Filipe Palhoca Merlot 2021 suché červené
Detailní popis produktu
Charakteristika vína
Rodinné vinařství Filipe Palhoca vyrábí svoje vína od roku 1950 na poloostrově Setúbal. Já jsem tohle vinařství navštívila v roce 2017 a zaujalo mě příjemnou rodinnou atmosférou. Skupina, kterou jsem po Portugalsku provázela, si v tomhle vinařství nakoupila největší zásoby vín. Mají totiž velmi dobrý poměr cena versus kvalita, a tak jsem se rozhodla vinařství zařadit do naší nabídky.
Na Setúbalu probíhá sklizeň v září. Sklizené hrozny se ve vinařství jemně podrtí. Při výrobě využívají metodu prodloužené macerace v nerezových nádržích, díky tomu se do výsledného vína uvolní víc aromatických látek z hroznů. Fermentace probíhá při teplotě okolo 28°C. Výsledné víno poté zrálo 8 měsíců ve francouzských dubových sudech.
Víno má rubínovou barvu. Pro Merlot je typické aroma vyzrálých višní, malin a švestek. Z koření snadno rozpoznáte tóny pepře. Chuť je intenzivní a vyvážená. Ve víně je středně výrazná tříslovina.
Zajímavost: odrůda Merlot má tenké slupky, a proto je extrémně citlivá na prostředí, ve kterém se pěstuje. Je tak mnohem náročnější na obhospodařování než třeba Cabernet Sauvignon. Zároveň dozrává přibližně o dva týdny dřív než Cabernet, což je v případě deštivé sklizně velká výhoda.
Servírování a skladování
Skladujte v ležaté poloze a v chladu. Víno servírujte při teplotě 16°C. Doporučujeme otevřít minimálně 10 minut před podáváním. Vinař udává potenciál zrání u tohoto vína 5 let od nalahvování.
Doporučujeme podávat k drůbežímu masu, mírně kořeněnému červenému masu, restované zelenině, kachně. Tento Merlot má vyšší alkohol, a tak se bude hodit víc k tučnějším pokrmům.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Portugalská vína |
---|---|
Zbytkový cukr: | Suché |
Typ vína: | Červené víno |
Region: | Setúbal |
Odrůdy: | 100% Merlot |
Aroma: | vyzrálé višně, maliny, švestky, pepř, koření |
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat hodnocení. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Filipe Palhoca je menší rodinná firma, kterou jsem objevila celkem náhodou při sestavování poznávací cesty po Portugalsku pro skupinku moravských vinařů. Nakonec jsme vinařství v roce 2017 navštívili v rámci této cesty. Zaujala mě příjemná rodinná atmosféra a skvělá vína, proto jsme se rozhodli vína zařadit do naší nabídky. A teď něco málo z historie. Vinařství založil v roce 1950 Filipe Jorge Palhoca. Vinařské kořeny této rodinné firmy ale sahají ještě dál a to k jeho otci, který měl malé vinařství. Vinařství postupem času rozšiřovalo své vinice, ale vína do nedávná prodávali takříkajíc ze dvora. Svojí kvalitou si jejich vína získala věrné zákazníky a Filipe Jorge se stal velmi uznávaným vinařem na Setúbalu. V roce 1984 se rozhodli vybudovat nové vinařství na vinici Quinta da Invejosa. Teprve od roku 2016 sdílí své nadšení s návštěvníky v rámci komentovaných prohlídek a ochutnávek ve vinařství.