Quinta do Crasto Tinta Roriz DOC 2018 suché červené

1 190 Kč
Skladem (>6 ks)
  • Typ: suché červené víno
  • Region: Douro
  • Obsah alkoholu: 14,5 %

 

  • Odrůda: Tinta Roriz
  • Aroma: kakao, čerstvé lesní ovoce, květ cistu ladanového, dubový sud

 

  • Zbytkový cukr: 1,8 g/l
  • Obsah kyselin: 5,3 g/l
  • Objem lahve: 750 ml

 

Detailní informace

Detailní popis produktu

Charakteristika vína

První zmínka o vinařství Quinta do Crasto se objevila už v roce 1615. Vinařství se nachází na naprosto úžasném místě v centrální části údolí Doura, mezi městy Peso da Régua a Pinhão. Je odsud nádherný výhled na řeku Douro a přilehlé vinice. Hrozny odrůdy Tinta Roriz se sklízí na vinici, která je stará přes 35 let. Mimochodem věděli jste, že odrůda Tinta Roriz je ve Španělsku známá pod názvem Tempranillo? Je to jedna z mála Dourských odrůd, které najdete i jinde ve světě, jen pod jiným názvem. Toto víno se vyrábí výhradně v letech, kdy je sklizeň výjimečně skvělá. Není tedy k dostání v každém ročníku. Během let zkoumání si ve vinařství vytipovali tři vinohrady, kde jsou ideální podmínky pro pěstování této odrůdy. Každý z vinohradů je jinak orientovaný ke slunci. Podloží i nadmořská výška je na všech vinohradech podobná. Z pohledu enologa je pěstování této odrůdy velká výzva. Výzvou jsou hlavně vysoké třísloviny. Pro perfektní hrozny bylo nutné najít ideální podloží, nadmořskou výšku i orientaci ke slunci. Každý vinohrad se sklízí zvlášť poté, co je stanoven ideální čas sklizně. Dále následuje další důležitá práce ve sklepě, kde se naplno rozvine potenciál této odrůdy. Jednoodrůdové víno Tinta Roriz se vyrobilo v Crastu jen v letech 2003, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017 a 2018. Jedná se o prémiové červené víno vyrobené jen v letech, kdy odrůda dosáhne svého maximálního potenciálu. 

Hrozny se do vinařství přinesou po 22kg bedýnkách. Poté se jemně podrtí. Následná fermentace probíhá v nerezových nádržích, kde se kontroluje teplota při kvašení. Hotové víno se přemístí do nových francouzských dubových sudů, kde zraje 18 měsíců. Ročník 2018 byl lahvovaný v lednu 2021. 

Víno má hodně sytou rubínovou barvu. Ve vůni je hodně intenzivní. Snadno rozpoznáte tóny kakaa, čerstvého lesního ovoce, dubového sudu a koření. Zajímavé je aroma květu cistu ladanového. Je to květina typická pro středomoří, ale na jaře jí můžete během návštěvy vinařství Quinta do Crasto vidět kvést právě v okolí jejich vinic. Vůně tohoto květu je pak cítit i ve víně. V chuti je víno bohaté a velmi intenzivní. Má velmi dobrou strukturu a příjemný dlouhý závěr. Víno získalo 95+ bodů od proslulého vinného kritika Roberta Parkera. 

Servírování a skladování 

Skladujte v ležaté poloze, v chladu a temnu. Víno servírujte při teplotě 16-18°C. Doporučujeme otevřít minimálně 20 minut před podáváním. Ideální čas ona otevření lahve je mezi rokem 2023 a 2041. Víno má opravdu velký potenciál se dále zlepšovat v lahvi. 

Doporučujeme podávat k jehněčímu nebo vepřovému masu. Skvělá je také kombinace s tučnějším hovězím masem. Velmi dobrá kombinace je i s pečenou treskou, která je pro Portugalsko typická nebo s jakoukoliv tučnější rybou. 

Ročník 2018 v Douru

Po horké a suchém ročníku 2017 zima v roce 2018 přinesla vinařům úlevu, co se týkalo srážek. Od října 2017 téměř nepršelo až do poloviny února. Poté dorazily výrazné srážky a dostatek vláhy pokračoval až do poloviny června. Jaro bylo bohaté na vláhu a teploty byly mírné. Vlivem těchto podmínek museli vinaři čelit riziku plísní. V Douru se s tímto problémem nesetkávají často. Ve vinařství Quinta do Crasto zareagovali na tento problém včas a podařilo se jim udržet zdravé vinohrady. Na konci července se hrozny začaly zabarvovat a dozrávat. Srpen byl hodně suchý a horký. Díky deštivému jaru měla vinná réva uchovaný dostatek vláhy. A to bylo klíčové pro sklizeň perfektně vyzrálých hroznů. Chladné noci a horké dny v září umožnily i dokonalé dozrání pozdních odrůd jako je Touriga Franca. První hrozny ze sklizně 2018 dorazily do vinařství 26. srpna. Poslední hrozny z vinohradů ve vyšší nadmořské výšce pak dovezly do vinařství 14. října. Červená vína z ročníku 2018 vynikají svojí koncentrací, perfektní strukturou, svěžestí a intenzivní vůní.  

Doplňkové parametry

Kategorie: Červená vína
Zbytkový cukr: Suché
Typ vína: Červené víno
Region: Douro
Odrůdy: Tinta Roriz
Aroma: kakao, čerstvé lesní ovoce, květ cistu ladanového, dubový sud

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Přestože je vinařství Quinta do Crasto nováčkem v naší nabídce, tak jeho kořeny sahají až do 17. století. V roce 1910 koupil vinařství Constantino de Almeida (spolumajitel Port house of Constantino). V roce 1980 převzala vinařství Constantinova vnučka Leonor se svým manželem - Jorge Roquette. Celé vinařství opravili a vytvořili z něho úspěšný rodinný podnik. V roce 1994 se změnila právní úprava v Portugalsku. Do té doby mohli vyvážet portská vína mimo Portugalsko pouze velké vinařské domy. Nový zákon umožnil vývoz i samostatným menším vinařům. Díky tomu od roku 1994 vyváží Quinta do Crasto svá portská i klasická suchá vína do celého světa. Od té doby patří Quinta do Crasto mezi nejlépe fungující rodinné podniky v údolí Doura. 

Vinařství se nachází v samém srdci regionu Douro (subregion Cima Corgo) mezi městy Peso da Régua  a Pinhao. Jejich vinice jsou vysázeny přímo na břehu a stoupají až do nadmořské výšky 600m.n.m.. Nejčastější jsou terasovité vinice, jako podloží převažuje břidlice. 

Pár stručných faktů o vinařství

  • Region: Douro
  • Rok založení: 1615
  • Majitelé: Jorge a Leonor Roquette
  • Hlavní vinaři: Dominic Morris, Manuel Lobo, Tomás Roquette
  • Velikost vinařství: 150 ha 
  • Velikost vinic: 70 ha
  • Roční produkce lahví: 816 000

crasto