Vale da Mata 2016 suché červené
Detailní popis produktu
Charakteristika vína
Vinice Vale da Mata je odloučená vinice vinařství Herdade do Rocim, které se jinak nachází v oblasti Alentejo. Tato malá vinice je situována v pohoří Serra do Aire poblíž Lisabonu. Vinici zdědila mladá vinařka po svém dědečkovi a zahájila na ní produkci vína Vale da Mata. Mírný sklon svahu a vápencovo-jílovitá půda nabízí ideální podmínky pro pěstování vinné révy. Klima je zde mírné středomořské, avšak se silným vlivem Atlantského oceánu. Tyto podmínky jsou ideální pro pozvolné dozrávání hroznů. Obdělávat tuto vinici začala vinařka Catarina Viera v roce 2007. Vysadila zde odrůdy Tinta Roriz, Syrah a Touriga Nacional. Unikátní vinice se stala zajímavým projektem vinařství Herdade do Rocim.
Sklizeň hroznů probíhá ručně. Poté, co se přenesou do vinařství, se třídí na vibračních stolech. Následuje odstopkování a jemné lisování. Při fermentaci se kontroluje teplota udržuje se plus mínus na 24°C. Část výsledného vína, konkrétně 70%, zraje v dubových sudech po dobu osmi měsíců. Zbytek vína zraje v nerezových nádržích. Na konci procesu zrání se obě vína smísí a vznikne výsledné cuvée.
Víno má sytější rubínovou barvu. Ve vůni najdete kombinaci květinových tónů a červeného ovoce. V samém závěru jsou patrné tóny dubového sudu. Víno je příjemně jemné, má zakulacené třísloviny. Je elegantní a vyvážené. Víno se před lahvováním nefiltrovalo, díky tomu nebyl narušen potenciál vína pro další zrání v lahvi.
Servírování a skladování
Skladujte v ležaté poloze a v chladu. Víno podávejte při teplotě 18 °C. Doporučujeme otevřít 30 minut před podáváním. Víno není filtrováno, může tak obsahovat přírodní sediment. Ideálně před podáváním dekantujte.
Doporučujeme podávat k hovězím steakům, kachně s červeným zelím nebo ke zvěřině. Náším tipem jsou pečená kachní prsa s pomerančovou omáčkou a salátem z červené pšenice podle receptu z blogu Kucharinka.cz.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Červená vína |
---|---|
Zbytkový cukr: | Suché |
Typ vína: | Červené víno |
Region: | Lisabon |
Odrůdy: | Aragonez, Touriga Nacional, Syrah |
Aroma: | červené ovoce, dubové podtóny |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.
Herdade do Rocim je moderní vinařství z oblasti Alentejo. Nachází se mezi městečky Cuba a Vidigueira. Celý projekt vinařství byl odstartovaný v roce 2000. Byla postavena nová moderní budova a osázeno 20 hektarů okolní půdy. V současnosti se o vinařství stará mladá vinařka Catarina Viera a její manžel Pedro Ribeiro. Společně produkují suchá vína nejvyšší kvality. K výrobě vín využívají i jiné odrůdy, než byly v minulosti typické pro Alentejo. To je důvod, proč je většina jejich vín lahvována jako regionální víno. Výjimku tvoří pouze víno Amfora. Vinařství Rocim totiž obnovilo tradici výroby vína v hliněných amforách (v Alenteju nazývaných Talhas). Tato vína splňují kritérium tradičních odrůd a proto jsou lahvována s klasifikací DOC. Hlavní produktovou řadou vinařství jsou vína značky Rocim. Pod tímto názvem produkují, jak cuvée tak jednoodrůdová vína. Vinařství Rocim nabízí i základní vína lahvovaná pod názvem Mariana. Tato vína jsou od počátku nejprodávanějšími víny v našem sortimentu, díky skvělému poměru cena versus kvalita. V sortimentu naleznete i víno z odloučené vinice poblíž Lisabonu. To nese název Vale da Mata. Vyrábí se na vinici poblíž Lisabonu, kterou vinařka zdědila po svém dědečkovi. Ten vždycky tvrdil, že zdejší klima předurčuje tuto vinici k výrobě exkluzivních vín.