Vale da Raposa Reserva DOC 2016 suché červené

 
Novinka Tip Efekt lupa
  • 1 z 3
 
Typ: suché červené víno
Region: Douro
Obsah alkoholu: 14,5 %

Odrůdy: Touriga Nacional,Touriga Franca, Tinto Cao
Aroma: fialky, maliny, borovice, hořká čokoláda, švestky

Zbytkový cukr: <0,6 g/l
Obsah kyselin: 4,7 g/l
Objem lahve: 750 ml
Dostupnost Skladem
295 Kč    
Kód produktu CW1199
Značka Alves de Sousa
Kategorie Červená vína
 

Charakteristika vína

Rok 2016 začal deštivějším lednem a únorem. Na srážky bohaté byly i jarní měsíce. Vinná réva si tak vytvořila dostatečné zásoby vody na horké letní měsíce. V září došlo k výraznějšímu poklesu teplot přes noc. Díky tomu se zpomalil proces zrání. Podle vinaře Tiaga bylo pozvolné dozrávání klíčové pro vytvoření vín s vyváženou kyselinkou, příjemným zbytkovým cukrem a vůní typickou pro jednotlivé odrůdy. Podle něho panovaly vůbec nejlepší podmínky pro zrání hroznů, které on sám pamatuje. 

Hrozny se sklízí na vinici Vale da Raposa, která je přes dvacet let stará. Sklizeň probíhá vždy ručně. Víno Vale da Raposa Reserva je vyrobené ze tří typických odrůd pro region Douro. Po sběru hroznů následovalo odstopkování a šestidenní fermentace, při které se hlídá teplota. Macerace probíhala po dobu tří dnů. Výsledné víno zrálo 12 měsíců ve francouzských dubových sudech, které jsou tři roky staré. 

Víno má sytou rubínovou barvu. Ve vůni najdete tóny fialek, malin, borovice a hořké čokolády. V chuti vás překvapí svojí jemností, elegancí a zároveň komplexností. Narazíte na vyzrálé švestky a jemný nádech kávy. Je středně dlouhé a perfektně vyvážené. 

Servírování a skladování

Servírujte při teplotě 17°C. Doporučujeme otevřít 20-30 minut před podáváním. Skladujte v chladu a temnu v ležaté poloze. Potenciál zrání uvádí vinař 7-8 let.

Doporučujeme podávat k pečenému drůbežímu masu, hovězímu masu, sýrům, skvěle se hodí i k uzeným produktům, těstovinám s boloňskou omáčkou nebo k hovězím burgerům. 

Příběh vína 

Název vína je stejný jako název vinice, na které se hrozny pěstují. V překladu to znamená "liščí údolí". Vinici o rozloze 18 hektarů koupilo vinařství v 80. letech. První úspěchy začala vína z této vinice sklízet v roce 1992. Například Oz Clarke, jeden z nejznámějších vinařských žurnalistů v Anglii, zařadil víno z této vinice na seznam "30 Best Buys" ve světě. Seznam zohledňuje poměr ceny a kvality.

Ocenění

  • Titul "Portugalský vinař roku 1999 a 2006"
Typ červené víno
Druh suché
Region Douro
Odrůdy Touriga Nacional, Tinta Roriz a Tinto Cao
Aroma fialky, maliny, borovice, hořká čokoláda, švestky

Rodinné vinařství Alves de Sousa dříve pouze pěstovalo hrozny, které následně putovaly k firmám produkujícím portská vína. Současný majitel Domingos Alves de Sousa se ale rozhodnul pro výrobu vlastní značky vín. V současnosti si všechny hrozny pěstují sami na 6 vinicích ("quintas"). Výrobu vín má ve vinařství na starosti syn majitel Tiago Alves de Sousa. Tiago je v Portugalsku povážován za jednoho z nejtalentovanějších vinařů z mladé nastupující generace. Všechny hrozny zpracovávají v budově umístěné na vinici Quinta da Gaivosa. Donedávna měli pouze původní budovu vinařství. Dva roky zpátky vybudovali hned vedle novou velmi moderní budovu. Sem umístili veškeré technologie a loňská sklizeň již probíhala v nových prostorách. Vína vyrábí převážně z místních odrůd. Vinař Tiago zastává názor, že místní odrůdy jsou tak rozmanitézajímavé, že není třeba vysazovat odrůdy mezinárodní. Celkově je velkým milovníkem údolí Doura. Tvrdí, že díky velké členitosti terénu, nevyrobí ani sousední vinař stejná vína.

V nabídce vinařství naleznete suchá bílá, růžová a červená vína. Produkují také portská vína. Hrozny pro portská vína pěstují na vinicích Quinta da GaivosaQuinta das Caldas. Zaujalo vás toto vinařství a chcete se o něm dozvědět víc? Mrkněte na článek na našem blogu.

sousa

 
Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.