Vale da Raposa Grande Escolha DOC 2015 suché červené

 
  • 1 z 2
 
typ: suché červené víno
region: Douro, Portugalsko
obsah: alkoholu: 14,5%

odrůdy: 15 odrůd na společné vinici - stáří vinice 60 let
aroma: višně, hořká čokoláda, fialky
 
zbytkový cukr: <0,6 g /l
obsah kyselin: 5 g/ l
objem lahve: 750 ml
Dostupnost Skladem
816 Kč    
Kód produktu CW1122
Značka Alves de Sousa
Kategorie Červená vína
 

Charakteristika vína

Ruční sklizeň proběhla 23.9. 2015. Sklízí se současně celý vinohrad. Poté se hrozny přemístí do vinařství, kde jsou odstopkovány. Následuje sedmidenní fermentace a čtyřdenní macerace. Výsledné víno zraje 15 měsíců ve francouzských dubových sudech. Ty nejsou všechny stejně staré. 30% cuvée zraje v nových sudech a 70% zraje v sudech, které jsou dva roky staré. Výsledné cuvée je pak velmi harmonické co se týká vlivu dubového sudu. 

Víno má sytou rubínovou barvu. Ve vůni jsou výrazné tóny třešní, fialek, hořké čokolády. Díky zrání v dubových sudech získává víno typickou vůni krabičky od doutníků a jemný kouřový nádech. Víno je velmi komplexní a vyvážené s elegantní tříslovinou. Má velmi příjemný a dlouhý závěr. 

Servírování a skladování

Servírujte při teplotě 17°C. Otevřete alespoň 30 minut před podáváním. Ideálně přelijte do dekantační nádoby. Skladujte v chladu,temnu a v ležaté poloze. Vinař uvádí potenciál zrání v lahvi 15 let. Samozřejmě při dodržení podmínek pro skladování vín. 

Doporučujeme podávat k jehněčímu masu, pečenému selátku, chorizu na kmíně, grilovaným žebrům.

Ročník 2015

Zima byla chladná a suchá. Stejně tak následovalo i velmi suché léto. Nedostatek vláhy byl jeden z nejhorších za posledních několik let. Od dubna do července  byly v Douru navíc ještě velké teplotní výkyvy. Ty urychlily cyklus vinné révy o více jak 10 dní. V srpnu náhle teploty klesly až pod průměr. Réva tak získala velmi dobré podmínky pro pozvolné dozrávání. Tyto skvělé podmínky způsobily to, že hrozny byly extrémně zdravé. Zvýšila se tak kvalita produkce. To vyústilo v jeden z nejlepších ročníků vůbec. Vína jsou dobře strukturovaná, temně červená a perfektně se v nich projevil místní terroir. Ročník 2015 byl natolik specifický, že se těžko hledá ročník podobný. Určitá podobnost je třeba s ročníkem 2005, který byl extrémně suchý. A nebo s ročníkem 1995, kdy se také začalo sklízet mnohem dříve než v jiných letech. 

Podle vinaře Tiaga Sousy se jedná o nejlepší ročník, který kdy ve vinařství Alves de Sousa vyrobili. 

Ocenění

  • zlatá medaile - Berliner Wein Trophy
  • 92b. od Roberta Parkera
  • ocenění - "nejlepší víno v regionu"
  • bylo vybráno do žebříčku 10 nejlepších vín roku podle Wine Guide J. P. Martins
Typ červené víno
Druh suché
Region Douro
Odrůdy 15 odrůd na společné vinici - stáří vinice 60 let
Aroma višně, hořká čokoláda, fialky

Rodinné vinařství Alves de Sousa dříve pouze pěstovalo hrozny, které následně putovaly k firmám produkujícím portská vína. Současný majitel Domingos Alves de Sousa se ale rozhodnul pro výrobu vlastní značky vín. V současnosti si všechny hrozny pěstují sami na 6 vinicích ("quintas"). Výrobu vín má ve vinařství na starosti syn majitel Tiago Alves de Sousa. Tiago je v Portugalsku povážován za jednoho z nejtalentovanějších vinařů z mladé nastupující generace. Všechny hrozny zpracovávají v budově umístěné na vinici Quinta da Gaivosa. Donedávna měli pouze původní budovu vinařství. Dva roky zpátky vybudovali hned vedle novou velmi moderní budovu. Sem umístili veškeré technologie a loňská sklizeň již probíhala v nových prostorách. Vína vyrábí převážně z místních odrůd. Vinař Tiago zastává názor, že místní odrůdy jsou tak rozmanitézajímavé, že není třeba vysazovat odrůdy mezinárodní. Celkově je velkým milovníkem údolí Doura. Tvrdí, že díky velké členitosti terénu, nevyrobí ani sousední vinař stejná vína.

V nabídce vinařství naleznete suchá bílá, růžová a červená vína. Produkují také portská vína. Hrozny pro portská vína pěstují na vinicích Quinta da GaivosaQuinta das Caldas. Zaujalo vás toto vinařství a chcete se o něm dozvědět víc? Mrkněte na článek na našem blogu.

sousa

 
Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.