Henriques & Henriques Madeira Medium Dry 5 years

 
  • 1 z 3
 
Typ: Madeira Medium Dry
Region: Madeira
Obsah alkoholu: 19%

Odrůda: 80% Negra Mole, 20% Verdelho
Aroma: medové tóny, žlutý meloun, vlašské ořechy

Zbytkový cukr:  77,8 g/l
Obsah kyselin:  4,1 g/l
Objem lahve: 750 ml
Dostupnost Vyprodáno
476 Kč
Kód produktu CW1201
Značka Henriques & Henriques
Kategorie Madeira
 

Charakteristika vína

Madeira je hornatý subtropický ostrov uprostřed Atlantiku. Administrativně patří k Portugalsku. Tento ostrov dal jméno zdejšímu silnému dolihovanému vínu. Vinohrady na Madeiře jsou převážně malé a hůř dostupné. Zavlažování je řešené pomocí důmyslnému systému zavlažovacích kanálů, kterým se tu říká "levadas"Henriques & Henriques je největší nezávislý výrobce madeirského vína. Jako jediný preferuje pěstování vlastních hroznů před nákupem od pěstitelů. V současnosti vlastní 6 hektarů vinohradů v okolí města Camara de Lobos a dalších 10 hektarů jejich vinic se nachází u městečka Quinta Grande. Na Madeiře je v současnosti okolo 4000 pěstitelů vín. Na jednoho tak v průměru připadá okolo 0,3ha vinic. Půda je na Madeiře převážně lávového charakteru, vinice jsou kamenité a vystavěné terasovitě ve strmých kopcích. 

Sklizeň je tu jedna z nejdelších na světě. Začíná v polovině srpna, kdy se nejdřív začíná sklízet v nižších polohách odrůda Malvasia, a končí na začátku listopadu. Po sklizni následuje proces fermentace, při které se kontroluje teplota. U odrůdy Verdelho se používá vylisovaný mošt, je tu minimální kontakt se slupkami. Pro zastavení kvašení se přidává do kvasícího moštu vinná pálenka o obsahu alkoholu 93,6%. Je to nejvyšší možná hodnota alkoholu, kterou lze vypálit. Do tohoto typu vína se přidává oproti tříletým madeirám jemnější a kvalitnější pálenka. U portského vína není rozdíl dvou let ve zrání tolik patrný jako u Madeiry. Tam je posun v kvalitě opravdu výrazný. Po dolihování následuje proces zahřívání. To probíhá v pecích nazývaných "Estufas". Jedná se o nerezový tank, který má uprostřed umístěnou topnou spirálu. Víno se postupně zahřívá až na teplotu 45°C. Čím víc chce mít vinař ve víně tónů karamelu a oříšků, tím delší dobu víno zahřívá. Působením tepla ve víně karamelizuje cukr, často se tento proces nazývá "madeirizace". Po procesu zahřívání následuje pětileté zrání v sudech z amerického bílého dubu o objemu 300l. 

Pětiletá Madeira Medium Dry má cibulově zlatavou barvu s jemnými zelenými odlesky. Ve vůni narazíte na svěží tóny pomeranče a žlutého melounu doplněné o tóny vlašských ořechů, medu a skořice. V chuti je příjemně dlouhé se snadno rozpoznatelnou chutí pomerančové kůry, karamelu a vlašských ořechů. V ústech zůstává dlouhá dochuť právě zmíněných vlašských ořechů. Víno si i přes relativně vyšší zbytkový cukr zachovává příjemnou svěžest. 

Servírování a skladování 

Skladujte v temnu a při teplotě nad 16°C. Při dlouhodobém skladování při nízké teplotě se ve víně vysráží cukr. Víno se nezkazí, proces je vratný, ale trvá třeba rok. Víno doporučujeme servírovat mírně vychlazené. Ideálně na teplotu kolem  15°C. Lahve skladujte ve stoje. Otevřená lahev vydrží velmi dlouho beze změny. 

Doporučujeme kombinovat s mandlemi, sušenými plody, vlašskými ořechy. Fajn je i kombinace s polévkou s mořskými plody nebo s pórkovou polévkou. 

Typ madeira
Druh Medium Dry
Region Madeira
Odrůdy Negra Mole, Verdelho
Aroma med, meloun, skořice
 
Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.