Vale da Raposa Reserva DOC 2019 suché červené

330 Kč
Skladem (>6 ks)
  • Typ: suché červené víno
  • Region: Douro
  • Obsah alkoholu: 14,5 %

 

  • Odrůdy: Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinto Cão
  • Aroma: potpourri, pomerančový květ, vyzrálé švestky, balsamico, koření

 

  • Zbytkový cukr: 2 g/l
  • Obsah kyselin: 6,2 g/l
  • Objem lahve: 750 ml

Detailní informace

Detailní popis produktu

Charakteristika vína

Než si představíme nový ročník vína Vale da Raposa, tak se pojďme společně podívat na to, jaký byl rok 2019 v Douru podle vinaře Tiaga Sousy, který stojí za produkcí tohoto skvělého vína. Rok 2019 byl suchý, ale ne tolik jako v letech 2015 a 2017. Extrémní sucho z předchozích let vystřídala velká fluktuace teplot, která udávala tón od samého počátku. Jednotlivé odrůdy na tyto výkyvy reagovaly přirozeně odlišně, a proto bylo nutné přistupovat ke každé odrůdě zvlášť, stejně tak ke každému vinohradu. Odrůdy se musely po celou dobu velmi důsledně monitorovat, aby se vychytal ten nejlepší moment pro sklizeň. V tomto roce se opravdu vyplatilo počkat si, a nechat jednotlivým odrůdám dostatek času na dozrávání. Výsledná vína jsou intenzivní s dobrou strukturou a velmi dobrým charakterem. Na počátku to byla ale vína uzavřená a svíravá. Zrání ve sklepě jim ale dodalo perfektní vyváženost a komplexnost. Vína z tohoto roku mají perfektní předpoklady pro další zrání v lahvi. Konkrétně u tohoto vína udává vinař potenciál zrání 8 - 10 let.

Hrozny se sklízí na vinici Vale da Raposa, která je přes dvacet let stará. Sklizeň probíhá vždy ručně. Víno Vale da Raposa Reserva je vyrobené ze tří typických odrůd pro region Douro. Po sběru hroznů následovalo odstopkování a osmidenní fermentace, při které se hlídá teplota. Macerace probíhala po dobu sedmi dnů. Výsledné víno zrálo 12 měsíců ve francouzských dubových sudech, které jsou tři roky staré. 

Víno má sytou rubínovou barvu. Ve vůni najdete tóny potpourri, pomerančového květu, koření, balsamica a nebo vyzrálých švestek Příjemný je i jemný nádech dubového sudu. V chuti je víno svěží, živé ale zároveň jemné a vyvážené. Má příjemně dlouhou dochuť. U tohoto vína je úžasné zkoumat jednotlivé vůně. Během popíjení můžete objevovat stále nové a nové vůně a chutě. Víno se hodně mění. Je odlišné od zbytku našich vín tím, že není primárně ovocné. Přesto tam ale ovocné tóny najdete, ale nejsou tolik výrazné hned po ochutnání. Když stojíte na jejich vinici, tak cítíte okolní vegetaci (eukalypty, borovice...) a to všechno potom cítíte i ve víně. Je zkrátka velmi dobře strukturované, což je typický znak vín z vinařství Alves de Sousa. Je potřeba jim ale ve skleničce dopřát trochu času, aby se rozvinula.

Servírování a skladování

Servírujte při teplotě 17°C. Doporučujeme otevřít 20-30 minut před podáváním. Skladujte v chladu a temnu v ležaté poloze. Potenciál zrání uvádí vinař 8-10 let.

Doporučujeme podávat k pečenému drůbežímu masu, hovězímu masu, sýrům, skvěle se hodí i k uzeným produktům, těstovinám s boloňskou omáčkou nebo k hovězím burgerům. 

Příběh vína 

Název vína je stejný jako název vinice, na které se hrozny pěstují. V překladu to znamená "liščí údolí". Vinici o rozloze 18 hektarů koupili v 80. letech. První úspěchy začala vína z této vinice sklízet už v roce 1992. Například Oz Clarke, jeden z nejznámějších vinařských žurnalistů v Anglii, zařadil víno z této vinice na seznam "30 Best Buys" ve světě. Seznam zohledňuje poměr ceny a kvality.

Ocenění

  • Titul "Portugalský vinař roku 1999 a 2006"

Doplňkové parametry

Kategorie: Červená vína
Zbytkový cukr: Suché
Typ vína: Červené víno
Region: Douro
Odrůdy: Touriga Nacional, Tinta Roriz a Tinto Cao
Aroma: potpourri, pomerančový květ, švestky, balsamico, koření

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Rodinné vinařství Alves de Sousa dříve pouze pěstovalo hrozny, které následně putovaly k firmám produkujícím portská vína. Současný majitel Domingos Alves de Sousa se ale rozhodnul pro výrobu vlastní značky vín. V současnosti si všechny hrozny pěstují sami na 6 vinicích ("quintas"). Výrobu vín má ve vinařství na starosti syn majitel Tiago Alves de Sousa. Tiago je v Portugalsku povážován za jednoho z nejtalentovanějších vinařů z mladé nastupující generace. Všechny hrozny zpracovávají v budově umístěné na vinici Quinta da Gaivosa. Donedávna měli pouze původní budovu vinařství. Dva roky zpátky vybudovali hned vedle novou velmi moderní budovu. Sem umístili veškeré technologie a loňská sklizeň již probíhala v nových prostorách. Vína vyrábí převážně z místních odrůd. Vinař Tiago zastává názor, že místní odrůdy jsou tak rozmanitézajímavé, že není třeba vysazovat odrůdy mezinárodní. Celkově je velkým milovníkem údolí Doura. Tvrdí, že díky velké členitosti terénu, nevyrobí ani sousední vinař stejná vína.

V nabídce vinařství naleznete suchá bílá, růžová a červená vína. Produkují také portská vína. Hrozny pro portská vína pěstují na vinicích Quinta da GaivosaQuinta das Caldas. Zaujalo vás toto vinařství a chcete se o něm dozvědět víc? Mrkněte na článek na našem blogu.

sousa