Vale da Raposa Sousao DOC 2017 suché červené

790 Kč
Skladem (>6 ks)
  • Typ: suché červené víno
  • Region: Douro
  • Obsah alkoholu: 15 %

 

  • Odrůda: 100% Sousao
  • Aroma: višně, hořká čokoláda, borovicové jehličí, grafit

 

  • Zbytkový cukr: 0,6 g/l
  • Obsah kyselin: 5,4 g/l
  • Objem lahve: 750 ml

Detailní informace

Detailní popis produktu

Charakteristika vína

Rok 2017 byl historicky jedním z nejsušších ročníků v Douru. Celkové množství srážek bylo poloviční oproti normálu. Denní teploty byly také hodně vysoké. Přišlo několik horkých vln během června, července a srpna. Noci byly ale relativně chladné, takže se vinná réva mohla během noci vzpamatovat z extrémních teplot panující přes den a dozrávání hroznů tak probíhalo velmi dobře. To celé vyústilo ve velmi brzkou sklizeň. I když na začátku podaly otázky, zda nebudou hrozny trpět předčasnou zralostí, tak tyto pochybnosti zmizely hned, jak přijely první hrozny do vinařství. Byly totiž perfektně koncentrované a zároveň vyvážené. Měly intenzivní ovocitost a velmi dobrou strukturu. Perfektní byly v tomto roce všechny hrozny ať už na vína bílá, růžová, červená nebo portská. Tenhle ročník se v Douru rozhodně zapíše do historie nejen nízkým množstvím srážek ale hlavně vynikající kvalitou vín

A teď už se pojďme podívat konkrétně na toto víno z odrůdy Sousao. Hrozny se sbírají ručně na 12 let staré vinici. Hrozny se odstopkovaly a následovala osmidenní fermentace a dvoudenní macerace. Výsledné víno zrálo 18 měsíců v dubových sudech (50% vína ve francouzských dubových sudech a 50% v portugalských dubových sudech), poté následovalo scelení obou vín. 

Zdejší domorodá odrůda Sousao patří mezi pár speciálních odrůd, kterým se přezdívá barvířky. Má tedy vysoký obsah pigmentu ve slupce a má i červenou dužinu. Často se tyto odrůdy přidávají do směsí právě kvůli intenzivní barvě. Sousao má ale i další benefity - velmi dobrou strukturu, příjemnou svěžest, balsamikové tóny a komplexnost. V Douru je to páteřní odrůda u vín s velkým potenciálem pro další zrání. U tohoto vína vinař uvádí potenciál zrání 30 let! 

Víno má hodně temnou rubínovou barvu. Ve vůni najdete díky zrání v sudu aroma grafitu. Dále pak tóny morello višní, hořké čokolády a borovicové jehličí. Borovice na vinici doplňují okolní vegetaci. V chuti je plné, intenzivní ale vždy vyvážené. Je komplexní s nádechem máty a pražené kávy. Víno má obdivuhodný potenciál pro další zrání v lahvi, ale i jako mladé víno je vyvážené a harmonické. 

Servírování a skladování

Servírujte při teplotě 17°C. Doporučujeme otevřít 20-30 minut před podáváním. Skladujte v chladu a temnu v ležaté poloze. Potenciál zrání uvádí vinař 30 let.

Doporučujeme podávat k uzenému masu, BBQ omáčce, grilované zelenině, grilovanému vepřovému masu nebo k jehněčímu masu. 

Ocenění

  • Titul "Portugalský vinař roku 1999 a 2006"

Doplňkové parametry

Kategorie: Červená vína
Zbytkový cukr: Suché
Typ vína: Červené víno
Region: Douro
Odrůda: 100% Sousao
Aroma: višně, hořká čokoláda, borovicové jehličí, grafit

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Rodinné vinařství Alves de Sousa dříve pouze pěstovalo hrozny, které následně putovaly k firmám produkujícím portská vína. Současný majitel Domingos Alves de Sousa se ale rozhodnul pro výrobu vlastní značky vín. V současnosti si všechny hrozny pěstují sami na 6 vinicích ("quintas"). Výrobu vín má ve vinařství na starosti syn majitel Tiago Alves de Sousa. Tiago je v Portugalsku povážován za jednoho z nejtalentovanějších vinařů z mladé nastupující generace. Všechny hrozny zpracovávají v budově umístěné na vinici Quinta da Gaivosa. Donedávna měli pouze původní budovu vinařství. Dva roky zpátky vybudovali hned vedle novou velmi moderní budovu. Sem umístili veškeré technologie a loňská sklizeň již probíhala v nových prostorách. Vína vyrábí převážně z místních odrůd. Vinař Tiago zastává názor, že místní odrůdy jsou tak rozmanitézajímavé, že není třeba vysazovat odrůdy mezinárodní. Celkově je velkým milovníkem údolí Doura. Tvrdí, že díky velké členitosti terénu, nevyrobí ani sousední vinař stejná vína.

V nabídce vinařství naleznete suchá bílá, růžová a červená vína. Produkují také portská vína. Hrozny pro portská vína pěstují na vinicích Quinta da GaivosaQuinta das Caldas. Zaujalo vás toto vinařství a chcete se o něm dozvědět víc? Mrkněte na článek na našem blogu.

sousa