Vale da Raposa Reserva DOC 2018 suché červené

Tip od Petry
295 Kč
Skladem (>6 ks)
  • Typ: suché červené víno
  • Region: Douro
  • Obsah alkoholu: 15 %

 

  • Odrůdy: Touriga Nacional,Touriga Franca, Tinto Cao
  • Aroma: potpourri, fialky, čaj earl grey, maliny, balsamico, koření

 

  • Zbytkový cukr: <0,6 g/l
  • Obsah kyselin: 6,2 g/l
  • Objem lahve: 750 ml

Detailní informace

Detailní popis produktu

Charakteristika vína

Než si představíme nový ročník vína Vale da Raposa, tak se pojďme společně podívat na to, jaký byl rok 2018 v Douru podle vinaře Tiaga Sousy, který stojí za produkcí tohoto skvělého vína. Ročník 2017 byl jeden z nejsušších v posledních letech. Zima 2018 na tom byla velmi podobně, srážek bylo v Douru velmi málo a teploty se pohybovaly velmi nízko. Zdálo se, že se scénář z roku 2017 opakuje. Jenže v březnu přišel tolik očekávaný déšť. Srážek zase začalo být až moc po celé jaro, a tak v regionu vznikla největší hrozba plísní za poslední roky. Loňský pokles produkce byl citelný. V roce 2018 naštěstí bylo původní množství hroznů výrazně větší, a tak výsledné ztráty nebyly tak hrozné. Červen a červenec byly chladné měsíce s množství srážek. Změna nastala až v srpnu, kdy do Doura dorazila vlna veder. Slunce spálilo část vinic, a tak došlo k dalším ztrátám v produkci. Během horka se ale vinné révě hodila voda nashromážděná v půdě z období dešťů. Díky tomu hrozny perfektně dozrály. Na začátku září přišel osvěžující déšť, který dozrávání prospěl. I přes zpoždění a velké výzvy během roku se podařilo sklidit hrozny výjimečné kvality. Mošt byl úžasně šťavnatý. Výsledná vína mají dobrou strukturu a hloubku typickou pro vína z těch nejlepších ročníků. I přes všechny výzvy a intenzivní práci během celého roku je vinař Tiago s výslednými víny naprosto spokojený. Prý je to ročník se šťastným koncem. Tak jsem zvědavá, jak tento pro vinaře náročný ročník zaujme vás ;-). Pojďme teď společně mrknout na výrobu vína a jeho charakteristiky. 

Hrozny se sklízí na vinici Vale da Raposa, která je přes dvacet let stará. Sklizeň probíhá vždy ručně. Víno Vale da Raposa Reserva je vyrobené ze tří typických odrůd pro region Douro. Po sběru hroznů následovalo odstopkování a osmidenní fermentace, při které se hlídá teplota. Macerace probíhala po dobu sedmi dnů. Výsledné víno zrálo 12 měsíců ve francouzských dubových sudech, které jsou tři roky staré. 

Víno má sytou rubínovou barvu. Ve vůni najdete tóny potpourri, malin, fialek, koření, balsamica a nebo čaje earl grey. Příjemný je i jemný nádech dubového sudu. V chuti je víno svěží, živé ale zároveň jemné a vyvážené. Má příjemně dlouhou dochuť. U tohoto vína je úžasné zkoumat jednotlivé vůně. Během popíjení můžete objevovat stále nové a nové vůně a chutě. Víno se hodně mění. Je odlišné od zbytku našich vín tím, že není primárně ovocné. Přesto tam ale ovocné tóny najdete, ale nejsou tolik výrazné hned po ochutnání. Když stojíte na jejich vinici, tak cítíte okolní vegetaci (eukalypty, borovice...) a to všechno potom cítíte i ve víně. Je zkrátka velmi dobře strukturované, což je typický znak vín z vinařství Alves de Sousa. Je potřeba jim ale ve skleničce dopřát trochu času, aby se rozvinula.

Servírování a skladování

Servírujte při teplotě 17°C. Doporučujeme otevřít 20-30 minut před podáváním. Skladujte v chladu a temnu v ležaté poloze. Potenciál zrání uvádí vinař 8-10 let.

Doporučujeme podávat k pečenému drůbežímu masu, hovězímu masu, sýrům, skvěle se hodí i k uzeným produktům, těstovinám s boloňskou omáčkou nebo k hovězím burgerům. 

Příběh vína 

Název vína je stejný jako název vinice, na které se hrozny pěstují. V překladu to znamená "liščí údolí". Vinici o rozloze 18 hektarů koupili v 80. letech. První úspěchy začala vína z této vinice sklízet už v roce 1992. Například Oz Clarke, jeden z nejznámějších vinařských žurnalistů v Anglii, zařadil víno z této vinice na seznam "30 Best Buys" ve světě. Seznam zohledňuje poměr ceny a kvality.

Ocenění

  • Titul "Portugalský vinař roku 1999 a 2006"

Doplňkové parametry

Kategorie: Červená vína
Zbytkový cukr: Suché
Typ vína: Červené víno
Region: Douro
Odrůdy: Touriga Nacional, Tinta Roriz a Tinto Cao
Aroma: potpourri, čaj earl grey, maliny, balsamico, koření

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Rodinné vinařství Alves de Sousa dříve pouze pěstovalo hrozny, které následně putovaly k firmám produkujícím portská vína. Současný majitel Domingos Alves de Sousa se ale rozhodnul pro výrobu vlastní značky vín. V současnosti si všechny hrozny pěstují sami na 6 vinicích ("quintas"). Výrobu vín má ve vinařství na starosti syn majitel Tiago Alves de Sousa. Tiago je v Portugalsku povážován za jednoho z nejtalentovanějších vinařů z mladé nastupující generace. Všechny hrozny zpracovávají v budově umístěné na vinici Quinta da Gaivosa. Donedávna měli pouze původní budovu vinařství. Dva roky zpátky vybudovali hned vedle novou velmi moderní budovu. Sem umístili veškeré technologie a loňská sklizeň již probíhala v nových prostorách. Vína vyrábí převážně z místních odrůd. Vinař Tiago zastává názor, že místní odrůdy jsou tak rozmanitézajímavé, že není třeba vysazovat odrůdy mezinárodní. Celkově je velkým milovníkem údolí Doura. Tvrdí, že díky velké členitosti terénu, nevyrobí ani sousední vinař stejná vína.

V nabídce vinařství naleznete suchá bílá, růžová a červená vína. Produkují také portská vína. Hrozny pro portská vína pěstují na vinicích Quinta da GaivosaQuinta das Caldas. Zaujalo vás toto vinařství a chcete se o něm dozvědět víc? Mrkněte na článek na našem blogu.

sousa