Vale da Raposa Touriga Nacional DOC 2017 suché červené

790 Kč
Skladem (>6 ks)
Typ: suché červené víno
Region: Douro 
Obsah alkoholu: 14,5 %

Odrůdy: 100% Touriga Nacional
Aroma: sušené švestky, fialky, bergamot, kardamon, lékořice, káva

Zbytkový cukr: 0,6 g/l
Obsah kyselin: 5,2 g/l
Objem lahve: 750 ml

Detailní informace

Detailní popis produktu

Charakteristika vína

Rok 2017 byl historicky jedním z nejsušších ročníků v Douru. Celkové množství srážek bylo poloviční oproti normálu. Denní teploty byly také hodně vysoké. Přišlo několik horkých vln během června, července a srpna. Noci byly ale relativně chladné, takže se vinná réva mohla během noci vzpamatovat z extrémních teplot panující přes den a dozrávání hroznů tak probíhalo velmi dobře. To celé vyústilo ve velmi brzkou sklizeň. I když na začátku podaly otázky, zda nebudou hrozny trpět předčasnou zralostí, tak tyto pochybnosti zmizely hned, jak přijely první hrozny do vinařství. Byly totiž perfektně koncentrované a zároveň vyvážené. Měly intenzivní ovocitost a velmi dobrou strukturu. Perfektní byly v tomto roce všechny hrozny ať už na vína bílá, růžová, červená nebo portská. Tenhle ročník se v Douru rozhodně zapíše do historie nejen nízkým množstvím srážek ale hlavně vynikající kvalitou vín

Toto víno je vyrobené z tradiční portugalské odrůdy Touriga Nacional. Je to vlajková loď mezi portugalskými červenými odrůdami. Obsahují jí téměř všechna portská vína. Oblíbená je i jako součást suchých vín. Ve směsi je oblíbená hlavně kvůli výrazné tříslovině, plné chuti a příjemné ovocné chuti. Výroba jednoodrůdových vín není pro Portugalsko tolik typická, ale pokud na odrůdové víno narazíte, tak často bývá právě z odrůdy Touriga Nacional.

Hrozny na výrobu tohoto vína se sklízí na vinohradu jehož stáří je přes 20 let. Poté se hrozny ve vinařství odstopkují a následuje osmidenní fermentace a šestidenní macerace. Výsledné víno zrálo 21 měsíců ve francouzských dubových sudech (70% v sudech starých 3 roky a 30% v nových sudech). Víno má sytou rubínovou barvu. Ve vůni hledejte pro Tourigu typické tóny květin, hlavně fialek. Snadno rozpoznatelné jsou i tóny borovice, lékořice, kardamonu a lehký nádech kávy. Zajímavé je i aroma bergamotu (citrusové ovoce, které dělá z běžného černého čaje tradiční Earl Grey). V chuti je víno hodně komplexní a elegantní. Má zakulacenou tříslovinu a příjemnou svěžest. Je to zkrátka podle nás skvělé víno ze skvělé odrůdy ;-). 

Servírování a skladování

Skladujte v ležaté poloze v chladu a temnu. Víno podávejte při teplotě 17°C. Lahev doporučujeme otevřít minimálně půl hodiny před podáváním. Vinař udává potenciál zrání v lahvi 15-20 let při správném uskladnění. Obrovský potenciál pro zrání je další z benefitů této skvělé odrůdy.

Doporučujeme podávat k hovězímu s thajským koření a kokosovou rýží, hovězímu Stroganoff, masovým koláčům. Ze sýrů se hodí brie, mozzarella, gruyere. Perfektní je i kombinace s kořeněným pečeným květákem. Celkově se Touriga kvůli výraznější tříslovině hodí k tučnějším pokrmům. Dávejte si ale pozor, aby nebyly příliš kořeněné a slané. To by totiž přebilo typické květinové tóny Tourigy.

Hlavní ocenění všech ročníků tohoto vína

  • 1. místo - první degustace vín z odrůdy Touriga Nacional v Portugalsku (časopis Revista de Vinhos)
  • 1. místo - první degustace vín z odrůdy Touriga Nacional v Brazílii (časopis Revista Gula)
  • 2. místo - první degustace vín z odrůdy Touriga Nacional (magazín Dekantér)
  • 90 bodů - od Roberta Parkera (Wine Advocate 90/100)
  • 4 zlaté medaile - na mezinárodních soutěžích (Intern.Wine Challenge, Expowina Zurich, Concours Mondial de Bruxelles, Mundus Vini)
  • 18 bodů - od časopisu Revista de Vinhos
  • titul "Best of show Douro" - od Mundus Vini

 

Doplňkové parametry

Kategorie: Červená vína
Zbytkový cukr: Suché
Typ vína: Červené víno
Region: Douro
Odrůdy: 100% Touriga Nacional
Aroma: sušené švestky, bergamot, kardamon, lékořice, káva

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Rodinné vinařství Alves de Sousa dříve pouze pěstovalo hrozny, které následně putovaly k firmám produkujícím portská vína. Současný majitel Domingos Alves de Sousa se ale rozhodnul pro výrobu vlastní značky vín. V současnosti si všechny hrozny pěstují sami na 6 vinicích ("quintas"). Výrobu vín má ve vinařství na starosti syn majitel Tiago Alves de Sousa. Tiago je v Portugalsku povážován za jednoho z nejtalentovanějších vinařů z mladé nastupující generace. Všechny hrozny zpracovávají v budově umístěné na vinici Quinta da Gaivosa. Donedávna měli pouze původní budovu vinařství. Dva roky zpátky vybudovali hned vedle novou velmi moderní budovu. Sem umístili veškeré technologie a loňská sklizeň již probíhala v nových prostorách. Vína vyrábí převážně z místních odrůd. Vinař Tiago zastává názor, že místní odrůdy jsou tak rozmanitézajímavé, že není třeba vysazovat odrůdy mezinárodní. Celkově je velkým milovníkem údolí Doura. Tvrdí, že díky velké členitosti terénu, nevyrobí ani sousední vinař stejná vína.

V nabídce vinařství naleznete suchá bílá, růžová a červená vína. Produkují také portská vína. Hrozny pro portská vína pěstují na vinicích Quinta da GaivosaQuinta das Caldas. Zaujalo vás toto vinařství a chcete se o něm dozvědět víc? Mrkněte na článek na našem blogu.

sousa