Vinhas Velhas 2016 suché červené

450 Kč
Vyprodáno
  • Typ: suché červené víno
  • Region: Bairrada
  • Obsah alkoholu: 13 %

 

  • Odrůdy: 100% Baga
  • Aroma: maliny, švestky, vanilka, černé olivy, borovice, hořká čokoláda

 

  • Zbytkový cukr: 2,5 g/l
  • Obsah kyselin: 5,6 g/l
  • Objem lahve: 750 ml

Detailní informace

Detailní popis produktu

Charakteristika vína 

Jedná se o zajímavý projekt vinaře Luíse Pato. Zajímal se totiž o to, jak vypadala vína dřív, než do Evropy přišla mšička révokaz neboli Phyloxéra. Po napadení tímto hmyzem byla velká část evropských vinic naprosto zdecimovaná. Na základě této události se přistoupilo k tomu, že se většina keřů vinné révy roubovala na speciální americké odnože, které jsou odolné proti tomuto škůdci. Luís Pato se rozhodl vysázet Bagu bez zmíněné americké podnože, aby lépe poznal vína, která byla před touto nákazou v Evropě. Byl prvním vinařem v Portugalsku, který v roce 1988 vyrobil víno Vinhas Velhas v překladu stará vinici. Zde je tím myšlen hlavně starý způsob vysazování vinné révy.  

Vinař Luís Pato razí filozofii, že Baga je domorodá odrůda perfektně aklimatizovaná na půdu a podnebí panující v regionu Bairrada, a proto je potřeba nechat jí růst, v co nejpřirozenějším prostředí. Toto víno tak perfektně vystihuje charakter vín z Bairrady. Má rubínovou barvu a ve vůni najdete tóny vyzrálého bobulovitého ovoce, maliny, švestky, vanilku, rozinky, jemné tóny borovice a hořké čokolády. Je středně plné a svým charakterem se víc podobá italskému Chianti než typickým portugalským vínům. 

Servírování a skladování

Skladujte v ležaté poloze a v chladu. Víno podávejte při teplotě 16°C. Lahev otevřete alespoň 20 minut před podáváním a je vhodné víno před podáváním dekantovat. Vína z odrůdy Baga mají velmi dobrý potenciál pro další zrání. Vinař doporučuje vypít víno mezi roky 2017- 2035. 

Doporučujeme podávat k hovězímu a vepřovému masu, skvěle se hodí i ke kachně nebo huse, výraznější sýry, které se hodí k vyzrálým vínům. 

Příběh vinaře

Pato v portugalštině znamená kachna, a proto je nejčastějším motivem na etiketách jejich vín. Rodina Pato vyrábí vína už od 18.st..Joao Pato (otec Luíse) vyrobil své první víno v roce 1970. Po vyznačení regionu Bairrada se stal prvním vinařem tohoto regionu. Jeho syn Luís pojal za své velmi inovativní způsoby a své první víno vyrobil v roce 1980. Bylo to víno vyrobené čistě z odrůdy Baga v té době nevídané kvality. Byla to absolutní rarita a podle odborníků poklad. V roce 1985 Luís Pato zapříčinil malou revoluci v Bairradě. Nejprve totiž začal hrozny odstopkovávat a následně nechal víno zrát ve francouzských dubových sudech. V roce 1990 se poprvé účastnil mezinárodních soutěží. Od té doby hospodaří na 60 hektarech vinic a vyrábí zajímavá vína, kde kombinuje inovovátorské postupy s těmi tradičními. 

Doplňkové parametry

Kategorie: Červená vína
Zbytkový cukr: Suché
Typ vína: Červené víno
Region: Bairrada
Odrůdy: Baga
Aroma: maliny, švestky, vanilka, černé olivy, borovice, hořká čokoláda 

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Anselmo Mendes a Luís Pato, dva rozdílní vinaři, dva odlišné regiony, a přesto toho mají tolik společného. Oba totiž změnili trendy ve výrobě vín ve svých rodných regionech. Anselmo změnil trend na severu Portugalska v regionu Vinho Verde a je právem považován za mistra odrůdy Alvarinho. A totéž udělal i Luís Pato v Bairradě. Ten je zase považován za mistra odrůdy Baga. Rodina Pato vyrábí vína na vinici Quinta do Ribeirinho už od 18. století. V roce 1970 João Pato začal lahvovovat svá první vína z regionu Bairrada, a stal se tak prvním pěstitelem hroznů v Bairradě poté, co se stala demarkovaným regionem.

V roce 1980 převzal po otci vinařství výše zmiňovaný Luís Pato. Původně chemický inženýr se už od začátku nebál žádných experimentů. V roce 1985 se postaral v Bairradě o dvě takové malé revoluce ve výrobce vína. Tou první bylo, že odrůdu Baga po sklizni odstopkoval a ta druhá, že jí nechal následně zrát v nových francouzských dubových sudech. 

Od roku 1995 obhospodařuje tři vinohrady: Vinha Pan, Vinha Barrosa a Quinta do Ribeirinho Pé Franco. V roce 1998 k nim přibyl vinohrad Vinha Formal, na kterém zahájil produkci vysoce kvalitních bílých vín. V roce 2001 zavedl do regionu revoluční metodu sklizně. Kdy jeden vinohrad sklízí nejprve na konci srpna. To sklízí hrozny na produkci šumivých vín. Díky tomu zachová pro šumivá vína více kyselinek. A zbylé hrozny nechá na keřích, aby lépe dozrály a byly koncentrovanější. Vyzrálé je pak sklidí na konci září a vyrobí z nich plné červené víno.

V roce 2008 uvedl na trh šumivé víno z vinohradu Vinha Formal. Je vyrobeno z odrůd Bical a Touriga Nacional. V roce 2010 pak uvedl na trh víno Informal. U toho vína není použitý klasické korek na šumivá vína, ale je uzavřeno zátkou na pivo. Všechny tyto experimenty způsobily, že je Luís v současnosti často označován jako nejlepší vinař regionu. On sám se ale považuje za rebela, který se nebojí bourat zavedené postupy. 

B_RCP4265