxu často lidé očekávají nižší kvalitu. Tohle víno vás ale jistě vyvede z omylu, že v "krabici" najdete jen vína nevalné kvality.
Servírování a skladování
Skladujte v chladu. Víno servírujte při teplotě 16°C. Po otevření skladujte bag-in-box v lednici.
Doporučujeme podávat k tučnějším pokrmům, které zjemní tříslovinu, fajn je i kombinace s mírně kořeněnými jídly, pozor na to, aby jídlo nebylo moc slané, to by přebilo květinové aroma typické pro Tourigu. Výborně se hodí například k masovým koláčům, hovězímu masu s barbecue omáčkou. Ze sýrů vyberte třeba mozzarellu, brie, stilton. Dobrá je i kombinace s pečeným květákem nebo podávejte jen s kešu oříšky.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Portugalská vína |
---|---|
Zbytkový cukr: | Suché |
Typ vína: | Červené víno |
Region: | Setúbal |
Odrůdy: | 100% Touriga Nacional |
Aroma: | lesní ovoce, fialky, koření |
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.
Filipe Palhoca je menší rodinná firma, kterou jsem objevila celkem náhodou při sestavování poznávací cesty po Portugalsku pro skupinku moravských vinařů. Nakonec jsme vinařství v roce 2017 navštívili v rámci této cesty. Zaujala mě příjemná rodinná atmosféra a skvělá vína, proto jsme se rozhodli vína zařadit do naší nabídky. A teď něco málo z historie. Vinařství založil v roce 1950 Filipe Jorge Palhoca. Vinařské kořeny této rodinné firmy ale sahají ještě dál a to k jeho otci, který měl malé vinařství. Vinařství postupem času rozšiřovalo své vinice, ale vína do nedávná prodávali takříkajíc ze dvora. Svojí kvalitou si jejich vína získala věrné zákazníky a Filipe Jorge se stal velmi uznávaným vinařem na Setúbalu. V roce 1984 se rozhodli vybudovat nové vinařství na vinici Quinta da Invejosa. Teprve od roku 2016 sdílí své nadšení s návštěvníky v rámci komentovaných prohlídek a ochutnávek ve vinařství.