Rocim 2017 suché červené

320 Kč 290 Kč od 290 Kč
Skladem Skladem Zvolte variantu
Víno
Zvolená varianta není k dispozici. Reset vybraných parametrů.
  • Typ: suché červené víno
  • Region: Alentejo
  • Obsah alkoholu: 14 %

 

  • Odrůdy: Aragonez, Alicante Bouschet, Touriga Nacional
  • Aroma: lesní ovoce, koření, balsamico, máta, dubový nádech

 

  • Zbytkový cukr: 2,1 g/l
  • Obsah kyselin: 5,7 g/l
  • Objem lahve: 750 ml

stříbro rocim 2017

Detailní informace

Detailní popis produktu

Charakteristika vína

Vinařství Herdade do Rocim se nachází v regionu Alentejo v těsné blízkosti městečka Vidigueira. Zdejší horké klima je ideální pro pěstování hroznů na červená vína. Tradičně bývají plná, šťavnatá a hodně tělnatá. Stejně tomu je i u tohoto vína. Zdejší půda je hodně chudá, skládá se převážně z žuly a břidlice. Na rozdíl od ostatní plodin vinné révě toto podloží nad míru vyhovuje. Právě díky břidlici najdete ve víně výraznou mineralitu. 

A jak probíhá sklizeň a výroba? Všechny hrozny se sbírají ručně. Sběr probíhá po 12kg přepravkách. Po převozu do vinařství se hrozny ještě pečlivě třídí na vibračních stolech. Poté se odstopkují a jemně podrtí. Následuje fáze tzv. pre-fermentace a macerace. Tato fáze trvá 48 hodin. Do moštu se uvolní aroma z hroznů a mošt získá ze slupek intenzivní rubínovou barvu. Po této fázi probíhá proces fermentace. Část moštu fermentuje v dubových nádržích a část v tzv. lagares. To jsou kamenné nádrže určené pro kvašení moštu. Mošt je díky této metodě víc v kontaktu se vzduchem. Při fermentaci se udržuje teplota okolo 24°C. Fáze kvašení trvá 11 dní. 

Výsledné víno zraje 10 měsíců ve francouzských dubových sudech. Poté se nalahvuje, ale ještě předtím než doputuje na stoly zákazníků, tak zraje 6 měsíců v lahvi. 

Víno má sytou rubínovou barvu. Ve vůni jsou příjemné ovocné tóny. Převažují tóny lesního ovoce a vyzrálých třešní. Z bylinek jsou ve víně patrné tóny máty. Zajímavé je také aroma balsamica. Zráním v dubových sudech víno získalo jemné aromatické tóny kakaa a dřeva.výraznou tříslovinu, která dává vínu potenciál pro další zrání v lahvi. Nezapomeňte ale, že je důležité víno dobře skladovat. Zráním se tříslovina zakulatí a víno nebude tolik drsné. V chuti je bohaté, šťavnaté a velmi dobře strukturované. 

Servírování a skladování

Skladujte v ležaté poloze a v chladu. Víno servírujte při teplotě 17 - 18°C. Doporučujeme otevřít minimálně 30 minut před podáváním. Potenciál zrání při dobrém uskladnění je 2027. Zráním se víno zakulatí, vyrobené je ale tak, aby bylo příjemně pitelné i jako mladé víno. Takže je na vás, kdy si ho užijete. Případně zkuste pár lahví uskladnit na později a zkoušet je například v ročních rozestupech. Uvidíte, jak se víno vyvíjí v čase. 

Doporučujeme podávat k pečenému červenému masu, líčkům na červeném víně nebo k hovězímu burgeru s fíkovou marmeládou nebo karamelizovanou cibulkou. Fajn je určitě i kombinace s kuřetem na portugalský způsob. Jak si takové kuře připravit vám neporadí nikdo jiný než Kuba a Blanka na svém blogu Kublanka :-) Ze sýrů pak můžete vyzkoušet tradiční portugalský sýr z poloostrova Setúbal - Queijo Azeitao, přezdívá se mu "portugalský roquefort".  

Významná ocenění

  • 89 bodů od vinného kritika Roberta Parkera
  • 17 bodů od časopisu Vinhos Grandes Escolhas
  • stříbrná medaile na soutěži Uva de Ouro 2019
  • titul "Highly Recommended" od časopisu Revista de Vinhos 

Doplňkové parametry

Kategorie: Červená vína
Zbytkový cukr: Suché
Typ vína: Červené víno
Region: Alentejo
Odrůdy: Aragonez, Alicante Bouschet, Touriga Nacional
Aroma: lesní ovoce, koření, máta, balsamico, dubové dřevo

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Herdade do Rocim je moderní vinařství z oblasti Alentejo. Nachází se mezi městečky Cuba a Vidigueira. Celý projekt vinařství byl odstarovaný v roce 2000. Byla postavena nová moderní budova a osázeno 20 hektarů okolní půdy. V současnosti se o vinařství stará mladá vinařka Catarina Viera a její manžel Pedro Ribeiro. Společně produktují suchá vína nejvyšší kvality. K výrobě vín využívají i jiné odrůdy, než byly v minulosti typické pro Alentejo. To je důvod, proč je většina jejich vín lahvována jako regionální víno. Výjimku tvoří pouze víno Amfora. Vinařství Rocim totiž obnovilo tradici výroby vína v hliněných amforách (v Alenteju nazývaných Talhas). Tato vína splňují kritérium tradičních odrůd a proto jsou lahvována s klasifikací DOC. Hlavní produktovou řadou vinařství jsou vína značky Rocim. Pod tímto názvem produkují, jak cuvée tak jednoodrůdová vína. Vinařství Rocim nabízí i základní vína lahvovaná pod názvem Mariana. Tato vína jsou od počátku nejprodávanějšímí víny v našem sortimentu, díky skvělému poměru cena versus kvalita. V sortimentu naleznete i víno z odloučené vinice poblíž Lisabonu. To nese název Vale da Mata. Vyrábí se na vinici poblíž Liabonu, kterou vinařka zdědila po svém dědečkovi. Ten vždycky tvrdil, že zdejší klima předurčuje tuto vinici k výrobě exkluzivních vín. 

rocim