JMF Alambre Moscatel de Setúbal 2010

 
 
Typ: dezertní víno Moscatel
Region: Setúbal
Obsah alkoholu: 17,5 %

Odrůdy: 100% Moscatel de Setúbal
Aroma: rozinky, sušené ovoce, mango, hrušky

Zbytkový cukr: 127 g/l
Obsah kyselin: 5,2 g/l
Objem lahve: 750 ml
Dostupnost Skladem
268 Kč    
Kód produktu CW1027
Značka José Mária da Fonseca
Kategorie Moscatel
 

Charakteristika vína

Na Setúbalu se odrůda Moscatel pěstuje v písčitých půdách. Vinice jsou od Atlantiku chráněny pohořím. Panuje tu díky tomu mírné středomořské klima. V noci dostatečná vlhkost a během růstového období přichází rosa od řeky Tagus. Hrozny jsou sbírány ručně a kvašení moštu je přerušeno přidáním brandy. Díky tomu ve víně zůstane vyšší hladina zbytkového cukru. Přidáním brandy se ve víně zvyší obsah alkoholu na 17%. Mošt je v kontaktu se slupkami po dobu 5 měsíců. Výsledné víno zraje dlouhou dobu v použitých dubových sudech.

Víno má nádhernou zlatavou barvu. Ve vůni je patrné aroma sušeného ovoce (hlavně rozinek), hrušek, karamelu a manga. Víno je úžasně ovocné s vyváženou kyselinkou a má dlouhou dochuť.Oproto předchozímu ročníku má nižší zbytkový cukr, je více svěží a ovocnější. Snadno rozpoznáte i chuť meruněk a broskví.

Servírování a skladování

Jako aperitiv servírujte vychlazené na 10°C. Pokud budete Moscatel podávat jako dezertní víno, servírujte ho při teplotě 16 °C. Skladujte v suchu, temnu a v ležaté poloze. Víno zrálo v sudech, v lahvi se dále nezlepšuje. Díky řízené oxidaci přes póry dubových sudů vydrží víno v lahvi dlouhou dobu. Užijte si toto víno jako mladé a dobře vychlazené.

Tip: Víno po pár dnech od otevření získává ještě zajímavější aroma.

Doporučujeme podávat k sušenému ovoci, oříškům, dezertům s pomerančem a skořicí, citronem nebo hořkou čokoládou. Víno se příjemně páruje se skořicovými šneky (blog Foodlover.cz). Máme je vyzkoušené a jsou senzační.

Příběh vína

Moscatel de Setúbal je tradiční víno vyráběné na poloostrově Setúbal. Od roku 1907 je tato oblast certifikovaná jako D.O.C.. José Mária da Fonseca je nejstarší a jedno z nejprestižnějších vinařství v Portugalsku. Nyní se o produkci vín ve vinařství Fonseca stará již šestá generace rodiny Soares Franco. Domigos Soares Franco, zakladatel rodinné firmy, je průkopníkem velké spousty metod a postupů pro výrobu vína v Portugalsku.

Získaná ocenění

  • 90 bodů od časopisu Wine Enthusiast (90/100)
  • 91 bodů od Wine Spectator
  • Velký úspěch zaznamenal ročník vína Moscatel Colheita 1947 - víno zíslalo 100 bodů od Roberta Parkera
Typ dezertní víno
Druh Moscatel
Region Setúbal
Odrůdy 100% Moscatel de Setúbal
Aroma výrazné rozinkové

Vinařství José Mária da Fonsecatradici již od roku 1834. Díky tomu se jedná o vinařství s nejdelší historií v naší nabídce. Od samého počátku je firma ve vlastnictví rodiny Soares Franco. V současnosti se o vinařství stará již sedmá generace. Sídlo vinařství se nachází na poloostrově Setúbal. Tento poloostrov se nachází asi 40 minut od Lisabonu směrem na jih. Na zdejších písčitých půdách se výborně daří odrůdě Moscatel, ze které vyrábí vynikající dolihované dezertní víno. Díky přidanému armagnacu se pohybuje obsah alkoholu okolo 17%. Víno má výrazné rozinkové aroma a uvádí se na trh až po delším zrání v subových sudech. I základní varianta vína Moscatel zraje v sudech po dobu pěti let. 

Vinařství má velmi široké portfolium značek vín. My jsme se rozhodli z vinařství odebírat pouze dolihovaný Moscatel. Toto víno má dlouholetou tradici na poloostrově Setúbal. A my jsme přesvědčeni o tom, že vinařství José Mária da Foseca produkuje již desítky let jeden z nejlepších Moscatelů na poloostrově. Tak neváhejte a přesvědčte se také. 

jmf

 
Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.