Henriques & Henriques Madeira Full Rich

 
 
Typ: Madeira Full Rich
Region: Madeira
Obsah alkoholu: 19%

Odrůda: Tinta Negra
Aroma: sušené ovoce, karamel

Zbytkový cukr:  108,5 g/l
Obsah kyselin:  3,9 g/l
Objem lahve: 750 ml
Dostupnost Skladem
375 Kč    
Kód produktu CW1170
Výrobce Henriques & Henriques
Kategorie Madeira
 

Charakteristika vína

Madeira je víno vyráběné na stejnojmenném sopečném ostrově, který patří k Portugalsku a jeho břehy omývá Atlantik. Je to hodně unikátní víno. Hrozny na keřích ve velmi horkém podnebí dlouho a pozvolna dozrávají. Pozvolné dozrávání na slunných vinicích je možné hlavně díky proudění chladnějšího vzduchu od Atlantiku. Díky tomu mají výsledná vína svěžest a komplexní chuť. 

Hrozny se sbírají ve chvíli, kdy mají potenciál pro výrobu vína o obsahu alkoholu minimálně 9%. V praxi to znamená, že cukernatost hroznů musí být plus mínus 145 g/l. Během fermentace se cukr přemění na alkohol. V momentě, kdy se dosáhne obsahu alkoholu 7% se zastaví fermentace přidání vysokoprocentního alkoholu. Jedná se o pálenku z hroznů. Jakmile se obsah alkoholu přehoupne přes 15%,všechny mikroorganismy včetně kvasinek odumřou. Takové víno se nazývá "Vinho Claro". Obsah alkoholu je ve víně nejméně 17%. Zbytkový cukr, který se nestihl přeměnit na alkohol, zůstane ve víně, a tím pádem je výsledné víno sladší než běžná vína. 

V minulosti takto vyrobená vína cestovala na lodích do rovníkových oblastí. Vlivem horkého počasí víno získalo karamelové tóny. V současnosti se už vína na rovník nevozí a stejných chuťových vlastností se dosahuje zahříváním vín. Čím pozvolnější je proces zrání, tím je výsledné víno lepší. Kromě karamelizace vína ohřev také způsobí rychlejší oxidaci. Vlivem zahřívání mají vína z Madeiry podobnou barvu jako běžná vína po spoustě let zrání. Toto víno se zahřívalo po dobu přibližně 3 měsíců v nádobách zvaných "estufa". V nich se víno pozvolna zahřívá na teplotu minimálně 40°C ale maximálně na 55°C. Teplota zahřívání stoupá maximálně o 5°C za den. Po zahřívání následuje stádium stabilizování, kdy víno dále zraje po dobu minimálně jednoho roku. Všechny 3-leté Madeiry se vyrábějí v estufa. Jsou dnes nejvíc exportovaným typem madeirského vína. 

Barva vína je temně hnědá se zlatavými odlesky. Svojí barvou už 3-letá madeira připomíná velmi vyzrálé portské typu Tawny. Ve vůni jsou příjemné tóny karamelu a spečeného ovoce. Výrazné jsou i tóny rozinek. Celkově je vůně ovocná s širokým spektrem aromatických vjemů. V chuti je velmi plné s příjemnou ovocnou linkou. Zajímavá je chuť vyzrálých pomerančů v kombinaci s karamelem. Víno je hodně tělnaté s velmi dlouhou dochutí. V závěru jsou patrné jemné kouřové tóny

Servírování a skladování 

Skladujte v temnu a při teplotě nad 15°C. Při dlouhodobém skladování při nízké teplotě se víno znehodnotí. Víno doporučujeme servírovat mírně vychlazené. Ideálně na teplotu kolem  15°C. Což dnes ve většině případů není pokojová teplota. Otevřená lahev vydrží velmi dlouho beze změny. 

Doporučujeme podávat k dezertům typu creme brulee, různým pudinkovým dezertům s pomerančem nebo k typickému portugalskému dezertu Pastéis de Nata. 

Typ madeira
Druh Full Rich doce
Region Madeira
Odrůdy Tinta Negra
Aroma sušené ovoce, karamel
 
Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.